Bakom kulisserna Kaffekokarkokbokspåskfilmshälsningsinspelningen.


Nej, detta är egentligen ingen kattblogg..

Men jag kan ju inte låta bli att visa upp vår Iggy Katt!

Har varit lite dålig på att laga mat på sistone. Fick tillökning i familjen i torsdags och all ledig tid har gått till kattmys. Visst är hon söt?

Gucci Katt med hennes busiga polare, Iggy Katt.


Iggy.


Mys.

Foto: Dan Sörensen.



Chill framför tvn.


Zzzz..
Är det någon som sett den thailändska skräckfilmen Shutter? Då fattar ni vad jag tycker detta påminner om (amen ni vet där i slutet??)..


Funderar ni på att skaffa er en egen liten rackare har Iggys uppfödare inte mindre än 9 små kattungar till som är leveransklara om några veckor.. Kika in på ett helt hav av söta kattungar här. Åh! ♥



Kaffekokarlagat tex-mex-mums



Tid
Cirka 2 timmar (räknat med 150 g nötfärs)

Ingredienser
Pitabröd
Tortilla chips
Gurka
Majs
Paprika
Tomat
Lök
Sallad
Creme fraiche
Salsa

Tacofärs - 150 g (tar ca 1½ timme)
150 g nötfärs
Ca ½ påse tacomix
Vatten
Smör

Guacamole

3 avocados
1 vitlöksklyfta
2½ dl creme fraiche
Pressad citronsaft
Salt
Peppar

Gör så här
Bryn smör direkt på plattan. Lägg på nötfärsen och låt ligga i cirka 50 minuter eller tills det blivit gyllenbrunt. Under tiden kan guacamolen förberedas. Mosa avocadon med creme fraiche och rör till en slät blandning i en skål. Tillsätt pressad vitlök. Droppa över citronsaft, som dels ger en syrlig smak och dessutom håller färgen på guacamolen grön och fin. Smaka av med salt och peppar.

Placera sedan köttet i kannan, häll på kryddor och vatten (lite mindre än vad som rekommenderas på förpackningen, gäller dock inte om quornfärs används då detta suger åt vatten extramycket) i bryggaren. Kannstek detta i 20 minuter. Hacka upp tillbehör under tiden.

Värm pitabrödet ca 10 minuter på varje sida. Lägg i alla önskade ingredienser i brödet och servera.
Muy delicado!


Bryn nötfärs.


Hacka upp tillbehör och värm pitabröd.

Foto: Dan Sörensen.

Ny bloggdesign!

Amen hur fin är inte min blogg nu då? Och detta är en "bara" en temporär lösning innan min wordpress baserade blogg är klar. Det är min gulliga datanördskille som fixar så fint till mig!

Tycker någon det blivit tjusigt här inne nu kan ni ju säga det till honom på hans blogg!


Tack Dan!
(Puss)





Psst.. Om ni använder en äldre version av Internet Explorer så får ni titta i Firefox istället (lite knas just nu).

Tomtesviss!

Tycker det är konstigt den inte fått en miljon träffar redan! Förhoppningsvis hinner vi göra en påskhälsningskaffekokarkokbokskortfilm med. Men tills dess tycker jag ni ska tralla lite på Tomtesviss!


Glöm inte att maxa volymen.

Koncept & idé: Katja Wulff
Foto & redigering: Dan Sörensen
Musik: Detektivbyrån. Om du möter varg, Wermland (2008).

Dan och den eviga kampen mot spisen.

Jag är en riktig gris men Dan är pedant. Med jämna mellanrum får han städattacker och ibland får jag till och med så dåligt samvete att även jag börjar städa. Men när han står och skrubbar och skrubbar och skrubbar sin spis behöver jag i alla fall inte ha jättedåligt samvete. Fniss.


Skrubbettiskrubb.

Plocka en metro idag istället vet ja!

Ser visst olika ut o olika delar av landet..





Hihi.. Va inne jag är i mitt matlagande va?
Lite sur de inte länkade till bloggen bara.. : /


Länk till Kaffekokarmatlagning hos Aschberg.



"Kock"!!?
Klicka på bilden så kommer ni till programmet!

Kungligt kaffekokarkokboksporslin.

Christer Lövblad som också gästar kvällens Aschberg hade med sig lite tjusigt proslin som jag roffade åt mig och serverade mina rätter på. Men bara så ni vet det blev han inte sur som ni ser på bilden nedan (jag fick behålla porslinet alltså).. Ashberg behöll den gula tallriken. Hoppas inte Christer har slut på porslin nu bara?!

Tack Christer!


Vilken fin skål och tallrik va?
Foto: Dan Sörensen.

Jag och Dan har laddat inför kvällens program med mexikanskt tema. Recept på det kommer vid ett senare tillfälle. Nu ska jag gömma mig under täcker och slå på TV8.



Tre-rätters menyn.

Förrätt: Äggamacka.


Pocherat ägg. (Klicka på bilden)
Foto: Dan Sörensen.

Tid
Ca 20 minuter

Ingredienser
1 ägg
Vatten
En skvätt ättika
1 skiva bröd
Lite sallad
Peppar

Gör så här
Häll vatten i bryggaren och sedan en skvätt ättika i kannan. Sätt på kaffekokaren. Kläck ägget i en kopp. Ta av kannan när vattnet runnit genom, rör upp en virvel i vattnet och häll försiktigt i ägget. Sätt tillbaka kannan. Låt ägget ligga i ungefär 12 minuter. Det ser skitcoolt ut. Lyft sedan upp ägget med en stor slev. Vill man ha det på en macka går det att rosta snabbt direkt på plattan, fem minuter på varje sidan. Peppra ordentligt. Servera.
Jättegott!


Huvudrätt: Pasta Pesto.


Pastavatten i Pesto! (Klicka på bilden)
Foto: Dan Sörensen.

Tid
Ca 30 minuter

Ingredienser
500 g färsk pasta

Pesto
150 g finhackade cashewnötter
150 g finhackade jordnötter
2 vitlöksklyftor
2 paket (ca 60 g?) basilika
Lite riven parmesan
100 g riven ost
Ca 2 dl pastavatten
Olivolja
Peppar
Soltorkade tomater

Gör så här
Förberedelserna här tar längre tid än själva matlagandet så vi börjar med det!
Finhacka nötterna. Då det anses vara fusk av somliga läsare att andra hushållsredskap används än just en kaffekokare var det bara att börja hacka och hacka. Kan annars rekommendera en mixer av något slag. Häll på vatten i bryggaren ett tag in i hackningen och lägg pastan i kannan och lite salt i tratten. Sätt på kaffekokaren. Låt koka i ungefär 15 minuter. Blanda alla pestoingredienser i en bunke och rör om. Då det är dags att hälla av pastavattnet häll lite av det varma vattnet i bunken med pestoingredienserna. Rör om till en jämn smet. Servera rikligt med pesto över pasta och toppa med lite soltorkade tomater.
Jättegott!


Efterrätt: Chokladfondue med kaffekokarlykta.


Mys. (Klicka på bilden)
Foto: Dan Sörensen.

Tid
Ca 2,5 timme

Ingredienser
Vit blockchoklad
Kiwi
Galiamelon
Banan
Mango
Physalis
(Burkfruk)
Andra tips är jordgubb, hallon, äpple, päron.. Ja vilken frukt som helst!
Grillspett (går att köpa perfekta i trä på Hemköp)

Gör så här
Skär små fyrkanter av frukten och lägg dom i frysen i några timmar. Sätt på kaffekokaren efter ett tag och lägg chokladen i kannan. Låt stå i ca en halvtimme. Rör om då och då. Ta ut frukt ur frysen och doppa fruktbitarna direkt i kannan med hjälp av grillspett. Ett toppentips här är att koppla in kaffekokaren framför tvn, sätta på favoritprogrammet, tända lite ljus och mysa till det litegrann!
Toooooohokgott, kul och jättemysigt!




Foto: Robban Aschberg.

Monarkidiskussion & Kaffekokarmatlagning.



Klicka på bilden för att komma till sidan.

Glöm inte att plocka en Metro imorgon!

Ni får nog visst ta och plocka tisdagens Metro dessutom (eftersom det nog inte stod något idag va?)!

Då kan ni läsa om den där idioten som lagar sin mat i kaffekokaren.. ;)
Kanske kommer det se ut något sånthära?!

(Och för de nya Metroläsare som kanske trillar in och har frågor.. Kolla in DET HÄR inlägget där jag svarat på de vanligaste.)




Sen syns jag hos Aschberg på kvällen. Klockan 22 på TV8.

Jag kommer "se" det skrikandes under en filt. Kanske jag vågar titta fram nån gång då och då..

Kaffekokarkokboks.. Rap!

En ny låt har toppat min lista på favoritlåtar. Det är inte någon självklar artist som Mew, Håkan Hellström, Okkervil River eller någon av de andra utan en helt ny kille. Som dessutom rappar, det gillar ju inte jag i vanliga fall?

Snubben heter @GrovtInitiativ på twitter och hans nördblogg hittar ni här.




"ÅÅÅåååuuuh.. Varför tänkte inte jag på det?"


Så här rappar han..

"Se till å följ @karinadelskold - på nätet, i parlamentet - ser henne överallt som inga konkurrenter syns, tänk att det går att slå mynt av sitt nörderi, teknik och facebookgruppkomik. @notonmyshift - twitterikon och legendar, en klassiker som du nog säkert redan har på listan, om du missat får du spola tillbaka fixa till din miss och vakna. Med griskinden redo, hälsa rymdemannen - lagar nåt gott till grannen, youtubeklipp till landet, @rymdman: representativ för surdegsiver, hånad söderutopi med stil. Sen lulzarkocken nummer ett: @kaffekokarkock har bäst koncept. Jag banka mig själv i huvudet när jag sett något jag kunnat tänkt på själv så lätt.

@tovawellton, @listenbabygirl - Droplet droppar lätt sånt du aldrig hört, men nåt du alltid velat ha, gäller både på Twitter och på nåt dansgolv i din stad. När vi nu ändå snackar DJ:s – @hejsimon som Övre Medelklassen slaktar dig. Nedsaktad Abele, Näääk och Wayne - Fritzl choppar upp en underground-grej. @CFriman, skyddad men värt request, @kattenisabel du frågar härnäst. Alla med lås på kontot har såklart ett spännande skäl att hålla borta vem som helst. @lajvsonja Bang-bossen tillbaks på Twitter, skriver tight som tanktoppen på rapparn sitter. @sleepless_twitt länkar mest till sitt, men allt hon skriver värt en längre titt."


 



Bra va?! Fast vad betyder "lulzarkock"?


Hemma igen från Aschberg!



Åkte tidigt imorse till Stockholm för att vara med i Aschbergs program. Hemma nu igen. Det blir en kort sammanfattning, skriver mer imorgon. Men Aschberg var en go gubbe han!

Programmet sänds på måndag klockan 22.00 på TV8 (går att kolla på webben sen med). Jag är förresten med i trailern till programmet så det går att kika in redan innan måndag.


Jag är den som härjar omkring, tar Victoria och Daniel-porslinet med guldkant en av gästerna hade med sig (och serverar min mat på det) och raggar på Willy Björkman (så glad jag blev när jag hörde han skulle vara med).


Oki.. Lite mer "skvaller" om inspelningen.

Jag hade med min Melitta, den kan man bannemej lita på. De två andra kaffekokarna jag använder var ju katastrof för matlagning. Ja, jag kanske skyller från mig nu lite. ;) Det gick ju ärligt talat sådär. Det kommer bli intressant att se om jag syns i rutan när jag skakar fram vattnet ur bryggaren som jag tillagade pasta i.. Den slutade att droppa så jag ryste och ryste och till slut kom där tillräckligt med vatten för att täcka pastan. Phu tänkte jag. Då kikar jag på chokladen som skött sig fint. Fram tills nu. Nu var den helt plötsligt en stelnad klump?! WTF? Den hade stelnat? Bara sådär. Aja, det blir förhoppningsvis kul ändå! Och JA. Jag hade satt på kannorna ordentligt.

Det var i reklampausen som jag märkte att pastabryggaren la av. Jag ropade lite på hjälp men jag möttes av ett..
Tre, två, ett..

Och så var vi i sändning igen. Robban tittade lurt på mig och frågade:
- Hur går det egentligen där borta, Katja?

Åt helvete. Tyckte jag då. Men jag lyckades ju minsann att göra en tre rätters middag i kaffekokare på 45 minuter! Och hemskt roligt hade jag under tiden.



Min favoritdansare Willy och hans danspartner Charlotte ville jag absolut vara på bild tillsammans med. :)


Kaffekokarlagad Flygande Jakob.

Flygande Jakob är lite av en favoriträtt för mig. Jag kan göra den förbaskat god även på spisen. I vanliga fall är ju kyckling en huvudingrediens men jag har alltid tyckt det blir mycket godare med kassler istället. Det fungerar alldeles utmärkt även med quorn om man vill göra den vegetarisk.

Häromveckan började jag göra rätten men mitt under baconstekningen föll en bakplåt ner över kannan som gick i tusen bitar. Idag gjorde jag ett nytt försök i en ny kanna och det übersmarriga resultatet hittar ni här..




Tid
4 - 4½ timmar.

Ingredienser

Flygande Jakob
3 skivor kassler
2½ dl grädde
3 msk chilisås
Ganska mycket ketchup
Nästan en banan
1-2 msk sweet chilisås
1 tsk senap
2 tsk tomatpuré
Bacon
Jordnötter
Chilipulver
Chilisalt

Ris
2 dl ris som ska ta 10 minuter att spiskoka
5 dl vatten
Salt

(Sallad)

Gör så här
Sätt på kaffekokaren och låt den bli varm. Lägg bacon direkt på plattan och stek i 40 minuter (skivor går fortare än tärningar och blir dessutom mycket godare har jag kommit underfund med). Blir det för flottigt går det bra att dutta av med lite papper under tillagningen. Lägg dem åt sidan när de blivit gyllenbruna. Stäng av och koppla ur kaffekokaren och diska snabbt av plattan.

Lägg riset i kannan, vatten i bryggaren och salt i tratten. Koppla in och sätt på kaffekokaren. Låt stå i 1½ timme. Rör gärna om lite då och då så att riset inte fastnar i kannan. Häll sedan av riset på en tallrik och lägg lite folie över. Diska kannan.

Under tiden som riset kokas kan resten förberedas. Skiva kassler och banan. Rör ihop resterande ingredienser som står under Flygande Jakob (nej, inte bacon förstås) i en bunke och sedan ner med bananen och kassler. När kannan är diskad efter riskokningen så häll ner röran där. Koka tills det blir gött, för mig tog det cirka 1 ½ timme denna gången (gjorde en ganska stor portion). Rör om då och då. Smaka av med salt och ordentligt med peppar. Stäng av kaffekokaren.

Häll över röran på riset och toppa med baconskivorna. Servera med en sallad om så önskas.
Jättegott!


Stek bacon.


Koka ris.


Låt Flygande Jakob puttra.


Twittra.


Foto: Dan Sörensen.



Kaffekokarkokbokströjan.


"En avslappnad oversized topp som passar oavsett kroppslig livsfilosofi: Fat & Happy eller Slim & Hungry. Oblekt och ofärgad men med en stor portion karaktär. Vad menar vi med det? Inte en aning, men det låter bra!"

Bild och text från C/O Berges fan page.


Vilken fin tröja va? C/O Berge skrev ju till mig i början på januari och undrade ifall jag ville designa ett kaffekokarkokbokströjtryck (phu) till deras höstkollektion. Hur roligt som helst! Den kollektionen är nu klar men de letar designers till vårkollektionen. Som designer får du inga pengar men du får välja en icke-vinstdrivande organistation dit 5% av butikspriset kommer att gå. Bra va!? Kika in på sajten här.

Tröjan på bilden är i alla fall en av tröjorna som höstkollektionens tryck kommer att sitta på. Jag tror mitt kaffekokarkokbokstryck kommer passa alldeles perfekt på den tröjan!

Mitt tryck (ritat i paint) ser ut såhär (klicka på bilderna för att förstora dem):


Hela trycket (på fel tröja).


Texten (fast på "fel" tryck i övrigt).

Kaffekokaren min!

Signaturen min som kommer sitta sött över hjärtat på folk som bär tröjan (ni vet ju vägen till hjärtat..)!




Och så ännu mera kaffekokarkokboksradio..

En skön snubbe vid namn Aimo ringde till mig häromkvällen och ville jag skulle snacka med honom i hans program i Gellivarieradion morgonen därpå. Han sa att det skulle ta 5-10 minuter men vi hade det så trevligt så vi babblade på i nästan en halvtimme. Jag fick till och med lyssnarfrågor inskickade till mig! En fråga var:

- Går det att göra lockar i håret med elvispen?
Fniss.

Nu när jag lyssnade på det igen hör jag att jag hörde fel på den andra frågan som med var rolig.
- Man kan ju använda micron som bastu!?
Mitt svar blir lite goddag yxskaft då jag inte sändning tyckte frågan löd "Man kan ju laga mat i micron" och jag tänkte "A fan..".

Och jag hoppas att Aimo och Oden verkligen gör den där köttsoppan på scootermotorn som de pratade om. Vore kul att se!

Klippet kan ni ladda ner här (9e mars) och jag får börja snacka efter sisådär 43 minuter!



Och ni morgonpigga kunde lyssna på en morgontrött Katja imorse i Gomorron Väst. Roligt att Bente tyckte det var så skojigt att prata med mig! Klicka på bilden för att komma till sidan där det går att lyssna på klippet.


Välkomna in och kika på min fantastiskt snygga Twitter!


Klicka på den grymt snygga bilden.
Vill ni dessutom följa mig vore det jätteroligt med!

Foto & fix: Dan Sörensen.
Modell: Gucci Katt.


Nu är bloggdesign nästa steg..

Vad håller vi nu på med?

[image-upload-6-734187.jpg]

Kolla det snygga resultatet HÄR!

Glass med banansås och (karamelliserade) maränger.

Idag var jag med i ett radioprogram till, lägger upp länkar när klippet är upplagt (de har lite problem med tekniken). Det var riktigt roligt! En av snubbarna la märke till att det är många efterrättsrecept i min blogg. Det kan nog stämma med tanke på vilken gottegris jag är. När jag fortfarande bodde hemma brukade mamma steka bananer i en massa smör och farinsocker och servera det med vaniljglass. Herrejäklar va gott det var. Här kommer kaffekokarvarianten. Omnomnom..


Banansås.

Tid
Drygt en timme.

Ingredienser
Höftade lite..
En skivad banan
En stor klick smör (30 g?)
Ca ½ dl farinsocker
Maränger
Vaniljglass

Gör så här
Sätt på kaffekokaren. Smält smör och socker i kannan, cirka 15 minuter. Tillsätt banan och kannstek detta i 45 minuter. Rör om då och då. Stäng av kaffekokaren. Häll över "såsen" på vanlijglassen, krossa lite maränger över och toppa sedan med en maräng.
Jättesliskigt och jättegott!


Kannstek banangrejs.


Servera med vaniljglass och maränger. Tips! Servera istället i ett stort vinglas, tror det blir mycket finare då.



Jag och Dan var på 30årsfest häromveckan och gav bort ett Creme Brulee set. Sedan vi gav bort det har Dan snackat en massa om att han med vill ha ett. Eftersom han var så himla sugen på att göra Creme Brulee (och jag faktiskt inte har ett dugg emot att han gör det) köpte jag ett set till honom med. Idag fick vi tag på gas och fyllde eldpistolen. Jag har karamelliserat allt jag fått tag på. Det blir himlans gott!! Jag karamelliserade min efterrätt så klart med. Banansåsen och framförallt marängen var toppen att karamellisera!
Glassen blev sådär.


Karamellisera med eldpistolen.

Foto: Dan Sörensen.


Nu ska vi äta Creme Brulee med (vanligt lagad).




Flygande Jakob - Kockduell.

Fick en lustig kommentar igår av Milda Matilda.

Katja! Ska vi tävla om vem som gör glassigast middag eller? Tror att ena av oss lägger ner liiiiite mindre energi på sin :)

Härliga inlägg! Finns få som du.

/Tilda


En utmaning kan jag ju inte motstå. Särskilt inte om utmaningen är inbäddad i smicker. Klart vi ska tävla.

Okej, efter några kommentarer fram och tillbaka har vi kommit fram till att vi ska göra Flygande Jakob (jag VET det har stått att det är mitt paradrecept men har aldrig tillagat det i en kaffekokare faktiskt) och den ska vara gjord innan måndag natt (tog mig friheten att flytta fram "deadline"). Sen har vi inte kommit fram till så mycket mer men jag antar att någon/några får tycka till om vilket recept som är bäst. Det borde ju provsmakas men kan bli svårt. Hmm. Äh, jag vet inte riktigt hur vi ska göra men det löser sig sen.

Är fler sugna på Flygande Jakob nu i dagarna är det bara att joina. En regel som jag nyss kom på är att det är helt tillåtet att fullständigt slakta originalreceptet på Flygande Jakob, hitta på egna varianter på receptet och fortfarande kalla det för just Flygande Jakob. Om man nu vill det förstås.


Gör man rätten på otraditionellt vis tycker jag dessutom att man ska få pluspoäng..


Detta var vad som hände under senaste Flygande Jakob försöket.

Friterad glasnudel med vårrullar.

Just det! Detta något misslyckade recept hade jag glömt bort. Jag blev så fascinerad häromveckan när jag fick reda på att man kunde tillaga glasnudlar på ett skoj sätt. Som sagt jobbar jag ju på Tastecasting och vi hade ett event i Stockholm tillsammans med Santa Maria. Eftersom jag bor i Göteborg kunde jag inte delta men kikade nyfiket genom blogginläggen efteråt som skrevs om eventet. Då hittade jag en intressant sak som jag blev jättepeppad att prova i kaffekokaren. Friterade glasnudlar! Saker som "puffar" och dessutom ser ut som änglahår låter förfärligt trevligt och jag sprang direkt iväg till affären för att inhandla glasnudlar. Fick ett par småspydiga kommentarer på Twitter när jag twittrade på under tiden jag tillagade detta men jag gav inte upp inte! Till slut fungerade det. Typ.


Stek vårrullar.

Tid
Oklart.

Ingredienser
Glasnudlar
Vegetariska vårrullar
Crème fraiche
Sweet chili
Olivolja
Salt
Ruccola

Gör så här
Sätt på kaffekokaren. Häll olja i kannan och låt stå tills det blir riktigt varmt. Testa då och då att slänga ner en glasnudel för att se om det "puffar". Jag tog nog i för mycket olja först så den blev aldrig tillräckligt varm eftersom det aldrig "puffade". Häll av lite olja om ni med råkar ta för mycket. Testa att slänga i en glasnudel till. "Puffar" det inte så värm en stund till och testa. Går det inte? Häll kanske av lite olja till eller låt stå, jag vet faktiskt inte. Till slut gav jag upp och skulle hälla ut allt och vad händer? En gammal glasnudel "puffar" till minsann! EN! Det funkade! Låt den rinna av på en bit hushållspapper och salta.

Häll olja direkt på plattan och lägg på vårrullarna. Då mina djupfrysta vårrullar hunnit tina nästan helt eftersom glasnudeltillagningen tog sådan tid behövdes de bara stekas i cirka en halvtimme på var sida. Stäng av kaffekokaren. Servera dessa med nudeln, en sås och ruccola. Min sås har jag gjort med crème fraiche blandat med en skvätt sweet chili.
Jättegott!


Servera.

Foto: Dan Sörnsen.

Fruktig Kaffekokarcurrygryta.

Yeeey!! Så glad jag blir. Jag blev Weckans Twitterkock (öppna WTR nr 20 och läs) med detta receptet som bidrag!

Tack rickmacone!



Tid
Lite drygt 3 timmar

Ingredienser
En näve quornbitar
En näve gul lök
En näve broccoli
Majs
2½ dl crème fraiche
4 msk grädde
1 msk sweet chilisås
½ äpple
Jordnötter
Ris (som ska ta 8 minuter att spiskoka)
Smör
Gurkmeja
Curry
Peppar
Salt

Sallad
Blandsallad
Avocado
Tomat
Krutonger
Olivolja
Rödvinsvinäger
Peppar
Salt

Gör så här
Sätt på kaffekokaren. Lägg riset i kannan, vatten i bryggaren och salt i tratten. Låt stå i ca1 timme och 15 minuter. Rör gärna om lite då och då så att det inte fastnar. Grovhacka, löken, broccoli och äpple. Häll av riset och diska kannan. Lägg lite aluminiumfolie över riset om ni vill äta det hyffsat varmt. Lägg en klick smör i kannan, låt det smälta och häll sedan i quorn, lök, broccoli och majs och kannstek detta i en timme. Rör om emellanåt. Tillsätt crème fraiche, grädde, sweet chilisås, äpple, jordnötter, gurkmeja och curryn. Värm detta ytterligare i en halvtimme. Smaka av med salt och peppar. Häll över röran på riset och servera med en god sallad, exempelvis den jag föreslagit ovan! Stäng av kaffekokaren.
Jättegott!


Koka riset.


Förbered lite (jag tänkte först använda banan men struntade i det sen).


Stek broccoli, majs, lök och quorn.


Tillsätt resten och rör om.


Foto: Dan Sörensen.

Tomtesviss - Kaffekokarkokbokskortfilmen.


Glöm inte att skruva upp volymen.

Koncept  & idé: Katja Wulff
Foto & redigering: Dan Sörensen
Musik: Detektivbyrån. Om du möter varg, Wermland (2008).

Kaffekokarkarkock hos Aschberg!?

Fick ett samtal idag från Strix Television. De vill att jag ska komma och laga mat hos Robert Aschberg. Det är ju vansinnigt. Och roligt. Och knasigare blir det. Det kommer under kvällen att handla om prinsessbrölloppen. Prinsessorna kommer självklart inte att vara där men hovreportrar och lite annat folk. Och kanske jag då. De vill nämligen jag ska göra en kunglig trerätters middag i min kaffekokare. På 45 minuter.

Eh? :)


Kungligt!


Tyvärr blir det alldeles för stressigt denna gången. Hoppas Aschberg vill att jag ska komma till något annat program. Kaffekokaren är ändå ganska flexibel och kan nog tänka sig att vara med i andra program. Även om det inte handlar om prinsessor då.


Det vill han.. ;)



Svar på frågor.

Jösses vad många frågor. Började men att försöka svara på varje fråga i kommentarsfältet men eftersom jag har ett heltidsjobb och dessutom lagar mat i min kaffekokare hinner jag inte fortsätta så. ;) Nu går jag genom några av frågorna. Fler frågor och svar kan ni hitta i den här intervjun eller höra det Lotta Bromé undrade på radion här.


1. Hur kom det sig att du började?
Jag började laga mat i kaffekokaren av flera anledningar. Det var inte roligt att laga mat tyckte jag men på det här viset blir det som ett kreativt experiment för mig. Vad kan jag lyckas få ätbart i min kaffekokare? Som jag skrev i ett inlägg nedan vill jag få utlopp för min kreativitet (eller vad man nu kan kalla det) och det fungerar bra på detta sättet. När jag är trött på att laga maten i kaffekokaren viker jag figurer av ballonger.

En ballongdrake.

För mig är det inte intressant att stå vid spisen att laga mat, men det är klart jag vet hur man gör. Egentligen handlar det alltså inte så mycket om själva "matlagningen" utan detta är mitt sätt att sätta igång hjärnan. Jag gillar att skriva, fotografera (eller ja, det med hjälp av min kille) och lägga upp recepten på bloggen så därför har jag fortsatt. Det kanske är knäppa, äckliga, konstiga saker att tycka är roligt men sån är jag!


Såhär såg det ut i början.


2. Det går mycket snabbare och blir mycket godare på spisen, vet du inte det?
Klart jag är medveten om att det går fortare att laga spismat och att det kanske inte är lika grisigt och slabbigt. För mig är detta humor. Jag vill inte att alla ska tycka det är kul så klart, men hade önskat att folk förstår att det är med glimten i ögat jag gör allt. Det gör inget om någon tycker jag är "ärkemongo", "efterbliven", "pucko" eller vad det nu kan vara, det tar jag som en komplimang!

3. Hur har du tid att både ha ett heltidsjobb och laga maten i kaffekokaren?

Jag jobbar heltid som medlemsansvarig och marknadskoordinator på Spot and Tell och detta sköter jag helt och hållet hemifrån. Jag kan jobba medan jag har maten i kaffekokaren. Eller kolla film, spela kort, hångla, busa med katten. Ja, vad jag nu känner för. Jobbet på Spot and Tell passar mig perfekt eftersom det är en sajt som riktar sig till bloggare, twittrare och facebookare, dvs forum jag känner till väl och tycker är roliga. Kika in där och anmäl dig och din blogg om du vill ha möjligheten att prova på en massa spännande saker!

Så här trevligt hade jag och självaste Leif mannerström på ett event i hösats.

4. Skäms inte din familj och dina vänner?

Varför skulle dom göra det? De fattar humorn i det hela och mamma är glad att hon äntligen kan se hennes matlagningsintresse i mig! De tycker jag är ett ärkemongo så klart. Det bästa ärkemongot som finns.

Dan gillar det. :)

5. Tänker du inte på miljön?
Jag har undersökt ifall kaffekokaren skulle dra helt sjuka mängder energi ifall det skulle lagas mat i den. Det gör det självklart inte. Enligt Electrolux kan det till och med vara mycket möjligt att det är precis tvärtom, så länge jag inte gör storkok då det lönar sig med spismatlagning. Anklaga inte personer som du inte vet något om för att använda en kaffekokare ofta när du själv tar bilen till jobbet, inte sopsorterar eller vad det nu kan vara.

6. Är du mediakåt?

Är man stolt över sin idé, vad det nu kan vara, vill man visa upp den. Eftersom jag jobbar på en kokbok nu är det klart jag inte tackar nej till den publicitet jag blir erbjuden. Dessutom är det roliga saker tycker jag! Varför ska jag tacka nej då? Vore ju idiotiskt. Då är jag gärna mediakåt! Många verkar tro att jag kom på detta häromdagen men jag började blogga förra våren.

7. Hur tillagade du pizza??!
Du kan läsa receptet här. Det var en kul rätt att laga.


Pizzatillverkning.


8. Blir du inte hungrig under tiden när det tar sån tid?
Har lärt mig att planera ganska bra. Sen finns det massa saker att småäta på om det skulle krisa. ;)

9. Hur går det me att steka köttet på en så liten platta?
Det går för det mesta alldeles utmärkt, man får ta lite mindre kött bara!

10. Vad är dagens middagstips?
Hinner inte laga något ikväll för ska ut på äventyr!

11. Varför säger du att du inte kan laga mat på en spis när du kan i en kaffekokare?
Det säger jag inte. Jag säger att jag fortfarande inte är särskilt bra på att laga mat, kaffekokarlagat som spismat. Jag började för att jag inte var intresserad av matlagning och att jag inte brydde mig särskilt om mat. Har blivit jättemycket bättre, särskilt på att våga komponera ihop egna recept och veta vilka smaker som passar bra med varandra.

12 Vad är tanken bakom projektet? Det känns inte som att det handlar om det mest praktiska, eller det mest miljövänliga sättet att laga mat. Har du bara gett dig fan på att göra det i kaffebryggaren?
Det är mitt intresse. Jag vill få ihop tillräckligt med recept till en kokbok, ha något att pyssla med, uppdatera bloggen min och ge folk ett leende på läpparna. Tanken är även att visa att jag tycker att alla ska våga göra det dom vill göra. Oavsett vad omgivningen tycker.

13. Lagar du verkligen ALL mat i kaffekokaren?
Nej men försöker göra i alla fall en rätt om dagen. Hinner jag inte eller om jag inte orkar struntar jag i det. Min kille gillar att laga mat han med (dock på spisen) så han lagar ganska mycket. Sen köper vi mycket pizza (schlurp) och jag tycker också om mackor. Jag kan förstås slänga ihop något på spisen med men de andra alternativen brukar vara mer lockande. I början däremot när jag bodde i studentkorridor lagade jag aldrig mat i det gemensamma köket (bodde så i ett år). Ni kan själva höra med mina grannar om hur konstiga de tyckte jag var. ;)

14. Kaffekokare står för många bränder även rätt använda. Du leker med bokstavligt talat elden.
Jag har koll på den så kommer vara snabb med att plocka fram brandsläckaren om olyckan skulle vara framme.

15. Har folk ingen humor längre? Världen kommer inte att gå under för att någon lagar mat på en kaffekokare (eller kommer den?)
Jag vill inte att alla ska tycka detta är roligt och det förstår jag att inte alla tycker! Men många kommentarer grundar sig på verkligen ingenting och är bara löjliga. Fast nästan alla kommentarer är ju positiva så jag blir inte allt för ledsen, tvärtom. ;)

16. Vill du ha gratis design till din blogg?
Tack så jättemycket för att ni erbjuder och vill ge mig detta. Men killen min har lovat att han ska hjälpa mig, vi har massa planer på hur tjusig bloggen kommer att bli. Skulle han dra ut för mycket på tiden hör jag av mig. ;)



Nu har jag nog sammanfattat de flesta frågorna i alla fall.





Tjingeling! Back to work. ;)


Följ mig på Twitter här eller gå med i facebookgruppen där om ni känner för det!


Och förresten, ni som är i Göteborg ikväll tycker jag kan kolla in detta här. Jag och Dan har gjort en kortfilm, Tomtesviss! Kom förbi på lite häng och ta en öl eller två.


Kaffekokarlagad Chokladmousse.



Tid
Ca 1 timme och 45 minuter (1 timme kylning)

Ingredienser
100 g vit blockchoklad
2 äggulor
2 msk florsocker
2½ dl vispgrädde
½ tsk vaniljsocker
God topping, exempelvis hallon, banan, passionsfrukt och/eller äpple

Gör så här
Bryt ner chokladen i kannan. Sätt på kaffekokaren. Låt stå tills det smält, cirka 20 minuter. Under tiden kan vispgrädde, florsocker och vaniljsocker vispas snabbt ihop i en bunke. Tillsätt två äggulor när chokladen har smält och rör om. Stäng av kaffekokaren. Låt röran svalna lite innan gräddblandningen hälls ner i kannan. Rör om till en jämn smet. Lägg över chokladmoussen i några glas och sätt in dem i kylen i cirka en timme. Jag har garnerat en mousse med hallon, en med hallon på en bädd av passionsfrukt och så gjorde jag en variant med banan och lite farinsocker.
Jättegott!


Smält chokladen.


Tillsätt äggulor.


Häll över gräddblandningen.


Foto: Dan Sörensen.


Och så en liten bild på dokumentationen..


Kommentar om kommentarer.

Halloj!

Roligt med alla kommentarer, tacktack. Både för de positiva och negativa. Många undrar varför? Jag började det hela för att jag inte tyckte det var kul att laga mat. Nu tycker jag det är roligt. Jag är mycket väl medveten om att det är grisigt, går långsamt, är en smula opraktiskt osv. Det gör det hela lite roligare tycker jag till och med. För mig är detta en sak jag gör med glimten i ögat och en stor portion humor. Jag kan inte dansa, sjunga, spela teater eller rita särskilt bra och tycker att detta är ett passande sätt för mig att ge utlopp för min kreativitet! Har man en idé som man tycker är rolig ska man stå för den. Är man dessutom stolt över sin sak tycker inte jag att man ska tacka nej till erbjudanden man får. Då är det roligt att den uppmärksammas! Tråkigt inte alla tycker det.

Jag har nu ändrat så att alla kommentarer måste godkännas för en massa idiotiska kommentarer tänker jag inte smutsa ner min blogg med. Jag välkomnar självklart negativa kommentarer fortfarande men ni som bara tänker spamma med en massa skit (och tror ni är smarta genom att byta ut namnet på varje kommentar) kommer jag inte att godkänna. Ni får försöka komma på en smula mer kreativt sätt att kommentera då. ;)

Nu måste jag sluta för jag planerar att bli sugen på chokladmousse om ett par timmar, måste sätta igång kaffekokaren nu!

Trevlig kväll.

/Katja


Ballonger, blommor, katter, intervjuer. Och en kaffekokare.

inearphones undrade häromdagen om jag ville svara på ett gäng frågor. Han har startat upp ett nytt projekt och ville jag skulle få vara med och inviga det! På hans blogg, 365 intervjuer kan ni läsa lite mera om kaffekokarmatlagning, ballonger, getter och annat jag gillar. In och kika!





Foto: Dan Sörensen.


Man kan ha kaffekokaren och kannan till så himla mycket! Titta vilken fin vas den blir. Vilken rar kille jag har. Och vilken gullig katt, va?


Miljöbov?

Roligt med alla kommentarer jag fått idag, tack för det!

Flera har handlat om att jag skulle vara en miljöbov. Detta måste kollas upp tänkte jag. Ringde Electrolux som var gulliga och började undersöka detta till mig. Nu ringde de nyss tillbaka till mig och sa att jag inte alls skulle ha dåligt samvete över detta minsann. Eftersom effekten är så pass låg kan det till och med vara bättre att laga maten i kaffekokaren än på spisen. Så länge det tillagas i små mängder. Storkok är alltså ingen hit utan det får skötas på spisen. Jag lovar att jag inte ska försöka mig på storkok i kaffekokaren.

Men om detta fortfarande inte är okej kan jag berätta att jag exempelvis inte kör bil. Hur många av miljöpoliserna där ute gör det? ;) Det finns nog många hobbys där ute som är värre för miljön än mitt matlagningssätt.


Miljöbov?


Foto: Dan Sörensen.


En till kaffekokarradio.



Klicka på bilden för att komma till sajten.

Kaffekokarradio.




Lotta var trevlig! Jag tycker ni kan gå in och rösta där om ni är sugna på att komma på middag hos mig eller inte (klicka på bilden)!

Nu ringde just en radiokanal till..




Men jag sopsorterar i alla fall!

Redan fått en massa kommentarer i Aftonbladet!


Hej Aftonbladet och Lotta Bromé.



Oh no. Jag blev ful i tidningen. Snart ringer Lotta Bromé. Jag har till och med fått haters. Coolt!

Spaghetti Bolognese.

Då detta är en av mina paradrätter höftade jag hej vilt med måtten tills jag fick den perfekt. Ska mäta upp mer noggrant nästa gång. Hemligheten är en skvätt sweet chilisås. Smaka er fram!




Tid
Ca 3 timmar

Ingredienser
200 g nötfärs
1 stor gul lök
300 g krossade tomater
Ca 4/5 av en 250 ml majsburk
1 msk tomatpuré
Massa ketchup
Lite chilisås
Sweet chilisås
En skvätt grädde
Spaghetti (vanlig, inte färskpasta)
Ruccola
Riven parmesan
Vatten
Smör
Olja
Chilipulver
Salt
Peppar

Gör så här
Häll vatten i bryggaren, salt i tratten och spaghetti och lite olja i kannan. Slå på kaffekokaren. Låt stå och puttra i 40 minuter. Häll av vattnet och sedan spaghettin på en tallrik (sätt folie över).

Låt en klick smör smälta direkt på plattan och sedan på med köttet. Fräs det i drygt en halvtimme. Skrapa sedan upp det och ner med det, tillsammans med löken, i kannan med en skvätt olja. Peppra ordentligt. Kannstek detta i 20 minuter. Tillsätt krossade tomater, majs, tomatpuré, ketchup, chilisås, sweet chilisås, grädde och rör om. Koka i 40 minuter. Smaka av med salt, peppar och chilipulver. Stäng av kaffekokaren. Slå över köttfärssåsen över spaghettin och riv parmesan över. Servera med lite grönt, exempelvis ruccola.
Jättegott!


Koka upp spaghettin. Glöm inte tratten på kannan, det skvätter ganska mycket annars.


Fräs köttfärsen.


Koka såsen.

Foto: Dan Sörensen.

Premiärvisning Tomtesviss!



Tryck på bilden för att läsa mer och för att anmäla er till eventet.


De har visst sparat det bästa till sist!

Titta vad Aftonbladet kom med!


Foto: Dan Sörensen.


Tack som katten! Nu kan det börjas laga mat igen.


Jo. Aftonbladet ringde innan idag och undrade om de fick komma över. Så klart! Intervjun kommer att hamna i tidningen på onsdag (tror jag). Jag frågade i vilken del. Hon svarade "freakdelen".


Pasta Carbonara.

Ni kanske har sett klippet på mig och min kaffekokare på GP TV idag? Både Dan och kattskrället mitt fick dessutom vara med på ett hörn. Jag bjöd nämligen över GP-Stina på kaffekokarlagad Pasta Carbonara för ett tag sedan. Hon filmade lite under tiden och la ut resultatet idag.. Förstår att ni blir sugna på kaffekokarlagad Carbonara efter det där inslaget! Här kommer receptet. Enjoy!


Förbereda fint inför GP TV besök.


Tid
Ca 1 timme och 45 minuter.

Ingredienser
140 g bacon
250 g färskpasta
1 vitlöksklyfta
2 dl riven ost
½ dl grädde
1 ägg
1 äggula
Parmesan
Salt
Peppar
Sallad
Olja
Vatten

Gör så här
Sätt på kaffekokaren. Stek baconbitarna direkt på plattan tills de har blivit knispriga och fått en gyllenbrun färg. Detta tar lite drygt en timme. Under tiden kan ostsåsen förberedas. Vispa samman grädde, ost, ett ägg, krossad vitlök, salt och peppar i en bunke. När baconen är färdigstekt borde plattan snabbt rengöras, för sedan är det dags för pastan! Lägg pastan i kannan, salt i tratten och vatten i bryggaren. Låt detta puttra i cirka 15 minuter. Häll av vattnet och blanda ner ostsåsen. Rör om. Baconet kan även det röras ner nu men det glömde jag i klippet. Det gör inte så mycket ändå, det går lika bra att tillsätta efteråt. Toppa med en god sallad och garnera med en äggula. Riv över lite parmesan. Peppra ordentligt och servera.
Jättegott!


Stek bacon.


Blanda ner ostsåsen med pastan.


Servera. Smaklig spis!


Filma.


Foto: Dan Sörensen.


Förresten!!

Första filmen, Tomtesviss, är nu klar! Musiken står Detektivbyrån för och den kommer ha premiärvisning på torsdag! Är ni sugna på öl, glo på lite olika filmer, häng och sånt så kom förbi Mitt Andra Hem på 2a Långgatan här i Göteborg. Klubben som arrangerar detta är The Camera Loves You, Baby. In och anmäl er till eventet!

Ses vi!?





Visst gillar du Kaffekokarkokboken?

Om

Min profilbild

Katja Wulff


Kaffekokarkokboken - Ute nu!
ballonkatten.se dansorensen.se ktstrf.se

bloglovin
RSS 2.0