Jabba the Katt


Foto: Dan Sörensen.

Fotade bokomslag till Kaffekokarkokboken förra veckan och passade på att leka med kameran lite under tiden (bilderna här är alltså inte alls till omslaget). En av kaffekokarkissarna ska dock vara med på omslaget och härja lite. Utan att försöka avslöja allt för mycket kan jag berätta att det inte blev Gucci som fick det ärofyllda uppdraget. Vi kom fram till att hon faktiskt är för ful och fet för att vara med på ett omslag.


Jag kommer inte heller vara med på omslaget...


Jag tog några bilder på kameraskygga Danis med!


Kryllo!

Nu kommer det bli ett jäkla gnäll på honom när han ser att denna bilden ligger här...


HJÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄLP!!!






Och som du kanske märkt är det alldeles för fint väder ute för kaffekokarmatlagning.

Kaffekokarkokboken photo session


Solkatter


OBS! Notera Matbloggspriset i bakgrunden...


GLAD PÅSK - Äggtårta!

Firar gör man väl bäst med tårta! Och då borde ju påsken firas bäst med äggatårta!?



Tid
5 timmar

Ingredienser
11 ägg
Massa majonnäs
Massa kaviar
Peppar
Smör

Gör så här
Tårtan ska byggas upp av kokta och vändstekta ägg, klistras ihop med majonnäs och sedan piffas förstås!

Lägg sex av äggen i kannan och häll vatten i bryggaren. Sätt på kaffekokaren. Eftersom äggen inte bör vara kladdiga kokade jag dem extra länge, drygt 1½ timme. Häll sedan av det varma vattnet, skölj dem i kallt vatten och skala dem.

Smält smöret direkt på plattan. Kläck ett ägg därpå och stek det ganska hårt på båda sidor. Det tar ungefär 40 minuter totalt för ett vändstekt ägg. Tårtan på bilden har fyra vändstekta ägg. Det tar ju lite tid men bra är att de blir perfekt runda då de steks på kaffekokarplattan. Och för att göra en äggatårta krävs det att tårtbottnarna är runda och lika stora. Stäng av kaffekokaren när du är klar.

Nu ska det minsann byggas! Dela alla äggen utom ett på mitten. Lägg ett vändstekt ägg på en tallrik. Placera tre halvor på det vändstekta ägget. Klistra ihop dem med majonnäs och peppra. Fortsätt likadant tills du toppat med det sista vändstekta ägget. Har jag räknat rätt på alla ägg ska du ha ett helt ägg kvar samt en halva. Strimla det hela ägget i en äggstrimlare och bred ut de tunna skivorna fint på toppen.

Och så till dekorationen - Kaviar! Spritsa på en massa kaviar i ränder över hela tårtan. Toppa kalaset med den sista halvan och klicka på lite kaviar där med.

Perfekt på påsksmörgåsbordet!


Kaffekokarkoka massa ägg.


Kaffekokarsteka ännu fler.


Dan envisades att vi skulle ha äcklig majonnäs i tårtan (han är beroende). Jag hade föredragit enbart kaviar. Det funkar finfint det med.


Så fin den blir va?!


Foto: Dan Sörensen.


Kolla förresten vad jag fick av Danis! Jag visste inte ens att man köpte påskpresenter. Lite pinsamt med tanke på att jag fick världens största OCH bästa påskägg. Kolla bara så stort och bra det är:


Massa godis, en jumpsuit och biljett till Way out West!!!!

Bra va? Det framgår inte riktigt hur stort det är så tog Gucci Katt till hjälp. Alltså det fettot är enormt bara så du vet.


Gucci Katt i ett nötskal äggskal.

Aja, nu vankas det påskkalas! Du får ha en riktigt fin påsk!
Puss och kram från Katja, Dan, Iggy K. & Gucci K..


Våriga vårrullar

Fina Kalasgott-Jennie (ni har väl följt henne i Sveriges Mästerkock nu i vår!?) har en skojsig tävling på sin tjusiga blogg (GISSA vem som byggt och designat den!). Varje månad är det nya matutmaningar, med grymma priser, för oss läsare och denna månadens utmaning har temat "Vår". Man ska alltså laga en rätt med inspiration av våren. Vårrullar måste ju kunna passa in i den kategorin så det är minsann mitt bidrag i utmaningen.


Tid
Ca 3½ timmar

Ingredienser
(8 små vårrullar)
Vårrullar
50 g risnudlar (grisnudlar... fniss.)
1-1½ dl vitkål
1 morot
1 liten lök
1 vitlöksklyfta
½ röd chili
15 Haricots verts
3 msk Mango Chutney
2 msk jordnötter
Salt
Peppar
Olja

Klister
1 msk Maizena
1 msk vatten

Topping
Sweet Chilisås
Jordnötter

Gör så här
Ta ut de tinade vårrulledegsplattorna ur förpackningen och ha dem under en fuktig handduk.

Bryt ner risnudlarna i kannan och häll vatten i bryggaren. Sätt på kaffekokaren och låt nudlarna stå i ungefär en kvart efter det att vattnet bryggts genom. Finstrimla/hacka kålen, moroten, löken, chilin, jordnötterna och haricots vetsen under tiden.

Häll av vattnet och blanda ner nudlarna i en bunke tillsammans med de hackade ingredienserna. Pressa ner vitlöken och tillsätt mango chutneyn. Rör om och smaka av med salt och peppar.

Hetta upp en skvätt olja i kannan och häll även över vårrulleinnehållet däri. Kannstek under omrörning i ungefär en timme.

Nu till det roliga! När vårrulleinnehållet är färdigkannstekt är det nämligen dags att vika in dem i skalet. Ta försiktigt ett lager vårrulledeg och klipp sönder det i fyra lika stora delar. Då kommer de passa perfekt på kaffekokarplattan! Klicka ut lite av innehållet och vik ihop knyttet. Så här gör du alltså:
1. Klicka ut innehållet mitt på degen. Jag tyckte det blev bäst om degen liksom ligger som ett ruter och ifall du klickar ut det som en avlång klick. GAH va svårt att förklara. Kika på bilden längre ner.
2. Ta ett hörn och vik det över innehållet.
3. Vik in kanterna.
4. Rulla ihop vårrullen nästan helt.
5. Smet ut några droppar "klister" (dvs maizena/vattenblandning) på det sista hörnet och rulla ihop den.

Blev någon klokare av min beskrivning? Antagligen inte. Det är inte alls klyddigt egentligen så du ska nog fatta när du väl håller på.

Hetta upp olja direkt på plattan. Stek vårrullarna (det får plats ca 4 vårrullar åt gången) på alla sidorna i totalt en halvtimme, eller tills de blivit gyllengula. Servera dem som de är eller med ris, sweet chilisås, soya, jordnötter, nudlar... Ja hur du nu föredrar de små läckerheterna.


Risnudlar! Glasnudlar (och förmodligen massa andra sorters nudlar med) funkar med finfint.


Degen måste hållar fuktig. Den torkar tokfort annars.


Kolla. Ruter liksom. Samt avlång klick.


Tadaaa! Fina va? Som att jag inte gjort annat i mitt liv om jag inte får säga det själv.


Stek rullarna i ett par omgångar.


Sådärja! Det var mitt bidrag. In och spana in hennes tävling du med!

Foto: Dan Sörensen.



Såg du förresten Sveriges Mästerkock? Jag och Dan har suttit klistrade hela våren och hejat som 17 på Jennie. Har träffat henne vid ett flertal tillfällen och lärt känna henne (och mamma Tina!). Eftersom jag vet hur oehört duktig hon är på att laga mat har programmet egentligen inte varit särskilt spännande fram tills igår. Vi var ju så säkra på att hon i alla fall skulle stå i final.

Och vilken jävla final. Jag grät när det satte igång för att det var för spännande. Jag grät när Louise grät för att hon gissade på vaniljsocker som ingrediens. Jag grät framförallt när Jennie grät och sen dessutom när Mannerström grät. Och Dan han var vansinnig på hela programmet.

Fasiken vilket bra program egentligen (förutom en hel del saker som var heeeelt banan). Och så sjukt duktiga de var. Stort grattis både till Louise och till Jennie!


Och den där jäkla Per Morberg som förstörde hela finalen. En SEXA hallå? Bah. Kaffekokarkokboken gillar minsann
inte honom längre på Facebook. Han är ju inte riktig kock ändå. HA!

Skönt i parken!

Om man är ordentligt påpälsad vill säga.



Hihi... Påpälsad! Fniss.


Arga leken börjar NU.

Kalaskakor med chokladkola

Baka Hemma-Maria ska snart komma hit och kaffekokarbaka med mig. Tydligen har hon något gryyyhymt recept på kakor som vi ska prova. Tills vidare får du nöja dig med ett (antagligen) lite sämre recept på kakor. De hottades i och för sig upp rejält med kolan och strösslet. Förutom kladdkaka har jag inte bakat särskilt mycket alls under mitt tjugonioochetthalvtåriga liv. Kommer inte ens ihåg att jag gjort kakor någon gång. Fast det var ju rätt skoj så tipsa gärna om bra recept!



Tid
Minst 2½ timme

Ingredienser
100 g smör
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
½ dl farinsocker
1 ägg
2 dl mjöl
½ tsk bakpulver

Kola
3 msk smör
1½ dl socker
1 tsk vaniljsocker
5 msk sirap
3 msk kakao (jag smälte egentligen ner blockchoklad men tycker inte alls det blev lika gott som med kakao)

Strössel


Gör så här
Rör ihop de olika varianterna av socker med smöret. Tillsätt ägget och blanda sedan ner mjölet och bakpulvret.

Sätt på kaffekokaren. Vänta tills den blivit varm och klicka på smeten direkt på plattan. Stek kakorna ungefär 20 minuter på varje sida eller tills de blivit ordentligt genombakade. Lägg kakan åt sidan och häll på en ny klick kaksmet.

När smeten är slut/du inte orkar göra fler kakor är det äntligen dags för nästa steg - chokladkolatillverkning! Torka snabbt av plattan så att där inte är någon gammal kaksmet kvar. Lägg sedan ner smöret i kannan och smält detta. Tillsätt socker, vaniljsocker och sirap och koka detta i trekvart. Tillsätt därefter chokladen och låt stå tills den har smält. Rör om och låt det puttra i ytterligare en kvart. Stäng av kaffekokaren.

Slå över chokladkolan på kakorna och bred ut det till ett hyffsat jämnt lager. Kalasa till dem ytterligare med lite färgglatt strössel.


Steka, steka liten keka.


Koka, koka lite kola.


Allt blir bättre med chokladkola?


Notera det färglada strösslet, det trasiga nagelbandet, de brända knogarna samt Iggy Katts rivmärken.

Foto: Dan Sörensen.

Sol, vind och katten.

Här kommer några sköna bilder från vår våriga helg.


Morgonpromenad.


Lapa vårsol.


Kvällspromenad. (Till mamma: Kolla, han använder visst då mössan som du gav honom!)


Krok(n)os! Iggy ville jag skulle vara noga med att förtydliga här att hon inte har en kroknos i vanliga fall.

Foto: Dan Sörensen (och jag).

Rårakor och blodpudding



Tid
2 timmar

Ingredienser
En platta blodpudding (två tunna skivor)
3 potatisar
1 morot
Lingonsylt
Salt
Peppar
Smör

Gör så här
Sätt på kaffekokaren och hetta upp en klick smör. Skala och grovriv potatisen och lägg på detta på plattan. Platta ut med en stekspade och stek rårakorna gyllenbruna, 20-30 minuter på var sida. Lägg dem vid sidan när de är klara och torka av plattan.

Skiva blodpuddingen tunt och lägg en ny klick smör på plattan. Stek två skivor (de passar plattan perfekt) tills de är ordentligt genomstekta, eller hur du nu vill ha dem. Jag gillar inte alls när de är mjuka så för mig tog det ungefär en timme.

Servera rårakorna och blodpuddingen med grovriven morot och eventuellt lingonsylt (det skippade jag, urk).



Iggy Katt (potatisälskare och nybliven moster) har svårt att hålla tassarna i styr.


Var försiktig när du vänder blodpuddingen så att den inte går sönder.

Foto: Dan Sörensen.

Trevlig helg!

Jag, Dan och kissarna flyr stan och åker ut till Dans farmors stuga i skogen nu i helgen. Det är nämligen dags att styra upp utformandet och planering kring kokboken ordentligt nu och det är ju så himlans svårt här i stan med alla distraktioner. Kommer ju gå kalasbra där ute, långt från Andra Långgatan, bilbanor, darttavlor, tv och Wii.

Det är vad vi intalar oss i alla fall.



Senast vid stugan. Fatta så lyrisk Gucci blev när hon såg sand. Världens största kattlåda!

(En smula onödigt inlägg kanske. Jag ville mest bara uppdatera om något så jag kunde posta bilden. Den är så mysig tycker jag.)

Foto: Dan Sörensen.



Någon som la märke till den skitcoola bruden med brädan i stan idag???

Ibland känner man sig bara så jäkla cool. Jag känner mig sjukt cool när jag går omkring med Dans kamera hängandes på axeln. Jag inbillar mig att alla tänker att "Wow, vilken cool och proffsig brud som går omkring där med värsta kameran." Jag kan knappt fotografera med den men skitsamma, det fattar väl inte folk som ser mig. Varför skulle man gå runt med en fet kamera på axeln om man inte kan fotografera?

Idag köpte han en ny bräda. Jag var snabb med att säga att jag kunde ta hem den eftersom han skulle tillbaka till sitt jobb. OCH HERREJÄVLAR VA COOL JAG VAR! En skateboard liksom??! Det är ju ännu coolare att gå omkring med en skateboard än en kamera. Vilken accessoar!!!! Jag var tvungen att gå in med Dans bräda i lite coola affärer och visa upp mig liksom medan jag låtsades att jag kollade på kläder. Och skor förstås. Så att alla som såg skulle tänka att "Åh, coola skejttjejen där kollar nya skejtskor som hon ska skejta i." När jag sedan satte mig på spårvagnen fick brädan ett helt säte för sig själv. Ingen skulle missa att jag satt där med den och var döcool. Jag satt där och var så jäkla cool att jag till och med glömde att betala på vagnen och höll på att skita ner mig när det kom på någon som såg ut som en kontrollant. Som tur var var det ingen kontrollant men antagligen hade jag inte fått böta ändå för att de hade tyckt jag var så förbaskat cool. Jag snubblade på vägen ut ur vagnen och det var ju förstås lite B, men i det stora hela var jag jääähävligt cool.

Nej, jag kan absolut inte skejta. Blir livrädd bara av att stå på en skateboard. Tur är väl det för hade jag kunnat skejta hade jag antagligen exploderat så cool jag hade varit.


Gissa vilken cooling som fick vara med och välja ut mönstret på brädan?


Hej vår.

Är hemma hos mamma, Signe Hund och pappa i Malmö. De har ingen kaffekokare som jag kan laga mat på (deras gamla, utslitna Melitta gav de ju till mig), men mammas mat funkar minst lika bra. Nu ska vi käka baconinlindade musslor som hon berättade var hennes favorit då hon läst förra inlägget.
Nu har jag smakat en. Jag är av förklarliga skäl en smula mätt på bacon för tillfället så tyckte det smakade okej bara. Med en bit mango till blir det nog godare. Jag ger för tillfället baconinlindade musslor 2 poäng av 5.
Fick förresten en present när jag kom hit!
En köttklubba!

Nu kan jag äntligen banka rätt mönster på våfflorna i fortsättningen.


Och hur gött är det inte att våren är här då?

Visst gillar du Kaffekokarkokboken?

Om

Min profilbild

Katja Wulff


Kaffekokarkokboken - Ute nu!
ballonkatten.se dansorensen.se ktstrf.se

bloglovin
RSS 2.0