Chilirostade pekannötter

Söndagen och måndagen spenderades på Radisson Blu här i Göteborg. Vi var inbjudna till bloggforum och två dagars mingel, föreläsningar, provsmakningar, god mat, skön säng (jag vill sova i hotellsäng varendaste natt), kul sällskap och en massa annat festligt väntade. Bland annat gick jag i chiliskola med Santa Maria och kvällens recept är en kaffekokarlagad variant på en av sakerna vi fick smaka där - nämligen chilirostade pekannötter.
 
Jag frågade efter receptet idag på Santa Marias facebooksida. Här hittar du det
 
Och såhär gör du i kaffekokaren/hårtorken...

Tid
1,5 h 
 
Ingredienser
1 kaffekokarplatta pekannötter
1 dl vatten
2 msk socker (eller motsvarande dos sötningsmedel som vi använde, LCHF du vet)
Några nypor chiliflingsalt (funkar så klart med vanligt salt men tyckte det var lämpligt iom chilitemat)
Chipotle chili
 
Gör såhär
Häll vatten i bryggaren och salt samt socker i kannan. Sätt på kaffekokaren. Brygg genom vattnet, rör om och tillsätt nötterna. Låt stå i sisådär en kvart. Häll av vattnet och lägg över nötterna på torrt papper. Jag ville egentligen att de skulle torka i solen i några timmar men då det var kolsvart ute sket detta sig. Vilken tur att hårfönen funkade lika bra! Föna nötterna ordentligt, INNAN du maxar på chilin. Jag gjorde det tokiga misstaget att ösa över chili och sedan börja föna. Nös/snörvlade nästan ihjäl mig.
 
Lägg de nychillade pekannötterna på den heta kaffekokarplattan och rosta de i 40 minuter kanske. Vänd på dem då och då så att det inte bränns vid. Stäng av kaffekokaren.
 
Förbaskat gott snacks som blir minst lika gott kaffekokar/hårfönslagat som spis/ugnslagat.

Först ska de suga åt sig den kaffekokarkokta salt/sockervätskan...
 
...för att sedan bli föntorkade...
 
...och till slut kaffekokarrostade.
 
Marinerade även ost! Hårdost i en marinad av olivolja, balsamvinäger, massa chili, tomatpure och lite senap. Schlurp.
 
Tack alla inblandade på bloggforum för ett par fina dagar!
 
 

Grattis Kaffekokarkokboken!

Idag är det nämligen världsboksdagen!
 





"Det är också en ultimat present till i princip vem som helst. Boken alltså. Varje gång jag i framtiden mår dåligt, känner att alla mina idéer suger eller är helt under isen kommer jag att ta fram den här boken och bara skratta rakt ut!" 
Anna aka Book Cover Girl
 
 
 
Hurra! Hurra! Hurra! Hurra!
 

Vi har köpt en ny katt!

Zappa har nämligen en viss förmåga att putta på dörrar. Putta på dem så att de öppnas, men framförallt stängs igen. Och det är rätt bra när vi glömmer skafferidörrar eller garderobsdörrar öppna, det ser ju så tråkigt ut. Han påminner lite om mamma när jag bodde hemma, hon blev tokig på att jag alltid lämnade massa dörrar öppna (det kunde se ut som i den där scenen i köket i 6:e sinnet du vet?). Då gick hon och gnällde och stängde dem efter mig, precis som Zappa gör nu vill säga. 
 
Det är däremot inte alltid bra för att han tycker det är extra festligt att stänga dörrarna då en annan katt befinner sig på andra sidan. Vi har hittat både Iggy och Gucci (och båda tillsammans) instängda i garderober vid ett flertal tillfällen. Och Zappa själv fick tji minsann när vi kom hem en natt och märkte att han hade stängt dörren till toaletten (där även kattlådorna finns). Han rusade in på toa och satt där och kissade ett bra tag. Nej, då var det inte så ball.
 
Han har fortfarande inte kommit underfund med hur sovrumsdörren funkar. Han trixar med den ett bra tag varje dag, och natt (JA det är jobbigt när vi ska sova), och puttar, hoppar och skriker sig hes för att den inte rör sig. Så här håller han på (även utan kattlasern):
 
 
Och som du ser är det är en skjutdörr. Den kommer alltså aldrig att röra sig som han föredrar.
 
Men nu till det riktiga problemet som faktiskt är toadörren. De måste ju kunna ha tillgång till kattlådorna för att annars kan det bli jättejobbigt. Därför har vi nu köpt en ny katt.
 
Välkommen Mr Pots (stop baklänges).
 
Du trodde väl inte det var en till levande katt? Vi är väl inte tokiga, hallå?
 

Prydnadskatter.


Vem bär fluga bäst?

 Zappa har ju mest pondus av dom alla!

Vem bär bäst?
Sean Connery
Katt Zappa
Ryan Gosling
Jude Law
Brad Pitt
Steve Carell
Leo DiCaprio
George Clooney
See Results

Födelsedagstårta till Gucci Katt

Fick ett sms från Agria innan idag att det var Guccis födelsedag. Oklart hur gammal hon är (dock gammal), men tydligen är det hennes dag idag och det måste ju firas med pompa och ståt! Därför har nu kvällen tillägnats åt tillagning av torrfodertårta med räk- och skinksmak. Här luktar fullständigt förfärligt hemma och jag har varit nära att spy flera gånger pga stanken. Men vad gör man inte för sin lilla pälskling?
 
 
Tid
3 timmar (inklusive kylning)
 
Ingredienser (till ett helt kattkalas)
1 skål torrfoder
1 paket leverpastej
Några skinkskivor
Räkor i lake
Kattgodis
 
Gör såhär
Häll torrfoder i kannan och vatten i bryggaren. Sätt på kaffekokaren och låt stå tills torrfodret luckrats upp ordentligt. Smaka av med lake, rör om och häll därefter av överflödigt vatten. Här hade jag egentligen tänkt att blanda torrfoderröran med en kannstekt äggula men det luktade så himla illa att jag glömde bort det. Stäng av kaffekokaren.
 
Skyller även på stanken vid tårtbyggningsfasen, för gjorde nog inte den smidigaste lösningen här faktiskt. Jag tror att det bästa är att klä en form (som i det här fallet en hjärtformad tallrik) i gladpack och sedan kladda ner lite torrfoderröra och platta till. Varva med skinka, räkor, blötmat, kattgodis eller vad kattrackarn din nu tycker är gott. Ställ in tårtan i frysen och låt den stelna till. 
 
(Jag smörade endast formen och trodde då att skiten skulle lossna. I helsike heller. Fick stå med hårfön och värma formen så att tårtan skulle lossna och sedan kyla den igen. Gör alltså inte så.) 
 
Ta ur tårtan ur frys och form och bred ett lager leverpastej på'na. Piffa med exempelvis kattgodis, räkor, vitlökspressad leverpastej och en skinkros.
Köttros.
Hehe.
 
Servera tårtan, när den tinat till, tillsammans med en skål rumsvarm, lyxig kattmjölk. 
 
Purrfekt!
 
Kannkokad, stinkande kattmat.
 
"Mnijamsigt värre!"
 
Varva torrfodersmet med exempelvis skinka.

Ställ äcklet på frysning.

Är inte tårtan lite fryst finns risken att den går sönder när leverpastej bres på.

Iggy i fräsig boa, dagen till ära...
 
... Zappa likaså...

... Och självklart även födelsedagskisen herself - tant Gucci Katt i hatt.
 
Se till att svält katterna under dagen så att de är ordentligt hungriga när torrfodertårtan serveras. Tråkigt är ju om det visar sig att du har gjort allt det här i onödan och tårtan bara står där på golvet och stinker.
 
Som Guccis tårta gör nu.
 
De smakade, alla, ändå på den! I skrivande stund äter faktiskt Guccikatten på den. Hurra!
 
Jag hade tänkt att hålla på att pyssla och piffa med den längre så att den hade blivit ännu finare. OM DEN INTE HADE LUKTAT SÅ HIMLA ILLA. 
 
Foto: Dan Sörensen.
 

What's cookin'?

Ledtråd: Det stinker. Och jag har ingen aning om vad jag gör.
 

Sötaste minikaffekokarkocken!

Senaste gången jag träffade min brorsdotter Thilde i Malmö hade jag ballonger och pump med mig. Jag frågade henne om hon ville bli ballongkonstnär - precis som faster liksom. Japp, det ville hon minsann och där satt hon och pumpade och hade sig. En naturbegåvning, givetvis.
Kolla så koncentrerad - och helt orädd!

Tipsade härförleden om de perfekta presenterna till barnen och det är ju klart att jag då skickade ner ett minikaffekokarkockskit till Thilde.  Och nu skickade bror min dessa bilder...

I kattröja och allt!!!
 
Detta är det sötaste jag sett. Vilken stolt faster jag är.
 

S'pislagade S'mores

Nä. Jag bara skojade. Klart de är kaffekokarlagade.
 
Inatt hörde jag talas om s'mores för första gången. Ewa på Kafferepet skrev nämligen då och tipsade mig om att det är modernaste i USA just nu. Det tyckte jag lät fett så därför ska du nu få se hur de kan tillagas i kaffekokaren. Antar att man kan variera dessa s'mores i oändligt ganska många kombinationer. Men huvudingredienserna, vad jag förstår, brukar vara marshmallow, choklad och två kex. Detta grillas traditionellt över lägerelden. Äh! Är du intresserad av hur man gör det traditionellt får du ta och läsa om det i en annan blogg. 
 
I kaffekokaren tillagas det nog bäst med chokladsås. Hade ingen chokladsås, däremot kolasås (vilket Dan föredrar så det passade ju bra) så använde det i den ena. I den andra rev jag lite choklad och använde det istället för kolasåsen, men det var smidigare med kolasåsen! Eller om man haft tunna skivor choklad (hade bara tjock blockchoklad hemma) kanske.
 
Whäääuuh nu babblar jag på igen. Nu håller jag tyst och ger dig receptet istället.

 
Tid
1 halvtimme/s'more
 
Ingredienser
2 kex
Marshmallows
Choklad eller kolasås
 
Gör såhär
Sätt på kaffekokaren. Ta två kex och ringla kolasås över dem. Dutta på marshmallows och slå ihopa kexen (det var därför det var smidigare med sås en med riven choklad). Tryck in en grillpinne. Stek de direkt på plattan i ca 15 minuter på varje sida - eller tills marshmallowsen smält ordentligt. Stäng av kaffekokaren.
 
H'UGG IN!
 
Vaddå s'mores förresten? Varför heter de så? Och varför den där '-grejen?
 
Okej nu wikipediade jag det:
S'more förefaller vara en sammandragning av "some more".
 

Riven blockchoklad - förbaskat gott men inte optimalt. Notera förresten min nya, fina kniv i bakgrunden... ROSA!

S'chluuuurp!
 
Tipset kunde inte ha kommit mer lägligt, vi ska nämligen till stugan i helgen (om det nu inte blir dåligt väder). Hade premiärpromenad med Zappa och Iggy här ute på gården idag så att de värms upp (eller kyls ner?) lite inför skogslivet. Då kommer vi ha grillpremiären och självklart kommer vi grilla s'mores!
 
Hur s'pännig är inte Z'appa då? Nej, förlåt. Nu s'lutar jag med det där.
 
Förra årets stugpremiär. Vad liten, smal och söt Zappa var där.
 
 

Visst gillar du Kaffekokarkokboken?

Om

Min profilbild

Katja Wulff


Kaffekokarkokboken - Ute nu!
ballonkatten.se dansorensen.se ktstrf.se

bloglovin
RSS 2.0