Kaffekokarkokboken i VICE

 

Coolt va?
 
Läs hela den braiga, långa och roliga intervjun i creddiga VICE.
 

Glupsk på Dalsland

Den 16 augusti kommer jag till Glupsk på Dalsland och föreläser om Kaffekokarkokboken (och ska även göra ballongfigurer ett par timmar senare på dagen). Har du möjlighet att komma förbi så tycker jag definitivt att du ska det. Det händer ju säkert en massa annat roligt men framförallt så håller jag faktiskt i den bästa, eller i alla fall den roligaste föreläsningen du kan tänka dig (iiih hypear jag nu lite för mycket?). När jag höll i min föreläsning i Stockholm (på en byrå som anlitar just föreläsare) var det en Stockholmare som reste sig upp när jag var klar och utbrast; DU ÄR SÅ JÄÄÄÄVLA PUNK!!!
 
Jag fattade ingenting vad han menade men han applåderade och var glad så jag antar att det var en bra grej.
 
Aja, kom och titta. Annars finns det som sagt massa andra roligt. Och så kan du få en ballongfigur. 
 
 
Vilka skojsiga jobb jag har va?!
 
Ballongbilden är från Stora Familjedagen på Skansen, fotograf Viktor Karppinen.

Zappa is rolling dirty...

Hahaha, jag kan alltså inte sluta titta på den här idioten. Var i stugan även denna helg och ni som känner Zappa vet historien bakom strumpmössan. Även denna gång när vi körde av den stora vägen började Zappa hetsa om att jag skulle skruva (veva? fälla? dra?) ner fönstret. Visade våra vänner som satt i baksätet problemet med vinden i öronen. De fattade direkt. Och sedan tog jag upp strumpmössan! De ba utbrast i kör: Du är världens smartaste Crazy cat lady-geni i hela världen!!!!!
Sa de kanske inte men de måste ha tänkt det.
Kalle filmade från baksätet:

Laga pizza med din kaffekokare - VIDEO!

När filmteamet var här och skulle spela in hann jag ju inte laga pizza från grunden. Jobbigt ju att hålla på att baka egen deg som ska jäsa och sånt tjaffs. Då funkade det tipp topp med färdig pizzabotten! Lyx också att i pizzabottenspaketet kom också en såndär färdig sås så man slapp hålla på med det. Jag har ju redan gjort pizza en gång från grunden (kommer jag nog aldrig göra igen, hur tråkigt som helst) så klistrar in det receptet nedan så får du själv välja hur du vill göra din pizza.
 
Haha, jo! Teamet var hemma hos oss och filmade delvis för att jag hade som krav (ok, nej... det var inget krav) att katterna skulle vara med. Jag ångrade det lite just innan teamet skulle dyka upp då Zappa var så sjukt dålig i magen. Sphynxar blir relativt lätt det och då luktar deras ränneskit så ofantligt illa. Så när vi just satt igång och jag blir filmad avbryts jag av att det är en av snubbarna i soffan som börjar fnissa hej vilt. Jag kommer förstås av mig och undrar vad han håller på med. Då ser jag bromsspåret på vår nya, vita matta. Och bajslukten fyller snabbt lägenheten. Zappa har alltså lagt av en rejäl ränneskit, vandrat in i vardagsrummet och satt sig på röven framför snubben i teamet och torkat rövva på vår matta. Du vet så när djur sätter sig på gumpen och drar? Uhrk! Men det hade varit himla festligt om de fått med det på film, eller hur?
 
Men nu skulle det ju inte handla om kattdiarré utan om pizza. Och såhär lagar du pizza i kaffekokaren.
 
 
Som jag påpekar lite flummigt i klippet blir jag alltid kärleksfullt hånad av pizzabagarna på vårt gamla pizzaställe (nu har vi flyttat så äter inte där en gång i veckan längre). De tycker min specialpizza jag alltid beställer pizzan verkar vidrig. Men det är sååå gott med mango chutney, tonfisk, curry, jordnötter osv så beställer det alltid. Vilken typ av pizza är din favorit?
 
MINIPIZZA - KaTja SpeZiaLe
 
Tid
Cirka 3 timmar för en minipizza

Ingredienser
Det blir så otroligt fjuttigt att skriva exakta recept till en minipizza. Degen är ett recept på en stor pizza som du sedan får dela i mindre bitar. Det går även bra att frysa in pizzadegen. 

Pizzadeg (för mååånga minipizzor)
50 g jäst
1 tsk salt (gärna flingsalt med smak av rosmarin)
En nypa socker
3 dl fingervarmt vatten
0.5 dl olivolja
9 dl vetemjöl
Smör

Tomatsås (även här så himla fjuttiga mängder)
Passerade tomater
Tomatpuré
Peppar
Fryst örtblandning

Toppingförslag (för ett par, tre minipizzor)
½ liten gul lök
1 burk Tonfisk
1 tsk Mango Chutney
Riven ost 
Grovhackade jordnötter
Curry
Salt
Peppar
Olja

Pizzakrydda
Gurka
Minitomater


Gör så här
Blanda jäst, salt, socker, olja och fingervarmt vatten i en bunke. Rör om detta så att det smälter samman ordentligt. Rör i ungefär 8 dl mjöl (lite i taget) så att degen blir smidig. Jäs degen i bunken under bakduk i en halvtimme. Ta en bit av degen, ungefär så stor som en golfboll, och knåda den ordentligt på mjölat bakbord. Tillsätt mer mjöl ifall degen är för kladdig. Platta ut denna ordentligt och forma den så att den passar kaffekokarplattan.

Proffsigt va?

Sätt på kaffekokaren. Häll olja direkt på plattan och hetta upp det ordentligt - cirka 10 minuter. Placera den tunna pizzabottnen på plattan och stek i ungefär en kvart på vaje sida, eller tills den fått en fin färg och inte längre är degig. Lägg över bottnen på en tallrik och torka av kaffekokarplattan.


Pizzabotten de luxe.

Häll en skvätt olja i kannan som du värmer - cirka 15 minuter. Hacka löken under tiden och ner med detta sen i kannan. Kannstek i 25 minuter. 

Nu är det dax att fixa ihop tomatsåsen! Blanda ner lite tomatpuré tillsammans med de passerade tomaterna och smaka av med peppar och örtblandningen. Rör om. Klart, easy peasy! Bred ett lager tomatsås på pizzabottnen.

Blanda ner tonfisk, mango chutney och ost (eller vad du nu önskar att ha på din pizza) i kannan tillsammans med löken. Kannstek detta i en halvtimme. Rör om då och då. Smaka av med salt och peppar.


Kannstek toppingen.

Klicka över tonfiskröran på pizzabottnen. Strö på pizzakryddan och jordnötterna. Servera med en fräsch sallad. Anvjutes bäst med kall öl. Omnomnomnom.

I ♥ Pizza.

Foto: Dan Sörensen.

Sommarens första glass!

Efter att jag ballongjobbat klart i lördags kom Danis med en bil full med katter och hämtade upp mig. Sedan körde vi till stugan. Håller på för fullt att göra en takveranda uvanpå utedasset (lägger ev upp lite för många bilder på projektet på min Instagram) och hela söndagen gick åt att måla staket (asså jag hatar att måla staket så sjukt mycket, så förbannat tråkigt). Vi hade köpt för lite färg så Dan körde iväg och hämtade. Och han kom inte bara tillbaka med mer målarfärg utan dessutom sommarens (årets kanske?) första glass! 
 
Tip Top är en av de godaste sådanadära glassiga glassar, annars är jag mer för isglass. Av de glassiga glassarna är det ju bara chokladen man vill åt.
 
Eftersom inte detta bara ska bli ett inlägg där Dan i princip hånglar med Zappas bajsiga tunga så kommer här även ett gammalt recept på hur du lagar en glassig glass i kaffekokaren. 
 
Lingonglass!
 
Tid
6 timmar
 
Ingredienser
2,5 dl vispgrädde
2-3 äggulor
3/4 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1-1,5 dl lingon (jag använde rårörda lingon eftersom jag inte fick tag på färska)
Maränger
Basilika
 
Gör såhär
Sätt på kaffekokaren. Häll grädde i kaffekokarkannan och värm det ordentligt, i typ en timme. Vispa det då och då, grädde bränns ju himla lätt.
 
Vispa under tiden ihopa ägg, socker och vaniljsocker så att det blir fluffigt. Häll över äggfluffet på den varma grädden och kannkok tills det tjocknar lite, ca 45 minuter. Stäng av kaffekokaren.
 
Låt det svalna en stund, tillsätt därefter lingon och maränger. Härr över i formar och sätt in i frysen. Rör om varje halvtimme och låt stå tills de fått en fin, glassig konsistens. 
 
Njut!
 
Gräddkaffekokarkokning.
 
Glöm inte att röra om med jämna mellanrum!
 
Det spelar ingen roll vad vi lagar/äter/dricker. Zappa måste först lukta/smaka/känna på det - han ger sig inte förrän han fått göra det. Oftast är det saker som han inte får lov att äta och då förstör han hela upplevelsen för oss eftersom vi måste hetsäta upp det för att han blir galen och försöker liksom dyka in i våra munnar efter det vi trycker i oss. Choklad exempelvis. 
 
Kyl ner glassröran en stund innan du tillsätter det göttigaste.
 
Tillsätt det göttigaste.
 
Ser du vad som står jämte den kaffekokarlagade glassen?
 
Fasiken vad fint det ser ut va? Det var det med! Den har smält lite väl mycket kanske, men det var för att Dan tog sådan himla tid på sig att ta bilderna.
 

Lyxig fisk- och skaldjursgryta - VIDEO

Såhär ser det ut när jag lagar fisk- och skaldjursgryta. Har, som du hör, ganska svårt för saffran så konstigt nog är det ett av mina bästa och lyxigaste recept som är ett av de jag tycker smakar räligast. I väldigt små mängder är det gott men efteråt rapar jag saffran i flera timmar och drömmer sedan mardrömmar om det.
 
 
Jag har tidigare lagt upp receptet på denna gryta och du hittar det här. 
 
 
Men fasiken vad snyggt det ser ut! Vad skulle jag kunna ha i istället för saffran som passar bra?
 

Visst gillar du Kaffekokarkokboken?

Om

Min profilbild

Katja Wulff


Kaffekokarkokboken - Ute nu!
ballonkatten.se dansorensen.se ktstrf.se

bloglovin
RSS 2.0