Iggy Katt gästbloggar.

mmmmkmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmkm,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,m,,,
cccccccccccccccccccccccccccccdddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddd
dddddddccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccctrdwqsw


När hon inte ligger på min dator ligger hon ibland såhär i min famn.


Äkta studentmat #1 - Findus Spaghettiringar i mild tomatsås

Jag har så fruktansvärt dålig koll på mina pengar. Jag fattar inte hur saker och ting ändå löser sig när jag verkligen har noll koll. Har haft en lägenhet ståendes i Lomma sen i december och eftersom jag bor i Göteborg kom jag på att det är onödigt. Det är förvisso rätt gött att åka ner någon helg då och då men nu när CSN-bidraget snart slutar komma in på kontot får jag sluta med lyxhelgerna i Lomma och hyra ut skiten. Då tjänar jag ju nästan lika mycket pengar i månaden som CSN-pengarna helt plötsligt..

Igår slog det mig att det inte alls fungerar såhär. Jag tjänar ju inte ett skit. Jo, möjligen ett par futtiga hundralappar eftersom lyan hyrs ut möblerad. Men däremot betalar jag inte en massa i månaden för en Lomma-lägenhet som jag aldrig är i. Att skaffa den lägenheten måste vara det dummaste infallet jag fått sen jag fick för mig att köpa träningskort. Varje träningstillfälle har kostat mig över 1000 kronor (ja om man delar priset på antal träningstillfällen) och det syns ju inte ens att jag tränat!!


Jag ska börja bete mig som den CSN-tagaren jag faktiskt är och lägga upp snålrecept på mina favoritstudenträtter.
Mamma kommer bli alldeles till sig nu, hon älskar spaghettiringar..



Tid
50 minuter

Pris
15 kronor ungefär

Ingredienser
En burk Findus Spaghettiringar i mild tomatsås
Eventuellt salt och peppar

Gör så här
Häll spaghettiringarna i kannan och sätt på kaffekokaren. Låt stå i nästan en timme. Rör om då och då. Smaka av med salt och peppar om du tycker det behövs. Stäng av kaffekokaren och servera med ett glas vatten.
Jättegott och jättebilligt!



Kaffekokarkoka upp ringarna.


Jag får förresten många frågor om var jag har köpt mina hjärtformade skålar!! Det är mamma som gett mig dom! Hon i sin tur har köpt dom av sin polare Lena som har en butik nere i Skåne som heter Margull. Ring Lena så kan hon säkert hjälpa er att få tag i dom ifall ni vill servera hjärtformade rätter i fortsättningen. Hälsa från mig.


Trögstartad.

Hemma hos kaffekokaren igen.

Vad ska jag laga för mat idag?


En bild ur min Pecha Kucha presentation.

Efter bilden med positiva kommentarer hade jag en bild med några av de negativa..



Vad tror ni? Dansar jag en liten segerdans här hemma när folk dör i kaffekokarbränder där ute? Leker jag med elden? Och det värsta av allt? Är jag dessutom ful?!
Era puckon!

Se hela presentationen här.



Jag är nere och chillar i Lomma, utan kaffekokare. Ska snart återvända till Göteborg och då får ni ta del av nya, goa recept
igen.


Tips #2 - Använd filtertratten lite mer!



Durkslagen kan alla kaffekokarkockar kasta. Filtertratten fungerar som ni ser lika bra - om inte bättre!


I vanliga fall hälls väl kanske allt pastavatten av i vasken men för att peston (som tillreds) ska bli perfekt ska lite av just pastavattnet användas. Detta är f.ö. ett otroligt gott recept, kolla in det här.


Tips på kaffekokarlagad kur?

Jag är sjuk och därför konstant trött. Någon som har tips på en bra förkylnings- eller peppkur som går bra att tillaga i kaffekokaren?


Iggy Katt är trött hon med.

Foto: Dan Sörensen.

Det började för ett år sedan.

Ganska så precis nu är det ett år sedan jag kastade det första paketet nudlar i kaffekokaren inlåst på mitt studentrum. Fast smyglagade ett tag innan jag började blogga om det hela..


Kaffekokarlagad grönsaksnudelwok med sötsur sås

Imorgon ska jag laga mat i radio K103. Eftersom det är en radiostation som riktar sig till studenter ska jag göra en nudelrätt. Kom fram till att jag ska göra en grönsaksnudelwok med sötsur sås. Det är ju enkelt tänkte jag. OCH billigt! Det är bra när man är student och pank (eller kaffekokarkock och pank).

Koka nudlar, kannsteka grönsaker och sen bara röra ihop en sötsur sås alltså. Eftersom jag inte gjort sötsur sås någon gång innan ville jag provlaga den här hemma nu ikväll. Den blev inte så bra, dock ätbar. Fick göra om såsen för att försöka få den att bli godare tills imorgon. Och sen fick jag göra om såsen ytterligare en gång. Jag har försökt få till en god sötsur sås alldeles för länge nu.

Hur gör man sötsur sås??! Detta var ju inte alls enkelt.



Tid
1½ - 2 timmar

Ingredienser
1 burk sötsur sås
1 paket nudlar
1 grönsaksbuljongtärning
1 liten morot
1 näve sockerärtor
1 näve broccoli
1 liten gul lök
1 näve vattenkastanjer
Ananas
Cashewnötter
Olja

Sötsur sås
Oklart hur denna smakar egentligen. För att slippa släpa med mig alldeles för mycket till radion har jag förberett en (vad jag tror smakar helt okej) sås. Men den måste spädas ut med vatten och det får jag smaka av imorgon.
1 dl passerade tomater
1 tsk vinäger
5 msk apelsin/ananasjuice
2 msk ananasjuice eftersom apelsin/ananasjuicen smakade alldeles för surt av apelsinen (och vinägern)
Liiite krossad vitlök
2 tsk tomatpuré
1-2 msk honung (jag gillar väldigt söt mat, smaka av så det inte blir för sliskigt)
1 nypa socker
4 msk ketchup
1½ dl (???) vatten (detta får undersökas imorgon i radion)
Peppar
Chilipulver
Salt

Gör så här
Häll vatten i bryggaren, buljongtärning i tratten, en skvätt olja och nudlar i kannan. Sätt på kaffekokaren. Låt det stå i ca 15 minuter. Häll av vattnet och sen nudlarna på en tallrik.

Häll olja i kannan och låt stå i 15 minuter. Skiva broccolin, hacka löken och strimla moroten. Lägg ner detta i kannan tillsammans med sockerärtorna och kannstek i 30 minuter. Under tiden kan den sötsura såsen förberedas. Allting (inte vattnet) ska bara ner i en skål och röras ihop. Smaka av med jämna mellanrum så följ inte mitt recept till punkt och pricka kanske. Häll sedan detta i kannan tillsammans med grönsakerna och i med vattnet i bryggaren. Rör om när det bryggts genom och krydda med salt, ganska mycket peppar och chilipeppar. Tillsätt vattenkastanjerna och ananasbitar efter 15 minuter, värm sedan ytterligare i 15 minuter. Slå över detta sedan på nudlarna och toppa med cashewnötter. Stäng av kaffekokaren.
Jättegott (hoppas jag..)!


Som ni kanske märker tar detta längre tid än en timme (så lång tid jag ska vara i programmet). Jag tror detta kan lösa sig genom att jag hackat, strimlat och försökt få till en del av såsen här hemma. Grönsakerna får bli lite al dente med, fast det tycker jag bara är gött!


Förbered.


Koka nudlarna.


Koka sötsur sås.

Foto: Dan Sörensen.

Kräkväckning.

Gucci Katt kaskadspydde nyss över en sovandes Iggy Katt.


Nytvättad och förbannad Iggy Katt.

Foto: Dan Sörensen.

Presentationen på Pecha Kucha

I tisdags höll jag min presentation på Pecha Kucha. Jag har skrivit lite om vad Pecha Kucha är här. Va foooort det gick. 20 bilder, 20 sek/bild. Men jag är jättenöjd! Tyckte jag hann få med det jag ville ha sagt, det blev mycket skratt och har fått jättefin respons.

Det var någon tjej som visst var tvungen att gå hem och var besviken på att jag skulle snacka sist (det stod jag var först på Pecha Kuchas fan page och hon hade visst kommit för att se mig, coolt). Så här kan hon kolla in hur min presentation såg ut (jag sa inte alls det som står i bildtexten men den la jag till nu för ni skulle fatta ungefär vad bilderna handlar om). Och, ja även alla ni andra som inte kunde komma kan kolla den. Och ni som kom med förstås.

Alltså, bara klicka på länken nedanför om ni vill se den så ska jag sluta snacka här..




Foto: Dan Sörensen.

Jewlar va roligt det var..


Foto: Dan Sörensen.


Nu ska jag sova gott. Tack för ikväll!

Inga-Lisas kantarellsoppa

Dan fick ett mail från sin farmor igår. Denna sköna lilla gumma heter Inga-Lisa och är 75 år. Hon har kaffekokarlagat kantarellsoppa och så här gjorde hon:


Hej!

Va proffsiga och roliga du och Katja är.
Idag har jag kokat trattkantarellsoppa kaffekokaren. Så här gjorde
jag: Hackade en liten lök och fräste i lite smör, rev en liten morot
och en potatis, en vitlöksklyfta, krossade 1 dl trattisar och hällde i
med lite vatten och en buljongtärning. Efter en halvtimma smaksatte
jag med ädelost, lite tomatpure, lite lite citron och grädde, mixade och
serverade med hackad persilja.

Ett salladstips också: Blanda 1dl rapsolja, 1/2dl vinäger, 3/4dl socker, värm.
Blanda i grovt riven morot, finstrimlad vitkål, purjo och paprika. Smaksätt
med lite salt, peppar och italiensk salladskrydda. Håller sig flera dagar i kylen.

Smaklig måltid!

Kram!

Farmor.



Tack så mycket för recepten!
Kram!


Så glad jag blir.. :)



Vad är detta?

Ja, vad är det för något knas som puttrar i kaffekokarkannan min?

Hela receptet dyker upp någon gång imorgon.. Jösses! Detta hade jag glömt bort att lägga upp. Receptet kommer!

Men det är ändå ett skittråkigt recept...



Foto: Dan Sörensen.

Okej.. Detta är numera en katt- och kaffekokarkokboksblogg.

När vi handlade käk inne på Netto för idag inför kvällens matlagning hittade vi ett par tröjor som vi bara var tvuuungna att köpa till katterna. Gucci Katt har ju lite gamla kläder men Iggy har tjatat och tjatat om en tröja och nu ääääntligen har hon fått en! Visst är kissekatterna så fina, så fina?

Och om ni undrar ifall de gillar det så ja. Båda två älskar att få uppmärksamhet och att vi pysslar med, drar i, klär, dansar med och pussar på dem. :)



Kan inte någon sticka likadana tröjor till mig och Dan så att vi kan matcha våra kisekatter?!

Hihi..

Och den rosa grejen som ligger bredvid är "Slöfocken". Ja. Han är mitt gosedjur. Jag är 28 år (Slöfocken likaså) och har ett gosedjur. Min hemlighet är avslöjad.

Khaffacockhacockbhook!

Hihi.. Mina matlagningstips sprider sig utanför Sverige. Har till och med blivit inbjuden till ett tvprogram utomlands..
Men även radio! Här pratar @UpodCast om bloggen min. Det är roligt när de försöker säga "kaffekokarkokboken".


Lyssna här vid cirka -54.50 om ni är nyfikna!



And here's a tip for you UpodCast listeners that don't understand Swedish..



Mitt fejkbidrag till Cake of Sweden - Marshmallowssnickers!

Hur gör jag för att hinna med att laga maten i kaffekokaren? Det gör jag inte ibland. Så då struntar jag i det bara o så får Dan laga spismat. Eller så köper vi pizza. Det brukar bli det sistnämnda. Särskilt nu på sistone. Vår vän David påpekade att vi faktiskt kan bygga ett pizzakartonghus på gården nu (vaddå 8 pizzor + 4 Billy's på 4 dagar är väl inte så mycket för två pers?). Det tycker jag är en bra idé för att då kan vi hyra ut det till någon student så slipper den bo i en studentkorridor där den vantrivs så mycket att den börjar laga maten i en kaffekokare.

Hur de skulle laga maten i ett pizzakartonghus nere på gården vet jag iof inte. Men det är inte mitt problem.


Eftersom jag jobbar på Spot and Tell får jag inte vara med och tävla i Cake of Sweden. Det är nämligen vi som anordnar tävlingen och eftersom jag förmodligen hade vunnit med nedanstående recept hade det blivit ett himla tjaffs om röstfuske och grejor.. :) Nejdå, klart jag inte kan vara med och tävla, hur gärna jag än vill! Jag hade skickat in alla mina bakverksrecept och hypeat som bara den. Jag går ju all in i alla tävlingar vilket ni kanske har märkt.. Det blir ibland lite gnäll från mina nära och kära som känner sig spammade. Men det ger ju resultat! Det var jättemånga som röstade på mig fast jag kom in väldigt sent i vinn-en-lägenhet-i-ett-halvår-tävlingen. Jag startade facebookgrupper (Vinn en lägenhet åt Katja), bloggade, spammade folk.. Ja tills de gjorde som jag sa så att jag skulle sluta tjata. Tävlingen gick jättebra i några dagar och sen läste jag det finstilta. Där det stod om en vinstskatt som var helt vansinnig! Då slutade jag engagera mig direkt. Skittävling!

Och sen var det matbloggspriset! Hur bra gick inte det då? Juryfavorit OCH hedersomnämnd?! Vilken ära va? Och så fick jag en tokvass kniv som pris (det saknas fortfarande en del av mitt finger efter att jag skar mig med den).

Så ett litet tips efter det att ni skickat in era bidrag (för det ska ni göra NU, var inte blyga). Sprid det, sprid det, SPRID DET! Ju fortare ni lägger ut recept desto fler kommer hinna rösta på det. Starta facebookgrupper och bjud in, twittra hål i huvudet på folk, blogga och tjata så att ditt recept går till final och du bli personen bakom "Cake of Sweden" (eh coolt ju). Några kanske tröttnar på dig men de kommer garanterat bli glada igen om du får bjuda med en polare till Shanghai (en resa för 2 dit inkl. boende är priset).


Eftersom jag inte har någon ny rätt att dela med mig av (och det är meningen att detta ska vara en receptblogg inte nån babbelblogg som det blivit nu) så lägger jag upp ett gammalt recept på ett kaffekokarlagat bakverk. Detta är ett av bidragen jag hade tävlat med om jag hade fått vara med i Cake of Sweden.

Katlas Marshmallowssnickers.



Tid
Drygt 2 timmar

Ingredienser
1 dl sirap
½ burk jordnötssmör
1/4 dl socker
½ dl kokos
1 tsk vaniljsocker
½ l Kellog's special K
100 g mörk blockchoklad
Marshmallows

Gör så här
Värm sirap, socker och jordnötssmör i kannan i ungefär en halvtimme. Rör om lite då och då tills det blir en jämn och fin smet. Rör sedan ner vaniljsocker, kokos och Kellog's. Ta en sked och krossa röran. Lägg bakpapper i en form och häll ut alltihopa. Platta till smeten litegrann. Diska kannan och låt sedan chokladen smälta däri. Det går ganska fort, ca 15 minuter, eftersom plattan redan är ordentligt uppvärmd. Under tiden kan man klippa till små marshmallowsbitar. Häll över den smälta chokladen över smeten och toppa med de klippta bitarna. Ställ in i frysen och låt det stelna till.
Superdupermegabautagott!


Värm.


Dan lagar sina Snickers samtidigt. Han brände sin choklad lite(det gjorde inte jag).


Krossa grejset. Jämför denna bilden med den sista bloggbilden!!


Hälla på choklad.


Fota fina, riktiga bilder till boken.


Snickers tillagade på en riktig spis och Snickers tillagade i en kaffekokare. Vilka är finast?



Blogga.



Dagens Tips #1 - Använd filtertratten!

Dagens tips! Dagens tips! Lalalalalla, dagens tips! (Någon mer som tycker Jesper Rönndahl är en rolig prick?)


Okej, detta är mitt lilla tips för dagen.



Använd filtertratten!
För att få den perfekta smaken på kaffekokarlagad mat måste filtertratten användas. Då många kryddor har egenskaper som påminner om just kaffebönans kan man på samma sätt utvinna den bästa smaken genom att placera kryddorna i filtertratten. På bilden används inget filter men till vissa kryddor ska det användas. Tex lagerblad och timjan. När vattnet passerar är det med en hastighet och en temperatur som är ultimat för kryddorna (precis som med kaffebönans!).

Resultatet blir minst lika bra som om självaste Per Morberg hade spislångkokat det.


Detta kanske bara är en teori jag har.. Köper ni inte den kanske ni köper att jag lägger kryddorna i filtertratten för att det ser kul ut bara. Och för att tratten inte ska känna sig utanför.


Cake of Sweden 2010!

Är det inte knasigt hur upprörda människor kan bli när man har ett intresse som kanske inte är som alla andras? Bland alla fina blogginlägg och kommentarer hittar jag ditten och datten där folk skriver all möjlig skit (då menar jag inte småironiska kommentarer här och där utan heeelt tossiga saker). Som om det jag pysslar med vore något hemskt? Dumt, opraktiskt, ohygieniskt och allt vad det nu kan vara - javisst! Det är ju klart att det är! Det gör det hela mycket roligare! Men att människor inte kan se vad det egentligen handlar om är väl konstigt? Klart jag fattar att en spis är mycket "bättre" att laga mat på. Men det handlar inte om att laga mat! Det handlar om att jag gör det jag tycker är kul och det får mig att må bra. :) Tycker jag ni med ska göra!

Oavsett vad folk tycker.

Enligt många har jag visst alldeles för mycket tid över också (vem skulle inte vilja ha det?). De senaste dagarna har jag inte haft en sekund över och det har därför blivit hämtemat varenda dag. Har nämligen jobbat non stop med vår nya kampanj. Jag jobbar som sagt på Spot and Tell (alla ni twittrare, bloggare och facebookare in med er där nu och bli medlemmar) och precis just nu för några sekunder sedan öppnade vi kampanjen Cake of Sweden! Jag säger bara en sak...

Klaaaaaaaaaaaaaaarrraaaaaa....
Fäääääääärdddiiiiiggggaaaaaa....
BBBBBBBBAAAAAAAAAAAAAKKKKKKKKAAAAAAAAAA!!!!

Ni kan ju vinna en resa till Shanghai hallå?! Och hur coolt vore det inte att vara personen bakom "Cake of Sweden"?!


Baka nu då!

Pecha Kucha.

550 personer var på Park Lane i Göteborg på förra Pecha Kucha. Nästa gång, den 13 april, ska jag snacka. Någon som kommer?



Talarna den 13 april.
* Christoffer Sahlgren - GBG Wrestling
* Katja Wulff - Kaffekokarkokerska
* Grab, Eat and Save the Planet - Ekologisk mat
* Lena Frilund & Kören Rabalder - Nykör
* Ruth Aniansson & David Jackson Relan - OffÄntligen Rum
* Bill Lahijani - dokumentärfilmare: "Who's Bastian"
* Sebastian Kjersén - MODS magazine
* Mathias Klang - Creative Commons

Det går alltså ut på att ett gäng inbjudna personer ska snacka om sin grej. Vad som helst! Min grej är ju kaffekokarmatlagning så jag tänkte snacka om det. De som pratar ska ha en presentation med 20 bilder. Varje bild ska visas 20 sekunder. Jag vet faktiskt inte om jag tycker det är en evighet eller om det går skitfort!? Ska pilla med presentationen nu tänkte jag.


Anmäl er till eventet här.
Det är gratis!


Oj va mycket folk..

Bilder från Pecha Kucha fan page.

Aprilapril!


Lurades ju bara!

Geten Sara är förvisso inte så bra kompis med de andra getterna på zoot men jag och Sara är polare. Inte skulle jag skicka iväg henne till slakt för att sen äta upp henne?! Vem skulle jag då åka och mata varje gång vi är hemma i Lomma?


Kolla Sara ba': Vi fick dig! *Blink*.. Bä.

Jag vet att jag lyckades lura flera av er! Håhåhå.. Pappa ringde till exempel och berättade att han blivit halvt hysterisk. Han hade gått på det förstås (inte mycket förvånar mina föräldrar när det gäller mig) och skrikit på min mamma: "Kici, vafan!! Nu har dottern vår gått och köpt en get som hon slaktat!!" och hon satte sig ner för att läsa inlägget. Men då hade det gått upp för henne vilket datum det var och lugnat pappa Holger.


Sara är alltså ingen getbulle.

Foto: Dan Sörensen.


GLAD PÅSK!


Skruva upp volymen..

Koncept & idé: Katja Wulff
Foto & redigering: Dan Sörensen
Musik: Kevin MacLeod - Gold Rush

Getbullar med potatis och lingon.

Hemma i Lomma finns ett minizoo dit jag alltid vill åka när jag är i skåne på besök. Där får man nämligen klappa getterna. Senast vi var där nere visade det sig att en get, geten Sara, inte kommer överens med de andra getterna så hon var till salu för en billig peng. Jag hade bara någon dag tidigare fått ett recept från en stjärnkock på getbullar och var nyfiken att testa så vi slog till och köpte Sara. Cirka fem mil från Lomma ligger ett slakteri så vi körde dit Sara sen och de malde ner henne till fin getfärs. Här kommer receptet på Sara.


Jag och Sara.

Tid
I alla fall 4 timmar, beroende på hur många getbullar som ska stekas (enbart matlagning, exklusive slakt)

Ingredienser
Potatis
Salt

En get
2 gul lök
1 dl ströbröd
1 ½ dl mjölk
1 ägg
Salt
Peppar
Smör

Brunsås (min var en rest från när Dan lagade mat igår)

Lingon
Sallad

Gör så här

Sätt på kaffekokaren. Lägg potatisar i kannan, salt i tratten och fyll på vatten i bryggaren. Låt detta stå i tre timmar, beroende på potatisstorleken. Jag bytte vatten en gång i timmen. Känn efter med en sticka emellanåt. Häll sedan av vatten och potatis.

Medan potatisen kokar kan getbullarna förberedas. Sara var fryst så jag la henne först i ljummet vatten så hon tinade. Blanda sedan ströbröd och mjölk i en bunke. Låt detta svälla en stund tills ströbrödet sugit åt sig mjölken. Lägg i hackad lök, getfärsen och blanda ordentligt. Krydda med salt, ordentligt med peppar och rör till sist ner ägget. Blanda till en jämn smet.

Rulla getfärsen med händerna till bollar och lägg dem på ett fat. Sätt på kaffekokaren och smält en klick smör därpå. Lägg getbullarna på plattan och stek dem i ca 45 minuter eller tills de blivit gyllenbruna. Putta runt dem då och då så de får en jämn och fin färg. När de är klara så lägg dem på en tallrik tillsammans med potatisarna. Har ni någon restbrunsås (som jag hade) kan denna värmas och serveras tillsammans med potatisen och getbullarna. Glöm inte lingonsylten och grönsaker om så önskas!
Getegott!


Blanda ihopa getfärsen till en jämn smet.


Rulla getgeggan till små bollar.


Steka.


Klart!


Foto: Dan Sörensen.

Visst gillar du Kaffekokarkokboken?

Om

Min profilbild

Katja Wulff


Kaffekokarkokboken - Ute nu!
ballonkatten.se dansorensen.se ktstrf.se

bloglovin
RSS 2.0