Babylyckan fortsätter!
Bild: Dan Sörensen.

Prinsesskorv med Annas bästa rotmos!

Den 13 oktober 2011 fick jag ett mail från Anna. Hon tipsade om sitt bästa rotmosrecept. Jag minns det som igår. Var på AW och läste mailet när jag satt och kissade. När jag var färdig gick jag ner till Dan och började babbla om att jag skulle kaffekokarlaga rotmos. Ja, redan den kommande helgen skulle vi göra inlägget ingredienserna inhandlades följande dag. Några veckor senare låg samma ingredienser och ruttnade i kylskåpet.

Gjorde ett nyttt försök ett tag efter det igen. Köpte ingredienserna och tänkte att nu är det minsann dags för Annas rotmos. Nope! Morötterna käkades väl upp - resten gick samma öde till mötes i kylskåpet. Tror vi hann med att inhandla samma jäkla ingredienser ännu en gån innan vi stack i Thailand, men inte heller dessa resulterade i ett rotmosrecept.

När vi var och storhandlade häromdagen verkade Dan bli väldigt skeptisk då jag plötsligt avvek från vår inköpslista och än en gång började lassa ner Annas rotmosingredienser i varukorgen. Men nu jäklar! Får jag presentera Annas bästa rotmos, på en kunglig bädd av mangold självklart serverat tillsammans med prinsesskorv.

Jag har ändrat lite i receptet och anpassat (vill jag tro i alla fall) det till kaffekoakren. Är du nyfiken på Annas originalrecept så fråga henne snällt.
Tid
5 timmar

Ingredienser
3 mjöliga potatisar
1 morot
½ kålrot
2 grönsaksbuljonger
Smör
Senap
Ketchup
Prinsesskorv (eller valfri korv med sting)
Mangold
Salt
Peppar

Gör så här
Skala morot, potatisar och kålrot och dela dessa i mindre bitar. Om du inte vill riskera att somna ifrån maten (som jag gjorde och fick därför hålla på i två kvällar) är pyttesmå bitar att föredra så detta måste koka under ganska lång tid. Lägg allt i kannan, tillsammans med buljongtärningarna, och slå i vattnet i bryggaren. Sätt på kaffekokaren. Och vänta, vänta och vänta tills det blivit ordentligt genomkokt.

Ställ kannan åt sidan när det känns mjuk och krossbart. Lägg en klick smör direkt på kaffekokarplattan och släng på skivad korv. Stek detta i sisådär trekvart eller tills korven är i samma nyans som Ranelid. Häll sedan av vattnet, lägg en stor klick smör i kannan och mosa kalaset. Jag tycker det är gott när det är bitar kvar i moset, men gillar du inte det får du väl mosa lite längre än vad jag gjorde bara. Smaka av med salt och peppar. Ta även av korven och stäng av kaffekokaren.

Lägg upp mangolden på en tallrik och klicka på rotmosen på den kungliga bädden. Placera även prinsesskorven därpå och spruta snyggt på ketchup och senap. Toppa härligheten med en smörklump.Koka i en evighet.


Påbörja inte matlagningen alltför sent på eftermiddagen/kvällen!


Stek den kungliga korven.


Foto: Dan Sörensen.

Grattis Victoria & Daniel!Bild: Dan Sörensen.
Originalbild: Stenmark.


Vill du kaffekokarlaga en prinsesstårta, dagen till ära, hittar du mitt recept på en sådan här.Vill du hellre knyta ihop en tårta av ballonger kan du försöka lära dig det på min andra blogg här.Foto: Även det Dan Sörensen.


Kaffekokarlagad SushiTid
Oklart

Ingredienser
1 sushikit (med ris, risvinäger, wasabi, soya, ingefära, sådana gröna plattor, rullhjälpare, pinnar)
200 g lax
1 gurka
2 morötter
2 avocado
Salt

Gör så här

Häll vatten i bryggare, salt i tratten och rispåsar i kannan. Sätt på kaffekokaren. Koka inte riset i kannan i 54 minuter. Det gjorde jag och riset blev för grötigt. Jag skulle tippa på att det kanske var klart efter 42 minuter (det stod att riset skulle spiskokas i 17 minuter). Häll av vattet, klipp upp rispåsarna och blanda ner risvinägern i riset. Ställ det på svalning. Under tiden riset kyls av kan du strimla grönsakerna och laxen till smala stänger.

Lägg en grön platta på den där rullhjälparen och kladda på riset. Placera lite lax och grönsaker i mitten på plattan och rulla sedan ihop det. Jag har ingen aning hur det egentligen gick till och på vilket sätt den där rullhjälparen hjälpte, men på något sätt fick jag till sushikorv efter sushikorv. Dan testade att rulla ihop sina sushikorvar med hjälp av en modernare (?) sushirullare han fick i julklapp, men får nog säga att det gick bättre för mig.

Dela sushikorven i mindre bitar och servera sushin med soya, wasabi och ingefära.


Trots att katterna hade stenkoll blev riset överkokt.


Fniss, kolla Dans rullar i bakgrunden...


Behöver jag förtydliga att varken jag eller Danis har gjort egen sushi innan?

Foto: Dan Sörensen.

En bild säger mer än tusen ord?

Hur går det då med alla katter här hemma? Vad tycker de två gamla kärringarna (Iggy & Gucci) om den nye spjuvern Zappa? Det ska jag nu eder förtälja.
Idag har det gått en vecka sedan vi fick hem honom och nu börjar det fungera ganska bra. Gucci har sedan första början varit rätt chill, bara hon får ligga och sova på sin värmefilt är hon nöjd och belåten med livet. Iggy däremot! Hon har både sett ut, betett sig och låtit som om hon vore besatt. Det är bättre nu och hon har börjat acceptera den lilla nakenfisekisen. Men ändå inte riktigt än... Ibland får hon några ryck och leker omkring med Zappa. Sen är det som om hon kommer på sig själv med att hon minsann ska visa att hon tycker livet är förbannat orättvist några dagar till och börjar fräsa och ha sig.

Ja, men som häromkvällen när de låg och mös med varandra på puffen i mörkret. Jag ville fånga ögonblicket eftersom de var så söta där de låg alla tillsammans. För första gången. När jag sedan kollade på fotot anade jag ändå att det inte var riktigt, riktigt OK än.Men snart så!


Det där gick ju inte så bra.

Ringde hem efter att jag skrivit klart förra inlägget. Pappa svarade. Jag sa att bloggen var uppdaterad och han rusade till datorn och började läsa. Efter en liten stund utbrister han:
- ÅÅÅåh!! Min lilla töööös. Är du gravid? ÅÅååh! Jag har aldrig hört honom så blödig.
- Men fortsätt att scrolla ner pappa.
- Nej, jag kan ju inte fortsätta att läsa nu. Åååh! Grattis!
- Scrolla ner.
- !!!!!???? NEJ MEN VA F...???

Efter en stund viskade han:
- Låtsas spela med. Nu lurar vi mamma.

Och så gav han telefonen till mamma som började läsa.
- Nämen... Grattis Katja. Grattis. Hon lät lycklig.
- Scrolla ner.
- DU DIN JÄVLA UNGE!!!!! DIN JÄÄÄÄÄVLA UNGE!!! DRA ÅT HELVETE!

Sen slängde hon på luren.

Jag ringde upp och så grät vi tillsammans.


Ooops!

Foto: Dan Sörensen.

Äntligen kan jag kaffekokarlaga mat igen!Fattar du? Höhö. En fisk har bott i kannan och därför har jag inte kunnat laga mat.
...
Men nu är fisken död.
...
Det där var mycket roligare när vi pratade om det innan idag.

...

Jahapp! Vad har vi då egentligen haft för oss sen senast då? Vi var i Thailand över jul och nyår och det var så bra att jag fortfarande är post-thailand-deprimerad. Ett thailandsinspirerat inlägg, med tillhörande recept, kommer senare så tänker inte tråka ut dig något mer med det.


När vi kom hem från Thailand trillade en bokreleasefestinbjudan ner i inboxen. Det var självaste Mästerkocks-Louise som ställde till med spektaklet och självklart drog vi dit! Det bjöds på god dryck, fantastisk mat och FÖR trevligt sällskap för en måndagkväll (som du ser på bilden nedan). En kaffekokarlagad variant på recept från hennes fina bok kommer självklart dyka upp även det här i Kaffekokarkokboken.


Och så var det dags för flytt! Vi tog vårt pick och pack och flyttade från Dans ungkarlslya vid andra lång till vår nya, fina lägenhet (med "upplevelserum" - läckert va?) i Gårda. AAAH! Jag kan inte skriva om allt detta, nu vill jag komma till kritan... Till BOMBEN!!!!


Nu kommer den. Bomben...
Jag är gravid. Här har vi första bilden på vår lilla tös - Signe ska hon heta.


Nä, nu ljög jag. Jag är inte alls gravid. Jag ville bara få mamma att bli chockad så att den riktiga grejen inte tycks vara så illa. Så var det nämligen när jag ringde till mamma efter att vi hade köpt Iggy Katt. Mamma verkar vara skeptisk till att jag ska ha hand om levande saker och var därför skeptisk till att vi först kidnappade Gucci Katt från dem (hon hatade ju att bo där!!!) och sedan att vi dessutom ville köpa en kattkompis (Iggy då) till stackars Gucci som var så ensam. Jag ringde därför för att berätta att jag hade mailat och mamma undrade vad jag hade mailat henne om (det var en bild på världens sötaste Iggy som man smälte av direkt - samt en lång utläggning om att jag faktiskt kan ta han om ännu en katt). De var nämligen i Danmark och kunde inte kolla mailen förrän på kvällen. Jag sa till henne att det var om en stor grej och att hon inte skulle vara orolig, det var en bra grej och vi var så glada så. Hade inte en endaste tanke på att hon skulle tro att det handlade om en graviditet och bli hysterisk där i Danmark. Därför tog hon det med ro när hon väl kom hem och kollade mailen, såg bilden på en liten kattunge (bara) och tyckte att det var jätteroligt! Och katten var så söt så. Ja, mamma skickade till och med kattpresenter till Iggy på posten.

Körde därför samma fuling, medvetet denna gång, och hoppas på det bästa. Får jag lov att presentera vår nya familjemedlem...

Katt Zappa.
Behöver jag förtydliga även här att mer ingående inlägg kommer dyka upp inom kort tillängnade Katt Zappa?


Foto: Dan Sörensen.

Visst gillar du Kaffekokarkokboken?

Om

Min profilbild

Katja Wulff


Kaffekokarkokboken - Ute nu!
ballonkatten.se dansorensen.se ktstrf.se

bloglovin
RSS 2.0