Vad vore en födelsedag utan Prinsesstårta?
Fyllde år igår och då måste man ju äta tårta, visst? Dan gjorde lyxlagad spismat och jag stod för efterrätten. Jag har aldrig bakat en tårta förr och är riktigt nöjd med resultatet!
Prinsesstårta
2 personer
Tid
Cirka 4 timmar
Ingredienser
Hallonsylt
125 g hallon (1/4 l)
30 g syltsocker
En liten skvätt vatten (typ 1 msk)
Vaniljkräm
Gräddkräm:
1 dl grädde
1 äggula
1 msk socker
1 tsk maizenamjöl
½ gelatinblad
Vaniljgrädde:
1 dl grädde
1 tsk vaniljsocker
Tårtbotten
14 Mariekex
50 g smör
Dekoration
Grönt marsipanlock
Rosa marsipan
1½ dl grädde
1 msk socker
Plastfolie
Plastpåse/spritspåse
Florsocker
En sil eller något annat att strö florsocker över tårtan med
Gör så här
Sylt:
Häll hallon och socker i kannan och en skvätt vatten i bryggaren. Sätt på kaffekokaren. Låt detta puttra i en timme och en kvart. Rör om och mosa sylten då och då. Häll ut sylten i en liten skål när den är klar och diska kaffekannan. Ställ sylten på kylning.
Koka sylten (detta är en dubbel sats).
Lägg märke till den grymma presenten jag fick av Dan - Way Out West biljetter, wehuu! Någon annan som ska dit?
Vaniljkräm:
Gräddkräm,
Vispa grädden lätt med äggulor, socker och maizena i en bunke. Häll ner detta i kannan och låt det sjuda i 20 minuter. Rör om då och då. Blötlägg gelatinbladet i kallt vatten under tiden och låt stå tills det blivit mjukt, cirka 10 minuter. Ta upp bladet och blanda ner den i krämen. Rör om. Häll av krämen i en skål och låt svalna. Diska kannan.
Vaniljgrädde,
Vispa grädden så att den blir hård och smaksätt med vaniljsocker. Blanda sedan ner detta i gräddkrämen. Förvara vaniljkrämen svalt så länge.
Koka gräddkrämen, vispa vaniljgrädden och blötlägg gelatinbladet i kallt vatten.
Tårtbotten:
Tillsätt smöret i kannan och låt det smälta, cirka 10 minuter. Under tiden kan du lägga alla Mariekexen i en plastpåse och krossa dem. Rör sedan ner detta i det smälta smöret. Stäng av kaffekokaren.
Dela upp smeten i två lika stora delar och klicka ut dem på lite plastfolie. Forma dessa till två cirklar, varje del ska vara ungefär lika stor som kaffekokarplattan. Vik över plastfolien och platta till dem till två plättar. Packa in dem i folien och in med dem i frysen.
Smält smöret och krossa Mariekexen.
Platta till och plasta in tårtbottnarna.
Marsipanros:
Nu till det roligaste! Ta en bit rosa marsipan och forma till en boll, så alla sprickor i marsipanen försvinner. Forma sedan den spricklösa bollen till en korv och dela den i 5-10 lika stora delar beroende på vilken storlek du vill ha på rosen. Rulla de olika delarna till bollar och lägg plastfolie runt om. Platta till bollarna, varje del ska bli ett rosenblad. Ta sedan blombladen och vik på varandra. Upprepa med alla bladen och vips har du en ros! Skär av botten på rosen så att den kan stå.
Då det gröna tårtlocket är alldeles för stort för en kaffekokarlagad Prinsesstårta måste du "kapa" locket. Resterna går bra att använda till rosens blad. Skär ut små blad och använd en kniv till att göra mönster i bladen.
Rulla marsipanen tills den blir sprickfri.
Dela den i lika stora bitar.
Platta till bitarna mellan plastfolien.
Vik bladen på varandra. Visst blir rosen jättesöt?
Tårtmontering:
Ta av plastfolien på tårtbottnarna. Lägg en av bitarna på en tallrik. Bred på ett lager sylt och sedan ett lager av vaniljkrämen. Upprepa detta en gång till. Trä försiktigt på marsipanlocket på tårtan.
Vispa grädden (hårt) med sockret och lägg i det i en påse. Klipp ett litet hål i ena hörnet på påsen och spritsa grädden runt tårtan. Lägg florsocker i en liten sil (jag använde en tesil) och strö över.
Toppa med den tjusiga rosen och servera till födelsedagsbarnet!
Jättegott!
Bygg tårtan!
Foto: Dan Sörensen.
Kolla in hans blogg förresten som han byggt och öppnade idag! Snygg va?
Prinsesstårta
2 personer
Tid
Cirka 4 timmar
Ingredienser
Hallonsylt
125 g hallon (1/4 l)
30 g syltsocker
En liten skvätt vatten (typ 1 msk)
Vaniljkräm
Gräddkräm:
1 dl grädde
1 äggula
1 msk socker
1 tsk maizenamjöl
½ gelatinblad
Vaniljgrädde:
1 dl grädde
1 tsk vaniljsocker
Tårtbotten
14 Mariekex
50 g smör
Dekoration
Grönt marsipanlock
Rosa marsipan
1½ dl grädde
1 msk socker
Plastfolie
Plastpåse/spritspåse
Florsocker
En sil eller något annat att strö florsocker över tårtan med
Gör så här
Sylt:
Häll hallon och socker i kannan och en skvätt vatten i bryggaren. Sätt på kaffekokaren. Låt detta puttra i en timme och en kvart. Rör om och mosa sylten då och då. Häll ut sylten i en liten skål när den är klar och diska kaffekannan. Ställ sylten på kylning.
Koka sylten (detta är en dubbel sats).
Lägg märke till den grymma presenten jag fick av Dan - Way Out West biljetter, wehuu! Någon annan som ska dit?
Vaniljkräm:
Gräddkräm,
Vispa grädden lätt med äggulor, socker och maizena i en bunke. Häll ner detta i kannan och låt det sjuda i 20 minuter. Rör om då och då. Blötlägg gelatinbladet i kallt vatten under tiden och låt stå tills det blivit mjukt, cirka 10 minuter. Ta upp bladet och blanda ner den i krämen. Rör om. Häll av krämen i en skål och låt svalna. Diska kannan.
Vaniljgrädde,
Vispa grädden så att den blir hård och smaksätt med vaniljsocker. Blanda sedan ner detta i gräddkrämen. Förvara vaniljkrämen svalt så länge.
Koka gräddkrämen, vispa vaniljgrädden och blötlägg gelatinbladet i kallt vatten.
Tårtbotten:
Tillsätt smöret i kannan och låt det smälta, cirka 10 minuter. Under tiden kan du lägga alla Mariekexen i en plastpåse och krossa dem. Rör sedan ner detta i det smälta smöret. Stäng av kaffekokaren.
Dela upp smeten i två lika stora delar och klicka ut dem på lite plastfolie. Forma dessa till två cirklar, varje del ska vara ungefär lika stor som kaffekokarplattan. Vik över plastfolien och platta till dem till två plättar. Packa in dem i folien och in med dem i frysen.
Smält smöret och krossa Mariekexen.
Platta till och plasta in tårtbottnarna.
Marsipanros:
Nu till det roligaste! Ta en bit rosa marsipan och forma till en boll, så alla sprickor i marsipanen försvinner. Forma sedan den spricklösa bollen till en korv och dela den i 5-10 lika stora delar beroende på vilken storlek du vill ha på rosen. Rulla de olika delarna till bollar och lägg plastfolie runt om. Platta till bollarna, varje del ska bli ett rosenblad. Ta sedan blombladen och vik på varandra. Upprepa med alla bladen och vips har du en ros! Skär av botten på rosen så att den kan stå.
Då det gröna tårtlocket är alldeles för stort för en kaffekokarlagad Prinsesstårta måste du "kapa" locket. Resterna går bra att använda till rosens blad. Skär ut små blad och använd en kniv till att göra mönster i bladen.
Rulla marsipanen tills den blir sprickfri.
Dela den i lika stora bitar.
Platta till bitarna mellan plastfolien.
Vik bladen på varandra. Visst blir rosen jättesöt?
Tårtmontering:
Ta av plastfolien på tårtbottnarna. Lägg en av bitarna på en tallrik. Bred på ett lager sylt och sedan ett lager av vaniljkrämen. Upprepa detta en gång till. Trä försiktigt på marsipanlocket på tårtan.
Vispa grädden (hårt) med sockret och lägg i det i en påse. Klipp ett litet hål i ena hörnet på påsen och spritsa grädden runt tårtan. Lägg florsocker i en liten sil (jag använde en tesil) och strö över.
Toppa med den tjusiga rosen och servera till födelsedagsbarnet!
Jättegott!
Bygg tårtan!
Foto: Dan Sörensen.
Kolla in hans blogg förresten som han byggt och öppnade idag! Snygg va?
Kommentarer
Postat av: Anne
Du är grym! Fantastisk tårta, och verkligen urfina bilder! Dan är en höjdarfotograf!
Postat av: Tobbe, | Allt från min vardag till webbdesign..
Grymt!! :D Detta måste jag fan prova. :D
Du är cool. :D
Postat av: Anonym
Grattis till "veckans blogg"! http://stilrobin.com/
Postat av: Idaröd
Fin tårta, blev du förvånad när du fick biljetterna?
Postat av: Paula
here is so many inspirations!
have a nice time!
Paula
Postat av: Katja
tack ska ni ha!!!
ida - nej inte sååå.. men väldigt glad!
Postat av: Matmamman
Ser hur god ut som helst!!!
Trackback