Äntligen hemma!


Här var vi på väg till tapasfinalen igår.


Massa stress i köket bland finalisterna.. Eller?

Hur tror ni det gick? Det gick bra! Jag hade superkul faktiskt och träffade många sköna Stockholmskisar. Dock kom nog min rätt på en ganska så klar sistaplats, fast det gör inte mig så mycket. Blev i alla fall inte utslängd!

Skriver mer en annan gång när de riktiga bilderna är klara.

Hejdå så länge.

Imorgon ska jag ta farväl av min fräknige och pratglade vän. Hans hjärta klappar vidare i en liten flicka nu.

Anmäl dig som donator här. Och säg till alla andra att göra det med.




Hurra, hurra på ettårsdan!

Idag är ingen vanlig dag, för det är Kaffekokarkokboksbloggens födelsedag. Hurra, hurra, hurra!

För ett år sedan startade jag bloggen Kaffekokboken. Namnet stämde ju inte riktigt så startade en ny blogg strax därefter som fick heta Kaffekokarkokboken, alltså den du läser nu. I första inlägget förklarade jag lite varför jag tänkte börja med detta experimentet. Egentligen var anledningen till att jag startade bloggen ett nytt sätt att engagera folk att hjälpa mig att hitta en riktig lägenhet eftersom jag inte trivdes i mitt studentrum på 19 kvm utan kök. Anledningen till att jag startade en blogg om just kaffekokarmatlagning var för att jag tyckte det var skittråkigt att laga spismat och att det blev roligare såhär.

Nu bor jag minsann i en riktig lägenhet med ett riktigt kök och att jag hamnat här har inte ett dugg på grund av bloggen. Jag lagar fortfarande inte spismat eftersom det inte är roligt. Jaja, okej om jag ska koka upp makaroner, steka fiskpinnar eller vad för annan snabbmat det nu kan vara.. Men vill jag försöka göra ordentliga rätter gör jag dem i kaffekokaren. Jag har fortfarande bara haft ett intresse för mat i ett år så ibland smakar maten riktigt räligt. Men det är (för det mesta) inte på grund av att den är kaffekokarlagad..

Fastän kanske inte bloggen fixade en lya eller sympatimiddagar (som det var tänkt) till mig så gör det inte så mycket. Här är lite andra saker som jag fått göra på grund av den!

Maj 2009

Så såg det ut i början.


Juni 2009
Kom inte på fler rätter än korv, ägg och.. Ja, typ det så skrev till folk och bad om hjälp. Bland annat till Mat-Tina, Timo Räisänen och Kockarna på TV4 Nyhetsmorgon. Timo svarade att jag var lite efterbliven och skickade med ett recept, Mat-Tina önskade mig lycka till (men hade inte tid att skicka med ett recept) och Nyhetsmorgon svarade såhär:
Låter ju superkul, klart att du är välkommen. 
Mejla ditt nummer så kan vi prata lite mer!

Öh?


Juli 2009


Klicka på bilden för att komma till klippet. Tror ni han tyckte det smakade bra?


September 2009

Började våga experimentera med mer än pasta och kokt korv..

Gick till bokmässan utan någon särskild tanke med det. Kom hem från bokmässan och hade fått för mig att skriva en riktigt kokbok eftersom intresset visst fanns hos förlagen.

Och sen en kväll hamnade jag på en efterfest där en kille berättar att han hört om en idiot som var så socialt efterbliven att den inte vågade gå ut i det gemensamma köket och laga mat och därför gjorde all sin mat i kaffekokaren. Han blev lite paff när jag sa att det var jag han snackade om!!



Började hångla seriöst med Dan (alltså killen min som tar alla fina bilder) och inte bara någon gång då och då på fyllan. Vilken tur va att han gillar kaffekokarlagad mat!?


November 2009
Blev juryfavorit och hedersomnämnd i Matbloggspriset 2009!!


"En unik matblogg. Den är knäpp, rolig och alldeles underbar. Att komma på idén att laga mat på kaffekokaren är inget annat än fantastiskt. Katja skriver också på ett roligt sätt, och kan dessutom snart titulera sig kokboksförfattarinna."
- Juryn.


December 2009

Flyttar ut ur studentlägenheten..


Börjar bli ganska duktig enligt mig själv! Här är Kräkpastan.


Januari 2010


Fick gästblogga lite på 365 saker


Locktångsbröd!


C/O Berge mailade och ville jag skulle designa ett tryck till t-shirt. Klicka på bilden för att kolla resultatet.
"Hjärta" fick flest röster och kommer i butik till hösten.



Chokladfonduen.. Favoritrecept!


Februari 2010

Pizza!


Bengt Sjöström skickade ett recept till mig. Mniam!


Tomtesviss blev klar! Skruva upp volymen vetja!


Mars 2010

GP på besök. Klicka på bilden för att kolla in när vi gjorde Pasta Carbonara.


Sen kom Aftonbladet på besök. Deras läsare tyckte visst det var läskigt med kaffekokarmatlagning.


Lotta Bromé ringde upp en dag och en massa andra radiopratare med. Kolla in lite olika program i marsarkivet.


Det blev ett jäkla massa gnällande och skällande i bloggen i samband med Aftonbladetartikeln. Så fick förklara läget lite och svara på en massa frågor.


Efter ett tag blev många glada igen och jag vann weckans twitterkock!
Klicka på bilden för att läsa mer..



Aschberg ville jag skulle laga mat till honom. Han är ju go, så klart jag ville det!
Klicka på bilden för att kolla inslaget.


De skrev även om Kaffekokarkokboken i Metro!



Kolla va gott det börjar se ut nu!! Kaffekokarlagat Tex-Mex-mums.


Iggy Katt flyttar in!!


April 2010

Började månaden med att slakta geten Sara! Eller?

PÅSKFILMEN kan du kolla på här!


Något av det roligaste jag har fått göra med min kaffekokare var att hålla i presentationen på Pecha Kucha!! Var så nervös dagarna innan men väl där ville jag inte gå av scenen.. Tryck på bilden för att komma till presentationen!


Det var även i april som Gucci Katt spydde ner en sovandes Iggy Katt. Fniss.


Maj 2010


Kaffekokarlagade kattmat som enligt flera visst var giftig. Hoppsan!
Katterna lever fortfarande och mår bra om ni undrar.



Finalbidraget i Årets Tapaskreatör! Håll tummarna!



Och så favoriträtten!



Detta är lite skoj som hänt under det senaste året här i Kaffekokarkokboken. Och liiite bättre har jag väl blivit på att laga mat under det här året dessutom?!!


Det låter säkert überfjantigt men på grund av en gammal kaffekokare så har mitt år nog blivit lite roligare.



Fiskhuvudsoppa!


Tid

Ca 2 timmar

Ingredienser
Ett ganska stort fiskhuvud
En buljongtärning
Purjolök
Morot
½ paket passerade tomater
Salt
Peppar

Gör så här
Häll vatten i bryggaren och fiskhuvudet i kannan. Får det inte plats är det bara att skära av en bit av nacken, det är bara att pussla ihop fisken igen vid servering. Sätt på kaffekokaren och låt det puttra i 45 minuter. Häll av vattnet. Tillsätt moroten och purjon, lägg en buljongtärning i tratten och häll lite nytt vatten i bryggaren. Rör sedan ner de passerade tomaterna och låt det stå i ytterligare 45 minuter. Smaka av med salt och peppar. Servera och avnjut gärna med ett glas vitt vin. Stäng av kaffekokaren.
Jättegott!


Koka fiskhuvud.


Avnjut med ett glas vitt.

Foto: Dan Sörensen.

Varför skulle inte jag få vara med?

På söndag kommer en jury smaka mina Bläckfiskspett i finalen i Årets Tapaskreatör. Jag har kollat de andras finalisternas rätter och de är ju liksom duktiga "på riktigt". En annan finalist skriver till exempel att han tänkte såhär när han gjorde sin smarriga tapasrätt..
"Jag har valt att ånga mina tapas som är på bilden för en mjukare smak så att jag får fram ´"eken" i Chardonnayvinet.
"

Jag tänkte mer att..
"Hmm.. Jag tar bläckfisk för att det ser ball ut. Undrar hur det smakar med.. Ööh, halloumi kanske? Och mat på pinne är ju kul."
.

De kommer kanske totalsåga smaken på min rätt men det spelar inte så stor roll för maten jag gör behöver inte smaka så gott alltid eller vara särskilt "korrekt" gjord. Den är bra på andra sätt. :)


Fick en kommentar att jag inte hörde hemma i en mattävling från en s.k. riktig kock.. Håller du med? Och då är jag nyfiken på varför (du som kommenterade det kan ju gärna kommentera igen).



Kattskrällena.

Jag får nästan fler kommentarer som handlar om katterna än om maten jag gör så ska presentera dem lite närmre nu.




Gucci Katt

Ålder: 11
Ras: Siames, blåmaskad
Vikt: "Kramgo"
Favoritmat: Gelén i kattmaten
Favoritsysselsättning: Sova, dansa, rida ranka men framförallt snurra runt runt i en snurrstol
Look-a-like: Valross
Hatar: Iggy Katt emellanåt
Kännetecken: Ballögd, dålig andedräkt och extremt stora tänder




Iggy Katt
Ålder: Ca 5 månader
Ras: Siames, lilasköldpaddstabbymaskad
Vikt: Tanig
Favoritmat: Allt från ägg till bröstvårtor
Favoritsysselsättning: Jävlas, klättra, apportera och chill i parken
Look-a-like: Gargoyle
Hatar: Hundar och vatten
Kännetecken: Söt och kommer därför undan med alla rackartyg


Undrar ni något mer om skrällena uppdaterar jag så gärna så!




Foto: Dan Sörensen.



Jag är i final i Årets Tapaskreatör!


Fick ett mail där Calle bland annat skrev såhär:

...

Under två veckor har vi haft totalt 8 000 besökare och nästan 20 000 röster på de olika tapasrätterna. Vi har nu sammanställt resultatet efter besökares röstning samt juryns röstning.

De bloggar som har gått till final i Stockholm den 30 maj är följande.

Kaffekokarkokboken - Bläckfiskspett med tillbehör (tjohooo!!)
Den sista Alfahanen - Ångad fjordlax med lime och chili
Sweetchili - Grillad scampi med mangosalsa
Rostad mandel och ruccola - Halstrad pilgrimsmussla
Pyttes. Matblogg - Friterade pilgrimsmusslor med avokadosalsa
GET IT ON - Grillspett med Serranoinlindad jätteräkor och halloumiost


...


Kul va??!
Tack för alla röster!


Foto: Dan Sörensen.

Men jag vet inte om jag kan.. :(


Nu slutar jag..

..snart att tjata för att idag är sista dagen att rösta!

Rösta på 11.Kaffekokarkokboken - Bläckfiskspett med tillbehör så e du go!



Fniss..

Foto: Dan Sörensen.

Fiskgryta med bläckfiskpasta!



Tid
Ca 1½ timme

Ingredienser
300 g blandade fiskfilébitar
1 liten morot
1 liten palsternacka
En näve purjolök
En näve räkor
3 bollar bläckfiskpasta
2 lagerblad
2 dl Chilisås
Peppar
Chilisalt
Basilika

Sås
2½ dl Creme fraiche
1 vitlöksklyfta
Pressad lime
Lite rivet limeskal
Peppar

Gör så här
Lägg pastan, skivade morötter, skivad palsternacka, lagerblad och hackad purjo i kannan, salt i tratten och vatten i bryggaren. Sätt på kaffekokaren. Låt stå i ungefär en halvtimme, pastan ska inte vara riktigt klar. Tillsätt fiskfilébitarna, rör om lite och låt stå i cirka 20 minuter. Se till att där är tillräckligt med vatten så att alla ingredienser täcks (tillsätt mer vatten vid behov). Häll av det mesta vattnet och i med chilisåsen. Rör om och värm upp det i 20 minuter. Smaka av med salt och ordentligt med peppar.

Häll creme fraichen i en skål. Pressa i vitlök och lime. Riv även ner lite limeskal. Blanda om och peppra.

Servera fiskgrytan i en djup skål med en klick sås och garnera med basilikablad. Stäng av kaffekokaren.
Jättegott!


Förberedelser.


Koka fiskgrejs.


Götta till det.


Jamjam..

Foto: Dan Sörensen.

TaPaStApAsTaPaStApAs!!

Jag är ju med i en tapastävling av Concealed Wines och Van Loveren Vineyards och imorgon är sista dagen att rösta på de olika bidragen. Där finns en massa läckerheter och mitt bidrag är Bläckfiskspetten. Gillar du mina bläckfiskspett (och mig) så gå in och rösta full pott! Klicka bara på den där bilden här till höger "Tapastävling - Rösta på mitt bidrag!" och tryck sedan gärna i plutten innan "Ett mästerverk".

Tänk va ballt att får säga att man är "Årets Tapaskreatör"!

Och är du nu sugen på tapas efter allt tapassnack ska jag tipsa om ett par roliga event vi har nu med Spot and Tell (mitt riktiga jobb alltså).. Jo det är såhär att den 1 juni är det Tapasafton både i Stockholm och i Göteborg. Gå in och anmäl ditt intresse redan nu så kanske vi kan chilla över lite tapas snart! Dock förmodligen inte kaffekokarlagade..



Bläckfiskspettstillagning.


Tips, tack!

Idag kommer P3 Populär hit på lunch. Jag har haft ett par ganska dåliga dagar i kaffekokaren den sista tiden så jag hoppas det vänder idag!

Någon som har tips på ganska vanliga och enkla maträtter som jag kan laga framöver? Måste komma igång ordentligt igen med bokskrivandet och matlagandet och vill inte klydda till recepten för mycket. Boken ska ju i första hand rikta sig till fattiga studenter som inte nödvändigtvis har en massa ingredienser hemma tänkte jag.

Tacktack!




Kaffekokarlagade Bläckfiskspett - Ett prima Tapastävlingsbidrag!

Såg nyss en kommentar där en arg gubbstrutt skrivit att jag minsann inte borde få vara med i Tapastävlingen. Blä på dig, det får jag visst!

Bara för det tänker jag bli finalist nu. Hjälp mig med det vet ja och rösta här!

Och skulle det nu vara så att du håller med gubbstrutten kan du gå in och hitta en annan favorit, där är många som garanterat kommer att falla dig i smaken. Schlurp!


Kaffekokarlagade bläckfiskspett!

Kaffekokarlagad kattmat med fisksmak.

Min vän Jessica berättade att hon har en kokbok för hundar och katter. Jag bad henne om ett recpt och hon skickade över Ninjas (hennes hund) favoritrecept. Jag har gjort lite ändringar på det och så här blev resultatet!



Tid
Nästan 4 timmar

Ingredienser
Ca 2 kattportioner eller ½ hundportion

150 g blandade fiskfilébitar
0,75 dl grötris
Ca 1½ - 2 dl vatten till grötris
½ tomat
1 ägg
2 räkor
Basilikablad

Gör så här
Häll vatten i bryggaren och ett ägg i kannan. Sätt på kaffekokaren. Koka det så att det blir ordentligt hårdkokt, lite drygt en timme. Häll av vattnet och lägg ägget åt sidan.

Häll nytt vatten i bryggaren och riset i kannan. Låt vattnet bryggas genom och sedan stå tills riset blivit riktigt grötigt. Det tog 1½ - 2h. Missade där att ta tiden exakt. Testa dig fram hur mycket vatten som behövs och tillsätt mer vid behov. Rör om med jämna mellanrum så att det inte bränns vid. Häll av riset och ställ det åt sidan. Diska snabbt av kannan.

Lägg fisken i kannan och brygg genom nytt vatten. Låt sedan stå i ungefär en kvart innan vattnet hälls av igen. Skölj ur kannan.

Finhacka tomat och ägg.

Häll olja i kannan och kannstek fisk, ägg och tomat i ca 20 minuter. Tillsätt sedan riset och låt det götta till sig ytterligare en kvart.

Servera i små skålar. Garnera med en räka och ett basilikablad.
Jättegott!?


Häll av vattnet när ägget är färdigkokt.


WTF? Ris?!


Koka fisk.


Kannstek grejset.


Götta till alltihopa.



Peta bort kräkan och hugg in.

Foto: Dan Sörensen.


Vad tyckte då Iggy Katt Och Gucci Katt? Som den sista bilden visar är en matskål full och en är på god väg att tömmas. Gucci Katt tyckte nog maten tog alldeles för lång tid att vänta på och bestämde sig för att äta sig mätt på det vanliga torrfodret under tiden. Iggy Katt tyckte däremot att maten smakade MJAUM efter att ha lyckats peta bort den äckliga räkan.

Tack Jessica och Ninja!




Nu är det flera som sagt att både den ena och den andra ingrediensen är farligt för djur, medan jag i andra forum hittar att samma ingredienser är nyttiga. Jag tycker att katter ska äta vanlig kattmat och det kommer de få i fortsättningen, tyckte bara det var skoj att göra en rätt i kaffekokaren till våra små knäppkatter. Här får du tips om några saker du absolut inte ska lägga i matskålen i alla fall! Tänk även på att många katter är laktosintoleranta.



Bakom kulisserna - kattmatskaffekokartillagning

Dan fotograferar kaffekokarlagad kattmat.


Kaffekokarlagar kattmat.

Får jag lov att presentera mina två nästa kaffekokarlagatprovsmakare - Iggy Katt & Gucci Katt.


Kaffekokarstekta bläckfiskspett.

Nu är jag med i en tävling! Jag tänker minsann försöka att bli "Årets Tapaskreatör 2010", tänk va coolt att få bli det va? Det är Concealed Wines som anordnar tävlingen där man ska tillaga en tapasrätt som passar finfint till vinet Van Loveren Chardonnay 2009. Bläckfisk är roligt tycker jag så det får bli huvudingrediensen i mitt bidrag.

Rösta på mina Bläckfiskspett här! Och inte någon fjuttröst utan rösta i "Ett mästerverk"-rutan.




Tid
Ca 1h 45min

Ingredienser


Bläckfiskspett (2 st)

1 liten bläckfisk
Halloumi
1 liten röd lök
2 räkor
Citronsalt
Peppar
Grillspett i trä

Vitlökssmör
Smör
Vitlök

Chilisås med apelsintouch

½ pressad vitlök
Olivolja
Knappt en halv pressad apelsin
Rivet apelsinskal
Chilisås
Ketchup
En skvätt sweet chilisås
Salt
Peppar
Chilipeppar

Garnering
Salladsblad
Apelsinklyfta
Rivet apelsinskal

Gör så här
Dra loss huvudet på bläckfisken genom att dra i bläckfiskarmarna. Då följer lite inälvor med ut. Slölj bläckfisktoppen och töm den ordentligt på brosk och gegg. Dra av skinnet. Jag använde mig bara av ovandelen på bläckfisken eftersom jag tycker bläckfiskarmar är lite räligt. Skär man bort ögonen går det säkert bra att använda benen med. Armar? Ben? Vad är det!? Armar och ben?! I alla fall.. Dela bläckfisken i små bitar. Trä en bit på bläckfisk grillspettet, sen en lökbit och sen en bit halloumi. Börja om med en bläckfiskbit, sen lökbit och sen halloumi. Upprepa tills spettet nästan är fullt. Toppa med en räka.

Sätt på kaffekokaren. Blanda smör med önskad mängd vitlök och lägg en klick av detta direkt på plattan. Placera bläckfiskspetten på plattan när smöret är smält och stek tills de blivit gyllenbruna. Det tog drygt en timme för mig men det beror ju på hur stora bitarna på spettet är. Rotera spettet då och då så det får en jämn och fin färg. Krydda.

Under tiden bläckfiskspetten steks kan såsen förberedas. Bara blanda alla ingredienser men spara lite av det rivna skalet för garnering. Smaka av med salt, peppar och chilipeppar.

Servera spetten med en klick av såsen. Garnera med lite grönt, en apelsinklyfta och lite rivet apelsinskal! Avnjutes bäst med ett glas Van Loveren Chardonnay 2009. Stäng av kaffekokaren.
Jättegott!


Steka bläckfiskspett.

Foto: Dan Sörensen.


Amen rösta då!
Tack.

Så här såg det ut i början..

Lite bättre har jag väl blivit på att laga mat?
Hmm.. "Kaffekokt korv med bröd"??!

Kaffekokt korv med bröd



Ingredienser
2 port

2 korvar
2 korvbröd
1 l vatten
Senap
Ketchup
Ruccola
Salt

Gör så här
Häll vatten i bryggaren. Lägg korv i kannan. Låt stå. I mitt fall var korven fryst och jag lät den då ligga i ca 20 minuter. Lägg korv i bröd och häll senap och ketchup på ifall det önskas. Eftersom min ruccola aldrig vill ta slut serverar jag denna hyffsat delikata måltid tillsammans med vissen ruccola som med fördel bara kan petas åt sidan.
Hyffsat gott!

































Nu är det ju iof lite tråkigt att mina senaste recept jag la upp var på nudlar och en burk Spaghettiringar.

Hoppas nu bara han får höra av sig igen till tidningen..

Jag vet inte hur många timmar jag lägger ner på att delta i olika undersökningar och tävlingar på nätet i hopp om att vinna! Vinna i alla fall något. Typ vad som helst. Så ställer Dan upp i en liten tävling som han snubblar över och vinner direkt! Vilken guldkalv! Nu ska jag strunta i att delta i en massa skittävlingar och hitta fototävlingar till honom som han får ställa upp i. Dels för att han ska vinna resor/pengar/skit till oss men framförallt för att alla ska få ta del av hans fina bilder (även de som inte är på mina maträtter)!

Här är den fina bilden som var hans bidrag till tävlingen i Fagersta Posten. Läs artikeln de skrivit vet ja!


Söta Bella blåser såpbubblor.

Foto: Dan Sörensen. ♥ <- Kika på hans blogg där han lägger upp några av sina tjusiga saker.

Snuskdröm?

Drömmer Iggy Katt om pojkkatter?


Purrpurr..

Bläckelpäckelfisk!

Fy tusan vad här stinker fisk i lyan. Nägon som vill adoptera mina bläckfiskar från inlägget nedan? Gör snart som dom gjorde med Nemo..

Säg hej till mina bläckfiskkompisar!

Ska skicka in ett bidrag till en tapastävling och jag har valt att göra en tapasrätt med bläckfisk. Tävlingen börjar på måndag så publicerar receptet då. Då jag köpte alldeles för många bläckfiskar antar jag att nudelperioden jag haft kommer att bytas ut mot en bläckfiskperiod.

Får jag lov att presentera - Bläckfiskvännerna, a.k.a. huvudingredienserna till mina kommande rätter!


Hello Mr Blackfish. Nice to eat you.

Foto: Dan Sörensen.

Ohygieniskt?

Snicksnack.

Kaffekokaren går bra att diska den med!


Foto: Dan Sörensen.

Kaffekokaren ♥ Knorr!

Fick Fond i brevlådan. Jag har ingen aning om hur fond ska användas, men god var den! Satt och smuttade på Brynt Lök fonden igår. Men de har som tur var även skickat med små recept så jag kan göra rikta rätter och hur spännande låter inte exempelvis Nässelsoppa? Alltså den är SOM GJORD för kaffekokarmatlagning! Kommer bli kul att göra!



Tack till Diana och Knorr!


Äkta studentmat #2 - Nudlar



Tid
En kvart

Pris
Ca 5 kronor

Ingredienser
Ett paket nudlar (i mitt fall med räksmak)
Eventuellt grönsaker/frukter

Gör så här
Häll vatten i bryggaren, nudlar i kannan och räkkryddor i filtertratten. Sätt på kaffekokaren. Låt stå i typ en kvart. Häll sedan av vattnet (önskas nudelsoppa så häll inte av allt vatten) och servera med lite grönt om så önskas. Stäng av kaffekokaren.
Jättegott och jättebilligt!


Lägg nudlar i kannan och kryddor i tratten.


Koka nudlarna.

Twitter, Facebook och Youtube..

Finns Kaffekokarkokboken också på!
Kolla i min header, där finns små söta post-it lappar som du kan trycka på om du inte fattat det än!

Fiffigt va?


Visst gillar du Kaffekokarkokboken?

Om

Min profilbild

Katja Wulff


Kaffekokarkokboken - Ute nu!
ballonkatten.se dansorensen.se ktstrf.se

bloglovin
RSS 2.0