Mammas senapslövbiff!

När jag var liten var detta både min, min brors och min bästis favoriträtt så mamma lagade det ofta till oss. Jag har inte ätit det på en massa år men idag bestämde jag mig för att prova på att laga till det i kaffekokaren. Superenkelt! Lika enkelt att göra som gott att äta. Några modifikationer har det blivit på originalreceptet men i stort sett är det samma (mamma gör såsen på enbart dijonsenap och grädde).

Har förresten kommit på ett nytt mått idag - en kaffekokarplatta! Det fattar du väl vad det betyder? Så mycket som täcker en platta typ. Genialiskt!



Tid

3 timmar

Ingredienser
Senapslövbiff
En kaffekokarplatta strimlad lövbiff
2½ dl grädde
½ dl crème fraiche
3 msk dijonsenap
En kapsyl lättglögg (jag tyckte det behövdes något åt det söta hållet i grytan och glöggen råkade stå jämte)
Peppar
Olivolja

Potatispuffar

En kaffekokarplatta potatispuffar
Salt
Olivolja

Sallad
Blandad sallad
Avocado
Tomat
Paprika
Balsamvinäger
Olivolja
Salt
Peppar

Gör så här
Sätt på kaffekokaren. Häll olja direkt på plattan och låt stå till det blivit riktigt varmt. Lägg potatispuffarna direkt på plattan och stek dem tills de blivit gyllenbrungula över hela puffen och genomvärmda - sisådär 45 minuter. Detta kan variera väldigt beroende på hur tinade de är, mina var nog fortfarande frysta i mitten då jag påbörjade stekningen. Ta av potatispuffarna och lägg dem under lite folie.


Nästan perfekta (jag gillar mina ganska så knapriga)!


Häll på lite ny olja och vänta en stund tills du kastar på lövbiffen, som du passade på att strimla under tiden potatispuffarna stektes. Fräs denna i ungefär 40 minuter eller tills den blivit grå och fin. Och sen lite till efter det. Dra ner biffen i kannan och diska av plattan.


Halvklar lövbiff!


Diska förslagsvis av kaffekokaren.


Peppra biffen ordentligt och häll sedan på även grädde, creme fraiche, senap och glögg. Låt detta puttra under omrörning i en timme. Stäng av kaffekokaren.


Mniam.

Under tiden kan du förbereda salladen, det är bara att dela allt och blanda ihop det.

Servera grytan med potatispuffarna och salladen och avnjut kalaset med ett glas rött!
Jättegott (nästan lika gott som hemma hos mamma)!


Foto: Dan Sörensen.



Förresten så finns Kaffekokarkokboken både på Facebook (bjud även in dina vänner så blir jag superglad) och på Twitter. Joina!


Pecha Kucha Oslo



I våras höll jag i en presentation om Kaffekokarkokboken på Pecha Kucha här i Göteborg. Eftersom det var så sjuhuuukt roligt tvekade jag inte en sekund när de frågade mig ifall jag ville köra en presentation i Oslo. Så jag och Dan for iväg till den norska huvudstaden i torsdags och på kvällen hade jag min presentation.

OCH DET VAR SÅ HIMLA KUL! Dessa presentationer på Pecha Kucha är så förbannat roliga att göra. Fast jag fick en panikångestattack sisådär fem minuter innan jag skulle upp på scenen så gjorde det inte något. Allt släppte och jag hade skitroligt. Det verkade som om publiken med hade det för den responsen jag fick kommer jag leva länge på.

Efter presentationen gich vi ut på stan och festade. Det var två fullglada svenskar som dansade hem till hotellet åtskilliga timmar senare. Och två bakfulla svenskar som lämnade Oslo dagen efter.

Tack för en riktigt rolig kväll!

Är ni i Göteborg den 6 december och vill kolla hur Pecha Kucha går till hoppas jag att vi syns här.




Jag och sliden med arga kommentarer.


Fullsatt. Kolla, alla skrattade jättemycket (förutom han som visst var kissnödig)!

Foto: Dan Sörensen.

Ärtsoppa med fläsk



Tid
20 timmar

Ingredienser
2 dl gula ärtor
Bacon
½ gul lök
1 grönsaksbuljongstärning
8 dl vatten
Salt
Peppar
Mejram
Timjan
Senap

Gör så här
Skölj ärtorna och ställ dem i blöt i tolv timmar. Häll sedan av vattnet.

Sätt på kaffekokaren. Stek bacon tills den har fått en fin färg, ungefär 50 minuter. Torka sedan av plattan och ställ tillbaka kannan med ärtorna. Häll 8 dl vatten i bryggaren och buljontärningen i tratten. Förslagsvis tar du en mindre mängd ärtor/vatten för denna mängden var tvungen att kokas i sex-sju timmar.

Jag har sett att i många ärtsopperecept ska soppan kokas med en hel lök som sedan ska fiskas upp ur soppan. Är detta rätt? Jag tycker det verkar galet för lök i mat bli aldrig fel. Hacka därför löken och ner med även den i soppan.

När soppan börjar bli klar så rör ner baconen och låt stå tills den har fått en fin konstsitens. Smaka av med timjan, mejram samt lite salt och peppar. Stäng av kaffekokaren och servera soppan toppad med senap.
Jättegott!


Blir du sugen på kaffekokarlagade pannkakor med hemlagad sylt till hittar du de recepten här.


Titta vilken tjusig ärtsoppeskål vi hittade på Myrornas!


Stek bacon.


Glöm inte att hålla koll på kattrackarna under tiden du steker.


Koka ärtorna (i en evighet).


Foto: Dan Sörensen.

Hallå Norge!

Det blir ärtsopperecept när vi kommer hem igen (jösses vilken tid det tog att laga förresten). Ska packa och ha mig nu. Imorgon ska vi nämligen till Pecha Kucha i Oslo där jag ska hålla i en presentation, håll tummarna! Någon som ska dit och kolla?

Haj så länge!



Uppdatering: FAN VA KUL DET VAR!

Ärtsoppesugen?

Varför äta ärtsoppa enbart på torsdagar när det är så gott?

Har blötlagda ärtor tagit slut i butiken går det bra att köpa torra ärtor med, men dessa måste först ligga i blöt i tolv timmar. Lägg dem i blöt nu du med så dyker det snart upp ett nytt smarrigt recept.


Foto: Dan Sörensen.

Boka inspirerande kaffekokarkokboksföreläsning!

Hej svej!

Sugen på att boka föreläsning? Ring mig på 0739 88 38 96 eller maila till [email protected]. Nedan kan du läsa mer ingående om presentationen. Både jag och presentationen är hyffsat flexibla så hör av er så styr vi upp något bra som passar just till ert tillfälle!



En föreläsning om Kaffekokarkokboken - Ett experiment i kokkonst.

Hur gör man egentligen Korv Stroganoff eller Pasta Carbonara i en kaffekokare? Och varför? Katja berättar om sin resa från att vara en osocial student utan matlagningsintresse till att bli Årets Matbloggare och Kaffekokarkock med svenska folket.


Om Katja och Kaffekokarkokboken

Katja är enligt henne själv ”världens bästa kaffekokarkock”. Det är för att hon förmodligen är den enda kaffekokarkocken i världen just nu. Våren 2009 bodde hon i studentkorridor och orkade sig inte ut i det gemensamma köket föratt laga mat. Hon började istället laga maten inlåst på sitt rum i sin gamla Melittakaffekokare. Recepten la hon upp i sin blogg så att andra osociala studenter skulle kunna ta efter denna något omständiga, dock underbart tokiga matlagningsform som ger uttrycket Slow Food en helt ny innebörd.

 

Hur går det egentligen till när Spaghetti Bolognese, Pizza eller Flygande Jakob tillagas på en kaffekokare? Hur gör man när man ”kannsteker”? Hur kunde egentligen Kaffekokarkokboken bli Årets Matblogg och hur i allsindar gick det när hon skulle laga trerätters i 45 minuters direktsändning hos Aschberg?

 

Hon berättar med glimten i ögat om hennes intresse som inte riktigt till en början var menat att bli så stort och tidskrävande (det tar 3 timmar att koka potatis!) men som nu resulterat i att hon och hennes sambo Dan jobbar på deras första kokbok.

 

Utöver en inspirerande presentation får du även ta del av en hel del tips - både om matlagning i kaffekokaren och hur du kan göra dig sedd på webben.


Tidigare framträdanden, artiklar och utmärkelser

TV4 Nyhetsmorgon, Stena Line, Aschberg, GP TV, Pecha Kucha, Vinnare av Matbloggspriset 2010, Juryfavorit och hedersomnämnd i Matbloggspriset 2009, P1, P3, P4, Aftonbladet, Metro, VI, Laga Lätt, Pecha Kucha Göteborg, Pecha Kucha Olso, Magnus Åbers Gymnasium, m.m.

 

Språk

Skånska

 

Kommentarer om Kaffekokarkokboken

” Men, seriöst. Det var bland det mest innovativa och kreativa jag sett på sjukt länge.”


” Du ligger närmare ett nobelpris än någon människa jag träffat, och förmodligen kommer du aldrig att inse det eller ens tro att jag är seriös. "


”Hoppas du aldrig får barn, du kommer bli en värdelös mamma!!!!”


”Tack för den mest inspirerande föreläsningen jag varit på. Du har fått mig att våga ta tag i ett projekt jag bara vågat drömma om innan."

 

Foto: Dan Sörensen.

 


Kaffekokarkokad Borsjtj.. tj?



Tid
Nästan 5 timmar

Ingredienser
Två rödbetor
En näve lök
En näve morot
En näve vitkål
En halv palsternacka
1 vitlöksklyfta
Timjan
1 grönsaksbuljong
5 dl vatten
1 lagerblad
Stark korv, typ chorizo, ölkorv eller något annat gött.
Salt
Peppar
Olja
Creme Fraiche


Gör så här

Sätt på kaffekokaren och häll olja i kannan. Under tiden oljan hettas upp kan du skala och hacka morot, vitkål, rödbetor, lök och palsternacka. Kannstek detta i 45 minuter.

Pressa ner vitlök och tillsätt lagerblad och timjan. Lägg buljongtärningen i tratten och häll vatten i bryggaren. Låt stå i ungefär tre timmar, beroende på hur stora bitar du har i soppan och hur mycket tuggmotstånd du vill ha. Rör om då och då.

Blanda till sist i skivad korv och låt den läckert färgglada soppan puttra ytterligare en halvtimme. Smaka av med salt och peppar. Servera sedan med en klick Creme Fraiche.
Jättegott!


Förbered kalaset.


Krydda ordentligt.

Hihi, kolla Gucci! hon glömde tungan ute.


Trög.

Koka soppan i en halv evighet.

Foto: Dan Sörensen.


Motiveringar Matbloggspriset

Matbloggsprisets sajt har de publicerat lite statistik och annat kul om tävlingen. Här är tre utvalda motiveringar (som dessutom får ett pris) till varför Kaffekokarkokboken skulle vinna! Va fina!


"Det här är den roligaste, mest nyskapande och knäppaste matbloggen jag någonsin sett. Fantastisk helt enkelt. Historierna och texterna är finurliga och lockar mer än ofta till skratt. Recepten varierar från superenkla till ganska knepiga men alltid med en unik och personlig touch. Fotografierna är fina, råa och roligt äckliga på samma gång. Kaffekokarkokboken är mat, humor och foto på högsta nivå och ett självklart val för mig när det gäller vinnare till Matbloggspriset 2010."

"Detta är en matblogg som sticker ut och är riktigt underhållande. Man kanske inte lagar så många av recepten men hur ofta gör man det med andra bloggar och matprogram? Detta är underhållning på ett nytt sätt. Katja har uppenbarligen inte speciellt mycket erfarenhet av matlagning men genom kreativitet har även hon lärt sig en hel del och gör mer och mer avancerade recept. Kan hon så kan alla."

"Det finns tusen och åter tusen olika bloggar, tv-program, tidningar, bilagor etc etc etc osv. Det finns tusen och åter tusen olika sätt att hitta recept på. Problemet brukar istället vara att hitta inspiration på. Jag är trött när jag kommer hem från jobbet och tittar i kylskåpet. Om jag däremot tittar i Katja Wulfts Kaffekokarkokboks-blog så blir jag glad och får lust att laga mat. Hon verkar helt enkelt ha en sprudlande glädje och det får mig att titta i kylskåpet än en gång och glatt laga till något. Hon inspirerar genom sitt kravlösa förhållningssätt till matlagning och framförallt så framhäver hon allt det roliga med att stå i köket – experimenterandet, det sociala, det roliga – oavsett om man står vid en spis eller vid en kaffekokare. Och det är egentligen det absolut viktigaste och bästa med matlagning."


Ni har ju så rätt! ;)


Foto: oskarpmask.wordpress.com


Ikväll ska jag kaffekokarlaga Borsjtj bara för att det stavas så lustigt (och för att Dan av någon konstig anledning blivit sugen på rysk mat). Kolla in receptet inatt någon gång!


Föreläsning på gymnasieskola.

Det var inte längesedan jag var på föreläsning i skolan. Skillnaden idag var att det var jag som höll i föreläsningen. Fan va kul det var. Måste skryta lite. Eleverna hade liksom temadagar. Flera föreläsare var inbjudna till dessa temadagar. Eleverna fick välja vilka föreläsningar de ville gå på. Jag var populärast av alla.

Jajajaja, jag kanske har fått detta om bakfoten, men förstör inte det för mig då.

Jag skulle ha föreläst i ett klassrum men blev uppbytt till aulan!! Råkade på grund av detta putta ner världens skönaste brud till ett klassrum. Ni elever som läser detta - ni som inte valde henne gick miste om något (men tack för att ni valde mig)!

När jag skröt om att Kaffekokarkokboken blivit årets matblogg (hade sparat det till sist för att det var så "stort") kände jag mig som världens ocoolaste hundraåring. Eleverna var nämligen inte ett dugg imponerade. Jag förväntade mig nästan stående ovationer men kom snart ner på jorden igen och gick snabbt vidare till avslutningssliden.

Tack så jättemycket för idag. Jättekul att läsa era kommentarer och mail!



Foto: Dan Sörensen. Det är han som gör alla störda monsterteckningar!!

"Det bästa som hänt matbloggssverige sedan cupcaken."

Jag har fått en hyllning!! En hel serie om en monsterkaffekokarkock.

Bläddra genom att använda pilarna.

"En hyllning till Katja och Kaffekokarkokboken. Det bästa som hänt matbloggssverige (och mig) sedan cupcaken."

Tack Danis!!!


Spana in Dans alla tokiga monsterbilder på KTSTRF. Han har även en Facebooksida, gilla den!

(Visst är han sjukt duktig?)



"Jag blir alldeles tårögd!"


Dan viskar till mig under motiveringsuppläsningen i Matbloggspriset.

Foto: Sebastian Niemi.

Skaldjursresan till Lysekil!

För ett par veckor sedan så fick jag åka iväg på en skaldjursresa tillsammans med ett gäng matbloggare och lite annat folk! Det var Västsvenska Turistrådet som ringde och bjöd med mig på trippen. Jag hade ingen koll alls på skaldjur men de berättade att tydligen är de bäst så här på hösten och jag blev så klart nyfiken på detta. Dessutom berättade de att vi skulle få åka på musselsafari och då var jag såld. Och så passade det bra att fly stan eftersom det var bombhot här i Göteborg.

Vi möttes upp på fredagen och for iväg i en minibuss till Lysekil och till den lyxiga restaurangen Gullmarsstrand där en femrättersmeny (!) väntade. På menyn stod skaldjursrätter jag aldrig hört talas om eller ens kunde uttala. Fast att det alltid är roligt att hänga med matbloggare som är så genuint intresserade av mat känner jag mig alltid lite felplacerad på ett lustigt sätt. För medan de berättade om vilka trender som kommer nu i matvärlden och pratade om detaljer i rätterna som serverades satt jag och flinade åt "krondillskummet" (tror jag det var) eftersom det såg ut precis som gräskattkräk. Men jeez va gott det var och vilken service dessutom. Servicen och personalen var något jag gick och fascinerat pratade om under hela resan - alla personerna vi mötte som jobbar i Lysekil älskar att jobba i Lysekil. Och det är inte så konstigt eftersom det är en väldigt mysig och charmig by på många sätt.


Det var bland annat glass till förrätt! Det är en ny mat-trend.

Efter den grymt goda middagen tog vi båten till hotell Strandflickorna där vi skulle övernatta. Detta hotellet är jättemysigt, alla rummen är inredda på olika sätt. Jag och Dan (som fick i uppdrag att följa med i egenskap av fotograf) fick "Håkan Hellström-rummet". Det hette egentligen något helt annat men det var inrett med en sjömanskostym och såg antagligen ut precis som Håkans sovrum.


På väg till SPA!

Tidigt på lördagsmorgonen skulle vi iväg på musselsafari och for iväg till Lysekils hamn. Två sköna snubbar vid namn Adrian och Lars stod där och väntade på oss i sin musselfiskarbåt. Vi fick lära os en massa saker om musslor och hur de odlas (visste du att det tar två år för en musselbebis att bli en vuxenmussla?) men mest imponerad var jag över de här två männen som var så engagerade att de fick mig att fundera på att byta karriär till musselodlare. Musslor visade sig dessutom vara en alldeles utomordentlig grej att kaffekokarlaga, men mer om det sen.


En äkta musselodlare.


Så här ser det ut hemma hos musslorna! Eller de bor där under bollarna alltså.


Musselbebisar.


Picnicdax med hemlagade muffins.

Efter att vi kommit i hamn igen blev det ett besök på Havets Hus. Där fick jag hålla i en krabba, mata fiskar och hålla i en sjögurka. Har du hållt i en sjögurka någon gång? Jag fick lite tvångstankar att jag ville krossa den (den kändes som en stressboll). Som tur var kunde jag motstå dessa.


Tävling - vilken fisk nappar först?

Och nu till det roligaste på hela resan! När vi skulle tävla på Lysekils torg. Det såg ganska roligt ut när vi kom dit för uppe på scenen var det två bord med stora kastruller och stekjärn, samt ett tomt bord. På det tomma bordet skulle jag och min kaffekokare stå. För kaffekokaren hade jag så klart med mig!

Tävlingen gick ut på att vi skulle delas in i tre lag och improvisera ihop en skaldjursrätt på scen. Jag var något nojig inför detta då jag aldrig lagat skaldjur och misstänkte jag skulle förgifta varenda kotte som smakade på min kaffekokarlagade skaldjursrätt. Tack gode Gud att Jonathan ville vara med i mitt lag. För medan jag stod som ett frågetecken och stirrade mig blind på alla främmande ingredienser som vi fick använda hade han full koll. Han är inte bara en riktigt duktig kock utan delar dessutom mitt intresse för annorlunda matlagningssätt (kolla in hans "lateral-kategori") och verkade inte vara ett dugg besvärad av att laga fiskochskaldjurssoppa i en kaffekokare. När jag såg hur Jonathan obekymrat köttade ner skaldjur och fisk i kaffekokaren var jag inte orolig längre - skaldjur verkar inte vara så känsliga att tillaga ändå!

Och juryns betyg... PERFEKT tillagat! Mästerskaldjurskocken i juryn var riktigt imponerad och hans kaffekokarmatlagningsskepsis byttes snabbt ut till något jag kanske till och med skulle kunna våga kalla för kaffekokarmatlagningsbeundran. Jag frågade om han inte ville anställa en ny kock till sin krog, men så impad var han dessvärre inte.


Fr.v. Jennie, Emma, Linnéa, Kinna, Konferencier, Jag (redo med en kanna i högsta hugg) och Jonathan.

Vi vann faktiskt tävlingen! Fast det gjorde de andra med. Alla hamnade som tur var på en delad förstaplats (för att slippa eventuella bloggbråk kanske?). De andra lagen bestod av alla matbloggsdrottningarna Kalasgott-Jennie och Mormors-Mat-Kinna i lag "längst till vänster" samt Emmas-Kök-Emma och Linnéas-Skafferi-Linnéa i "mittenlaget".

Kinna har ju varit med och haft hand om Matbloggspriset och hon sa flera, flera gånger i Lysekil att vi ju bara måste komma till Stockholm och mässan. Då var Kaffekokarkokboken inte ens nominerad så jag tänkte att fasiken vad hon tjatar, det är ändå en bit att åka. Men hon sa det nu på mässan att eftersom finalistplatserna skulle släppas efter denna helgen anade hon att jag låg bra till för en sådan. Förlåt att jag tyckte du var tjatig!

Okej, sluttjatat! Nu till receptet.


Kaffekokarlagad fiskochskaldjurssoppa med färska Lysekilsingredienser




Tid
40 minuter (sen var tävlingstiden ute)

Ingredienser
Musslor
Kräftor
Ett par olika sorters fisk som jag inte vet vad det var för några sorter
Grädde
Tomatpuré
Vin
Vitlök
Fänkål
Selleri
Lök
Skaldjursfond
Paprika
En Jonathan
Creme Fraiche
Rom
Peppar
Salt
Olja

Och säkert massa ingredienser jag glömt.

Gör så här
Häll olja i kannan. Kannstek grönsakerna en stund. Lägg musslorna i tratten och häll vatten i bryggaren. Tryck ner ett gäng kräftor och fisk i kannan med. Låt vattnet bryggas genom och sen i med grädde, tomatpuré, vin, en skvätt fond och till sist det perfekt kokta musselköttet från tratten. Låt Jonathan fixa allt så att att soppan blir utsökt. När soppan är det kan du klicka ner Creme Fraiche och toppa med rom. Garnera med en kräfta.
Jättegott!


Kaffebryggaren har nog aldrig kämpat så hårt - bra jobbat!


Tratten - optimal för musselkokning.


Håhå, vad bra det går!


Tusen tack Västsvenska Turistrådet för att jag fick följa med.

De andra bloggarnas inlägg hittar du här (hojta till om jag glömt något):
Mussel Safari at Lysekil - Jonathan
Kockbränsle - om tångkaviar med tångknäcke - Kinna
Musslor i vitt vin - Kinna
Lagade mat på scen i Lysekil - Kinna
Musselresan - Kinna
Skaldjurssoppa på Lysekils torg - Jennie
Skaldjursresan - Linnéa


Foto: Dan Sörensen via Västsvenska Turistrådet.

Entimmeskola

Mitt förra försök att göra kola/knäck (vad är skillnaden?) misslyckades totalt. Det blev förvisso en riktigt bra knäcksås men ville få till en fastare variant med. Efter ett tips från Andréa på "fyraminuterskola" (spislagad) har jag nu lyckats! Jag har ändrat på ingredienserna litegrann bara, originalreceptet hittar du i kommentarsfältet här. Det fick bli ändring på namnet med.

Tack för tipset!



Tid
En timme

Ingredienser
2 msk smör
1½ dl socker
2 msk kakao
4 msk sirap

Gör så här
Klicka ner smöret i kannan. Sätt på kaffekokaren och vänta tills smöret smält innan du rör ner resten av ingredienserna. Låt puttra i cirka 45 minuter, viktigt är att kolan inte ska innehålla sockerkristaller. Häll av kolan på exempelvis en plåt med bakplåtspapper. När den stelnat kan du dela den med hjälp av en kniv och kanske till och med slå in bitarna i små paket sen (om du inte hinner att äta upp allt innan).
Jättegott!


Gucci är sån linslus! Eller så var hon bara sugen på smält smör?


Koka tills sockerkristallerna är borta. Och lite till efter det kanske. Vid spislagning är gränsen tydligen hårfin mellan att få den utan kristaller och att bränna vid den. Gränsen är inte lika hårfin vid kaffekokarlagning.


Häll ut smeten på bakplåtspapper.


Detta var ett trix jag lärde mig på matbloggarträffen i lördags! När man inte vet hur man ska presentera rätten ska man visst stå så här med den.

Foto: Dan Sörensen.

TACK!

Igår, fredags, var det som sagt utdelning av Matbloggspriset 2010 (tryck på länken, COOOOOLT va??) på Det Goda Köket. Jag och Dan var nära att inte åka för att bilen är helt knas och jag var ändå "säker" på att vi inte skulle vinna. Men eftersom vi så klart ville vara med ändå på mässan fick vi som tur var låna en bil.

Anledningen till att jag var så säker var för att jag vet att tidigare år har arrangörerna hört av sig till vinnaren innan prisutdelningen (ja, men så har det väl varit!?). Men här lös de med sin frånvaro. Jag snackade lite med Bagerskan, som också var finalist, och hon hade inte heller hört av dem. Då fattade jag att Linnéa vunnit. Mycket värdig vinnare dessutom!

När de började läsa upp motiveringen sa de något om "med mycket humor blabla.." och mitt samtal med mig själv i huvudet löd:
- Linnéas Skafferi är väl inte särskild humorfylld?
- Nej.
- Inte Bagerskan heller va?
- Nej.

Med detta menar jag ju så klart inget illa, båda är superbloggar! Men att i första hand kalla dem humorbloggar stämde inte i mitt huvud och via uteslutningsmetoden gick det upp ett ljus. Vad jag ville säga med hela denna utläggningen var att jag blev sjukt överraskad som de som var på plats antagligen förstod.


Bild lånad från Matbloggspriset.

Idag har det varit matbloggsträff med Kinna och Stellan i täten (Christopher och Pia kunde tyvärr inte närvara). Grymt roligt initiativ trots jag var en smula sliten. Det var smockat med grymma matbloggare och skoj att få ett ansikte på alla. Extra stor eloge till Linnéa som berättade om matstyling (och inspirerade till många nya roliga idéer) samt till Söta sakers Therésia som berättade om sin kokbok. Alltså ni måste kolla in denna kokbok - Söta Saker. Tjejen och boken är så himlans sockersötsball. Hon berättade att hon bett sina läsare provbaka hennes recept inför boksläppet, vilken smart idé va?! Någon som vill hjälpa till att provlaga recept till mig kanske? Kari (kolla några av hans bilder från prisutdelningen, och en lycklig Katja, här) berättade att hans son brukade krypa upp i soffan, kura ihop sig och titta i hennes bok. Det vill jag med göra.

Jag håller med Ellen (vinnaren i Cake of Sweden) om att man blev lite starstruck när man fick träffa alla dessa duktiga bloggare. Andra matbloggare som var på plats var nämligen Smaskens, Skånska Skafferiet, Baka Hemma (som delar mitt intresse för knepiga husdjur), Längst in i skafferiet, Lykka, Sebastian, Monica, Matblommor, Vegologi, Leifs Mat, Tre Tjejer i Köket, Silverkocken, Ninas Mat och Chili con Karin (så bra namn!). Förlåt om jag missat någon, säg till då! Sen saknade jag Jennie, Emma, och Pytte men er fick jag träffa igår så känns väl helt okej ändå.

Förutom om matstyling och bloggar som blivit böcker pratade vi även om saker som näthatare, länkkärlek och gratisprover (man skulle nästan kunna tro att jag fått en Söta Saker-bok efter ovanstående stycke). Efter detta gick jag och Dan ner på mässan en snabbis innan vi körde hem. Jag sov nästan hela resan, förlåt Daniiiis. Har tyvärr inte mycket alls att säga om just mässan, på fredagen fanns inte tid att gå där efter prisutdelningen och efter workshopen på lördagen var vi för trötta och stressade för att trängas med alla andra, så det blev en ytterst kort visit. Men läs om den i någon av de andra bloggarna!

Hemma möttes vi av ett monster. Vår lillkatt Iggy har visst blivit vuxen på riktigt nu under den korta tiden vi varit borta. Detta visade hon genom att förföra Dan ordentligt. Både högljutt (hon låter konstant som en brunstig älg) och närgånget. Vi har misstänkt ett tag att det är dags att boka knippstid hos veterinären men vi fick detta ordentligt bekräftat nu när Iggy lämnade ett rejält snigelspår på en fruktansvärt besvärad Dan. Jag tror deras relation är förstörd för all framtid nu. Förlåt för mitt något osmakliga beskrivning av detta.


Sprängkåt Iggy Katt.

Och TACK för alla fantastiska gratulationer!!!! Jag blir verkligen skitglad. Alla i min närhet kommer lessna på mig något så otroligt för jag kommer att tjata hål i huvudet på dem att Kaffekokarkokboken är Årets Matblogg. För mig är detta hur stort som helst.



Blev alldeles rörd av de fina illustrationerna Christopher gjort. Nu syns inte alla detaljer på just denna bilden men den var så klockren! Med ballonger, katter, bestick, skaldjur (var ju iväg på en skaldjursresa som jag snart ska berätta om) och så klart - en kaffekokare.

Tusen tack!


Foto: Dan Sörensen.



Årets Matblogg 2010!

"Med humor, originalitet och en sund rolig galenskap bygger Kaffekokarkokbloggen upp ett intresse hos läsaren. Man måste helt enkelt följa med i kaffekokarlivet och fika efter allt som händer runt omkring. Kaffekokarboken är vänligt familjär med spännande insyn i privatpersonens vardag. Vi ser fram emot att få ta del av fler fantastiska experiment i den lilla glaskannan."


VI VANN!!!

Jag är så otroligt stolt över att Kaffekokarkokboken är Årets Matblogg 2010. Tack så sjukt mycket till alla som röstat, till juryn, till Christopher (bild på den fina planschen kommer med) som är grundaren av detta grymma pris och förstås till Dan (gulle, som blev alldeles tårögd under prisutdelningen) som inte bara står ut med all kaffekokaridioti utan dessutom gör det hela så mycket bättre och snyggare. Puss!



Vinnare Matbloggspriset 2010 - KaffekokarKOKboken.
Åh så typsikt att batteriet till Dans grymmekamera ligger på laddning hemma i Göteborg.. Har ni bilder så maila gärna [email protected]



Montage: Dan Sörensen.

Grattis Johan!

Inte bara jag som har vunnit ett fint pris idag, utan vi får även säga grattis till Johan! Han är nämligen vinnaren av den lyxiga espressomaskinen som jag tävlade ut här i bloggen i samarbete med WhiteAway.

Tack för alla era fina och finurliga bidrag som ni skickat in. Kul!

 


Espressomaskinen från Electrolux.
Får jag komma på besök och testa att laga mat på den?


Kaffekokarmonster!

Dan och hans monster... Det enda jag sett honom rita är monster, sjuka monster och ännu sjukare monster. Som förstås är alldeles underbara. Men helt bisarra. Han lägger upp ett monster om dagen och du hittar alla hans härligt hemska monster på KTSTRF.

Dagen till ära la han upp ett bonusmonster. Ett kaffekokarmonster. Undrar om det på något sätt är en karikatyr? Men så stora tuttar har ju inte jag? Väldigt gulligt är det i alla fall och förklarar i ett inlägg snart varför detta är en helt sjukt rolig dag som förtjänar ett bonusmonster.

Kan hinta lite... KAFFEKOKARKOKBOKEN VANN TITELN SOM ÅRETS MATBLOGG!!!!!!


Illustration: Dan Sörensen.

Håll tummarna för i helsike nu då!

Idag är det sista chansen att tävla om en espressomaskin eller någon av kaffebryggarna här i bloggen. Klicka på bilden i högerspalten för att komma till inlägget. Jätteenkelt att delta!

Och imorgon, kan du inte hålla tummarna då? Jag och Dan ska nämligen iväg på utflykt i helgen och imorgon besöker vi Det Goda Köket för att kolla in vem av de tre finalisterna som snor hem titeln Årets Matblogg 2010. Kaffekokarkokboken är alltså en av finalisterna ju så därför du ska hålla tummarna.

Ska du kanske till mässan?


"Jag håller mina tummar för Kaffekokarkokboken, gör du?"
- Gucci Katt


Foto: Dan Sörensen.


Sen har jag inte berättat att jag fått åka iväg på skaldjursresa tillsammans med några andra matbloggare och Västsvenska Turistrådet. Det var jättemysigt! Vi åkte på musselsafari, åt god mat, badade jacuzzi, höll en krabba, åt ännu mer god mat, klappade en sjögurka, gjorde en massa andra saker - och det roligaste av allt.. Tävlade på en scen i lysekil i en mattävling! Självklart fick jag och Jonathan (som som tur var ville vara med i Kaffekokarlaget) göra maten i kaffekokaren. Vad tror du domaren sa om rätten?! Det och mycket mer kommer jag berätta i ett inlägg snart!



Knäck...sås.

Finns det något godare än knäck? Jag kan favoritreceptet i huvudet. Okej, det är ju ett väldigt enkelt recept men även om det hade varit jättesvårt recept hade jag kunnat det i huvudet för detta är det recept jag spislagat absolut flest gånger. Det enda negativa är att det tar en faslig tid även på spisen.. Var ändå tvungen att testa att tillaga det i kaffekokaren.

Nästa gång ska jag testa att tillaga femminuterskola istället. Någon som har ett bra recept?



Tid

Gav upp efter 4 timmar

Ingredienser
(Kan med fördel fyrdubblas ifall du spislagar den)
1 dl vispgrädde
1 dl socker
1 dl sirap
1 msk smör

(Glass)
(Marshmallows)


Gör så här
Blanda ner socker, sirap och grädde i kannan. Sätt på kaffekokaren. Låt stå. Rör om då och då och blanda till sist ner smöret. Efter fyra timmar var det läggdags så då fick jag lägga ner. Men det gjorde ingenting för istället för en fast knäck blev det en god knäcksås! Servera med glass och marshmallows. Stäng av kaffekokaren.
Jättegott!


Första timmen.


Fjärde timmen. Hej vad det kokar!


Titta, den blev ändå ganska tjock och fin. Ge den 4 timmar till och du har riktig knäck!


Fast vet du vad? Egentligen gillar jag inte glass så väldigt mycket. Jag brukar beställa chokladsås utan glass på somrarna. Glassen förstör ju den fina smaken på chokladsåsen. Det tyckte jag även att den gjorde denna gången. Och vi ska inte ens prata om de där förfärligt äckliga marshmallowsen (som förvisso är söta att pynta med)! Knäcksåsen blir mycket godare att äta precis som den är!


Blir du sugen på glass har jag gjort ett riktigt gott kaffekokarlagat recept här. Med sådana ingredienser äter till och med jag den!


Peeeeeerfekt!


Foto: Dan Sörensen.

Hej Pecha Kucha Oslo!

I våras fick jag presentera på inspirationsklubben Pecha Kucha här i Göteborg vilket var riktigt roligt. På Pecha Kucha får man göra en presentation med 20 slides och sedan prata i 20 sekunder om varje slide. Det gick jättebra och nu har jag blivit inbjuden till Pecha Kucha i Oslo för att köra en presentation. Det är den 25 november och du kan kika vilka de andra talarna är samt anmäla dig till eventet här. Jag råkar veta att jag har ett gäng inbitna norska läsare så jag håller tummarna för att ni kommer!

Pecha Kuchas hemsida (Oslo).


Från Pecha Kucha Göteborg. Kul kväll va?!

Foto: Dan Sörensen.


Finalist i Årets Matblogg!

Hur kul är inte detta då?! Jag är en av tre finalister i Matbloggspriset 2010. De andra superbraiga finalisterna är Linneas Skafferi och Bagerskan, grattis till er med.

Ett stort TACK till alla som röstat (särskilt till Aimo på Radio Gellivare som var alldeles till sig när han ringde och grattade mig i sändning innan idag) och till Matbloggspriset för att ni anordnar denna roliga tävling.

Vinnaren presenteras på Det Goda Köket nästa fredag, någon som ska dit?


Hoppas jag vinner!!! Får man skriva så?

Foto: Dan Sörensen.

Att köpa en kaffekokarkokbokströja..

..är toppen! Då blir du inte bara snygg utan du stödjer även välgörenhetsorganisationen Min Stora Dag. Bra va? Köper den gör du enkelt på det ekologiska märket C/O Berges sajt.


Pssst.. Gilla C/O Berges Facebooksida. Där får du nämligen reda på hur du får rabatt på tröjan!



Design på trycket: Jag!! Visst är det fint?
Vill du kika på fler bilder kan du göra det här.

Foto: Dan Sörensen.


Tycker du ska in och läsa mer om C/O Berge på deras hemsida. De har ju världens bästa koncept! Ekologiska kläder och så går en del av försäljningsintäkterna till någon välgörenhetsorganisation som designern själv får välja. Vill du också få möjligheten att designa en tröja? Läs här om hur du kan göra.


Och så avslutar jag inlägget med ett passande citat från en kär vän:
Om du bara ska köpa en sak i år så ska du köpa den här T-shirten.


Thaigryta med kassler!


Tid
5 timmar

Ingredienser
3 små potatisar
1 liten lök
2 skivor kassler
½ dl majs
3 msk vattenkastanjer
1½ dl kokosmjölk
½ dl jordnötter
Sweet Chilisås (jag är smått beroende av detta och överkonsumerar nog en hel del, så prova dig fram)
Ananas (detta glömde jag bort, men det hade varit väldigt gott)
Salt
Peppar
Ev. Chili/Lime krydda
Olja

Ris (riset jag använder tar 10 minuter att spiskoka)
Lime

Gör så här
Skala potatisen och dela den i mindre bitar. Lägg potatisen i kannan, vatten i bryggaren och salt i tratten. Sätt på kaffekokaren. Koka potatisen i cirka en timme tills den nästan är klar. Häll av vatten och potatis och skölj av kannan.


Delar du potatisen behöver du inte vänta i 3 timmar på att den ska bli klar.

Mät upp riset enligt förpackningen och ner med det i kannan. I med salt i tratten och vatten i bryggaren. Låt stå. Tiden kan ju variera här, beroende på vad för ris du använder, men mitt ris var klart efter ungefär 1½ timme. Skrapa av det på en tallrik när det är klart. Diska av kannan.


Rör om i riset då och då så att det inte bränns fast.

Hetta upp olja i kannan. Hacka löken och ner med detta tillsammans med delad kassler i kannan. Kannstek i 20 minuter. Tillsätt resten av ingredienserna och rör om. Koka i en timme. Lägg ner potatisarna i grytan när det är ungefär en kvart kvar. Smaka av med salt, peppar och så har jag en chili/lime krydda som är jättegod! Har du ingen sådan krydda funkar det förmodligen alldeles galant utan.



Sugen på thaigryta?

Servera grytan tillsammans med riset och toppa det hela med en limeklyfta.
Jättegott!



Receptanteckna ordentligt så du inte glömmer något viktigt.


Foto: Dan Sörensen.

Visst gillar du Kaffekokarkokboken?

Om

Min profilbild

Katja Wulff


Kaffekokarkokboken - Ute nu!
ballonkatten.se dansorensen.se ktstrf.se

bloglovin
RSS 2.0