Ärtsoppa med fläsk
Tid
20 timmar
Ingredienser
2 dl gula ärtor
Bacon
½ gul lök
1 grönsaksbuljongstärning
8 dl vatten
Salt
Peppar
Mejram
Timjan
Senap
Gör så här
Skölj ärtorna och ställ dem i blöt i tolv timmar. Häll sedan av vattnet.
Sätt på kaffekokaren. Stek bacon tills den har fått en fin färg, ungefär 50 minuter. Torka sedan av plattan och ställ tillbaka kannan med ärtorna. Häll 8 dl vatten i bryggaren och buljontärningen i tratten. Förslagsvis tar du en mindre mängd ärtor/vatten för denna mängden var tvungen att kokas i sex-sju timmar.
Jag har sett att i många ärtsopperecept ska soppan kokas med en hel lök som sedan ska fiskas upp ur soppan. Är detta rätt? Jag tycker det verkar galet för lök i mat bli aldrig fel. Hacka därför löken och ner med även den i soppan.
När soppan börjar bli klar så rör ner baconen och låt stå tills den har fått en fin konstsitens. Smaka av med timjan, mejram samt lite salt och peppar. Stäng av kaffekokaren och servera soppan toppad med senap.
Jättegott!
Blir du sugen på kaffekokarlagade pannkakor med hemlagad sylt till hittar du de recepten här.
Titta vilken tjusig ärtsoppeskål vi hittade på Myrornas!
Stek bacon.
Glöm inte att hålla koll på kattrackarna under tiden du steker.
Koka ärtorna (i en evighet).
Foto: Dan Sörensen.
Kommentarer
Trackback