Kaffekokaren vs Brödrosten.

Det är många som tipsat mig om att man kan tillaga fiskpinnar i brödrosten. Jag testade denna matlagningsmetoden och jämförde med min gamla hederliga kaffekokarmatlagningsmetod.

Utmanaren

En brödrost från OBH Nordica

Maträtten


Originalfiskpinnar från Findus



Jag har delat in tävlingen i lite olika kategorier som är:

Kapacitet
Brödrost: Det går säkert i tio stycken fiskpinnar åt gången!
Kaffekokare: Tre hela, fyra om man pillar sönder en och pusslar ut dom i hörnen.
Vinnare: Brödrosten

Knisprighet
Brödrost: Blir snarare krispigt än knisprigt. Alltså torrkrisprigt och inte flottknisprigt.
Kaffekokare: Flottknisprigt.
Vinnare: Kaffekokaren

Enkelhet
Brödrost: Till en första början kan man tro att brödrosten skulle vara en klar vinnare här, men icke. Fiskpinnarna tycks ha en förmåga att trilla in i olämpliga vrår i brödrosten som ger katastrofala konsekvenser.
Kaffekokare: Lika lätt som att steka i en vanlig stekpanna!
Vinnare: Kaffekokaren

Säkerhet
Brödrost: Skitfarligt ju. Man lärde sig ju redan som barn att inte stoppa främmande saker i brödrosten. Räknas inte en fiskpinne som en främmande sak i en brödrost räknas garanterat verktygen man måste fiska upp fiskpinnarna med som främmande.
Kaffekokaren: Till och med säkrare än vanlig matlagning eftersom det inte blir särskilt varmt.
Vinnare: Helt klart kaffekokaren

Rengöring
Brödrost: Det ligger söndersmulade fiskpinnar i hela brödrosten som inte går bort. Brödet kommer förmodligen att smaka fisk i veckor framöver.
Kaffekokare: Lite meckigt precis som med all matlagning i kaffekokaren men det går helt okej ändå.
Vinnare: Kaffekokaren

Servering
Brödrost:


Kaffekokare:

Vinnare: Kaffekokaren

Tid
Brödrost: Maxar man brödrosten går det fort. Ja, ungefär ganska så exakt lika lång tid som att rosta mackor.
Kaffekokare: En halvtimme.
Vinnare: Brödrosten

Resultat

Ganska otippat tar kaffekokaren hem segern. Eller otippat just i tävlingen "Tillaga fiskpinnar" (hur mycket annat än fiskpinnar och bröd kan man egentligen laga i en brödrost?!). Ja, det blev 4-2 till kaffekokaren som enligt mig tog hem poängen i de viktigaste kategorierna dessutom!


Segraren

Min gamla kaffekokare från Melitta!

Praktikantja!

Nu har min praktik börjat! Passar inte detta som handen i handsken för mig, säg?

Vad är Tastecasting?

"Idén till Tastecasting.se föddes i början av september och är en tjänst där du får prova mat, dryck eller evenemang gratis och där du sedan delar med dig av din upplevelse i sociala nätverk som Facebook, Twitter eller på din blogg."


Kolla in mer info på hemsidan eller gå direkt till Facebooksidan här. Särskilt rolig just nu e sillaprovningen på Sjömagasinet på måndag tycker jag. Där kommer jag vara med iaf! Sugna?



Fiskpinnar till middag idag tror jag. Kolla in resultatet lite senare!

Fiskpaket med fräsig pasta.



Tid
Ca 2 timmar

Ingredienser
1 fryst laxbit
1 Charlottenlök
Färsk Fettuccine med spenatsmak (den e grön!)
Sparris
Dill
Crème fraiche
Lime
Vitlök
Falksalt med citronsmak
Peppar
Olja
Aluminiumfolie

Gör så här
Ta en fryst laxbit och lägg den på en bit aluminiumfolie. Häll på olja, den hackade löken, persilja, peppar och Falksalt. Bädda försiktigt in allt i folien. Se till att det är ordentligt tätt. Lägg ner paketet i kannan, häll vatten i bryggaren och sätt igång kaffekokaren. OBS! Fyll inte bryggaren helt med vatten då kokar det över! Efter att det puttrat i 20 minuter häll av vattnet och fyll på med nytt. Detta för att den frysta fisken kylt ner vattnet en smula. Låt sedan stå i ytterligare 40 minuter. Under tiden kan såsen tillredas. Det är jätteenkelt. Bara rör ihopa Crème fraiche med rivet limeskal, vitlök och limesaft. Klart! När även fisken är klar låt den då ligga kvar i folien. Detta är ju jättefiffigt för däri håller den värmen medan spenatpastan kokas upp. Den ska koka i 10 minuter. Vill man förresten salta vattnet kaffekokarstyle ska man inte salta det direkt i kannan utan lägga det i filtertratten innan vattnet har börjat bryggas! Jaja.. Häll sedan av vattnet i vasken och pastan på en tallrik. Packa upp fisken och lägg den därpå med. På med såsen sen. Servera med sparris. Garnera med dill, lime och fint, gult citronsalt.
Jättegott!


Fixa fiskpaketet.


Falksalt med citronsmak.


Koka fiskpaketet.


Koka fräsig pasta.

Lägenhet funnen!



Studentrumsboendet är över. Efter ett år utan kök har jag nu fått tag i en riktig lägenhet! Ovan ser ni mitt nya kök. Där finns en frys med ismaskin. Där finns ett kylskåp. Där finns framförallt en ugn och en spis. Mina kaffekokarmatlagingsdagar skulle kunna vara över nu om det inte vore för att:
- Matlagning fortfarande inte intresserar mig ett dugg. Vanlig matlagning dvs.
- Jag ska få ihopa kaffekokarmatlagningsrecept till en hel kokbok..

Den ligger ju tvärr en bit utanför Göteborg, ca 30 mil. Däremot strax utanför Malmö!

Finns nu även i dina mardrömmar.

Pappa sa till mig ikväll att han tycker att kommentarerna folk skriver till mig nästan är det roligaste att läsa här i bloggen. Det tycker jag med är jätteroligt. Fast ännu roligare tycker jag det är när jag hittar kommentarer på andras bloggar OM mig. Detta hittade jag just på cpmammans blogg.

"shit efter att sett henne på din blogg, och gått in på hennes blogg igår, drömde jag om henne i natt. Hon hade flyttat in i vårt hus och "roffat åt sig" halva ytan, i hälften av alla köksskåp stod det BARA kaffekokare :-o Och gamla äckliga sådana! Och det var det enda som fick ätas, mat från kaffekokaren, jag hade panik och vaknade svettig, ha ha ha du sätter spår!"
//Caroline





Moahahahaha....

Snabb Dejtingsoppa.

Ibland finns det inte tid hålla på att laga mat i flera timmar. Man kanske måste jobba, plugga, passa barnen eller ha en dejt!? Så min brors käresta, Charlottas, matlagningstips var idag uppskattat då jag skulle på det sistnämnda. Hon är uppenbarligen en mycket vis kvinna och hennes karriärsblogg hittar ni HÄR.



Tid
1 timme

Ingredienser
2 port
1 påse Knorrs Italian tomato soup
Feta
Kesella
Falksalt med chilismak
Peppar
Persiljekvist

Gör så här
Häll Knorrsoppan i kannan och låt stå i en timme. Hångla under tiden det puttrar. Salta och peppra. Häll av soppan i en djup skål och tillsätt tärnade fetaostbitar. Jag har av någon anledning blivit beroende av Kesella och vill därför ha i det i soppan med. Toppa med persiljekvist! Ät. (Fortsätt hångla.)
Jättegott!


Julbord på restaurang Ett Rum Utan Kök?

Min bror ringde och sa att det inte skulle bli något julaftonsfirande för familjen Wulff i år av olika anledningar. Det kan jag tycka är lite synd så tänker överraska framförallt mamma (till mamma: du får låtsas som om du missat läsa detta inlägget) med ett kaffekokarlagat julbord. Därför behöver jag tips och recept på saker som hör hemma på julbordet och som kan tillagas i en kaffekokare! Får nog hålla på med detta hela december om jag ska få ihopa till ett litet julbord..

Det jag kommer på är:
- Köttbullar
- Prinsakorv
- Ägg
- Rödkål
- Egeninlagd sill
- Ischoklad
- Ris a la Malta med saftsås
- Knäck/kola (mottar gärna goa "snabbrecept" på detta)


Detta kommer att bli bra! Borde faktiskt anordna egna julbord på riktigt. Kanske behöver en sånhär i så fall:

Vill ha.

Microvågsugnskokboken!

Ibland blir min statistikkurva helt tokig och flyger i taket. Detta hände igår igen. De andra gångerna har jag lyckats hitta anledningen till att det blir så. Men inte denna gången. Jag fann däremot en annan kul och intressant grej på Imsavimsas blogg..

Ett utdrag från en av kommentarerna där om mig och min blogg lyder;
"Men jag undrar om hon hört talas om mikrovågsugn..."


Det är ganska lustigt för att förutom min talang (?) i kaffekokarmatlagning har jag även de bästa microvågsugnstipsen!! Det ÄR sant! Min chef ringde mig häromdagen för att snacka lite eventjobb och även kaffekokarkokbok. Hon sa att hon inte var förvånad att jag skulle starta en sånhär knäpp matlagningsgrej eftersom hon hade sett mina microvågsugnsfärdigheter när vi var i Funäsdalen och jobbade.


Så nu mina vänner tänker jag bjuda på Kaffekokarkokbokskatjas (aka Microvågsugnskokbokskatjas) favoritmicrovågsugnschokladtips!

FAZERMINT - Ta en tallrik. Skala av det silvriga pappret på önskat antal FAZERMINTAR och lägg dessa på tallriken. Stoppa in i Micron på full effekt. De smälter på ca 30 sekunder. Ät med sked. Gott tillsammans med päron.

MARS/JAPP - I vanliga fall är inte detta något av mina favoritgodisar. Däremot blir de superdupermycket godare efter att man smält dom. Fast det bästa med att smälta MARS/JAPP är att de börjar bubbla som 17! Superstora blir dom! Så ta en tallrik. Skala MARS/JAPP. Lägg in en chokladkaka i micron och sätt igång den. Jag har inte dessa tiderna i huvudet men det finns ingen risk för att de kommer brännas ändå eftersom ni inte ska lämna micron nu. Ni måste ju se när de smälts och hur häftigt det ser ut. Ät sedan med sked.

RIESEN- Se FAZERMINT.

DAIM
- Åh.. Så gott.. Ta en tallrik! Skala DAIM. Lägg en kaka på tallriken och in i micron. DAIM tar lite över en minut att smälta. Ni får hålla koll för gränsen på bränd DAIM och perfekt DAIM är hårfin. Den ska bubbla litegrann. Ta sedan ut och är med sked. VARNING! DAIM blir toooookvarmt eftersom knäcken måste smälta ordentligt för bästa resultat. För att den inte ska hinna stelna måste man äta den när den fortfarande är ganska varm. Jag har därför utvecklat en speciell äta-DAIM-teknik. Detta är lite överkurs och svårt att ta via bloggen men ska försöka. Ta lite DAIM på sked och stoppa i munnen. I vanliga fall hade ni bränt er ordentligt i munnen men testa att andas in och ut en massa samtidigt som DAIM förtäres. Nej. Jag märker att det inte går att ta via bloggen. Det kan enbart läras ut IRL. Prova alltså INTE att smält DAIM innan jag lärt er tekniken. DAIM blir iaf ljuvlig smält.

BOUNTY
- Inte heller en favorit att äta "rå". BOUNTY är nog därför den, enligt mig, som förbättras mest (inte sagt att den blir allra godast). Lägg skalad BOUNTY på en tallrik och in med den i micron. Detta tar ungefär lika lång tid som alla de andra (förutom DAIM som som sagt behöver lite längre tid) att smälta. Ät med sked. M-m-mm.. Det blir som en bakelse!

Chokladbollar
- Ta en tallrik. Placera chokladbollen på tallrik och in med den i micron. Den smälter ganska fort beroende på storlek. När den krympt ihopa lite är den klar. Ät med sked. Det blir så in-i-bombens gott! Be gärna caféanställda att smälta bollarna i micron om ni beställer dessa ute.


Jag har provat att smälta typ all choklad i micron men dessa är favoriterna. Vilken är din favorit?


Ett annat tips jag måste ha med här fast det inte innehåller choklad:
SALAMI - Lägg tunna skivor salami på hushållspapper. Täck över med papper med och in i micron. De ska väl stå där nån minut. Tadaa! Nu har ni gjort salamichips!




Anledningen till att jag inte har en microvågsugn är för att då blir jag nog för lat och använder den istället för kaffekokaren. Och anledningen till att jag inte köper en såndär liten platta är för att då blir det tråkigt och precis som vanligt. Gillar ju inte att laga mat.

Panna KaffekokarCotta

Blev tipsad av Matorama-Jessica om att Panna Cotta borde funka bra att tillaga i en kaffekokare. Tjejen vet vad hon snackar om och.. YUM.



Tid
ca 4 timmar

Ingredienser
2 port
2 dl vispgrädde
4 tsk strösocker
1 tsk vaniljsocker
4/5 gelatinblad
Smarties

Gör så här
Häll grädde, socker och vaniljsocker i kaffekannan. Värm upp detta i cirka 45 minuter. När det är fem minuter kvar på uppvärmningen placeras gelatinbladet i ett glas med kallt vatten. Det ska alltså ligga där i fem minuter och sedan tillsättas i kannan. Rör om och häll upp i små glas när gelatinbladen löst upp sig. Låt stelna i kylskåp i några timmar. Toppa kanske med något gott, gulligt eller roligt. Servera och njuuuuuhuut!
Superdupermegajättegott!




Förresten! Gå med i FaceBookgruppen om ni inte redan har gjort det..


Kafakokarkokt rödbetssoppa.



Tid
ca 2 timmar

Ingredienser
1/3 vitkålshuvud
1/2 morot
2 charlottenlökar
2-3 st rödbetor
1 lagerblad
0.35 l grönsaksbuljong
1/2 citron
Salt
Peppar
Kesella
Persilja
1
Gör så här
Lägg smöret i kannan och under tiden det smälter strimla vitkål och morot, hacka lök och skiva rödbetorna (varning för röd rödbetsfärg). Lägg allt detta i kannan och "fräs" det i 20 minuter. Rör om då och då. Lägg i en buljongtärning (denna kan även läggas i filtertratten) och häll vatten i bryggaren. När detta kokats upp och runnit ner i kannan kan lagerbladet läggas i. Låt stå  i 50 minuter. Pressa sedan i citronen och krydda med salt och peppar. Servera med en klick Kesella och toppa med en tjusig persiljekvist!
Jättegott

[image-upload-33-734404.jpg]

Hedersomnämnande i Matbloggspriset 2009!

"En unik matblogg. Den är knäpp, rolig och alldeles underbar. Att komma på idén att laga mat på kaffekokaren är inget annat än fantastiskt. Katja skriver också på ett roligt sätt, och kan dessutom snart titulera sig kokboksförfattarinna."


Gla!


KaffekokarKatjas sämsta recept.

Av olika anledningar får dessa tre recept hamna på denna lista.

På plats numero 3, alltså det bästa av det sämsta, har vi följande rätt med motiveringen: F*n vilken tid det tog och det blev liksom ändå aldrig helt klart. Till slut blev det faktiskt ändå gott men då väljer jag att toppa med Pistageglas som smakar, enligt min åsikt, skit.

Mat-Katjas alkoholfria kaffekokade rabarbersoppa med glass.


Min mamma önskade sig rabarbersoppa. Sagt och gjort! Eftersom jag inte har en aning om hur man gör googlade jag rabarbersoppa och det första jag får upp är "Mat-Tinas Rabarbersoppa med vit chokladmousse". Den var inget bra. Här är min alkoholfria (Mat-Tina ville ha vin i sin men det tycker jag man kan skippa) Rabarbersoppa.

Tid
> 4 timmar

Ingredienser
4 Rabarber
4 dl vatten
2,5 dl socker
1 tsk vaniljsocker
Glass

Gör så här
Blanda socker, vaniljsocker och skivade rabarber i kannan. Häll vatten i bryggare. Låt koka upp. Låt stå i nästan 4 timmar. Enligt Mat-Tina ska rabarberna kokas sönder men det är omöjligt. Låt svalna. Servera med glass.
Jättegott!

("Jättegott" var i det här fallet sant så fort jag pillat bort glassen, Red. anm.)




































Det nästsämsta receptet med tillhörande motivering: Har aldrig gillat korv med bröd. Inte heller gamla grönsaker. Dock ett litet plus i kanten att det är jätteroligt att kaffekokarkoka korv. Varför vet jag egentligen inte.

Kaffekokarkokt korv med bröd.



Tid
Ca 30 min

Ingredienser
2 port

2 korvar
2 korvbröd
1 l vatten
Senap
Ketchup
Ruccola
Salt

Gör så här
Häll vatten i bryggaren. Lägg korv i kannan. Låt stå. I mitt fall var korven fryst och jag lät den då ligga i ca 20 minuter. Lägg korv i bröd och häll senap och ketchup på ifall det önskas. Eftersom min ruccola aldrig vill ta slut serverar jag denna hyffsat delikata måltid tillsammans med vissen ruccola som med fördel bara kan petas åt sidan.
Hyffsat gott!





Och nu till den äckligaste maträtten. Dock måste jag säga att det faktiskt blev gott när jag väl lärde mig hur man steker bacon i kaffekokare. Så det värsta receptet alltså med motiveringen: Halvrå bacon gör en sjuk.

Prinzns Pasta Pesto



Tid
Nästan 2 timmar bara enligt detta recept. För att lyckas med detta ska man istället steka bacon direkt på plattan tills det blivit knaprigt och gyllenbrunt. Det ska alltså inte vara vitt o se blaskigt ut.

Ingredienser

2 port

250 g Tagliatelle färskpasta
140 g bacon
2,5 dl matlagningsgrädde
1 l vatten
1/3 burk röd pesto
Fetaost
Parmesan
Soltorkade tomater
Salt
Peppar

Gör så här
Stek bacon i ca 30 minuter. Med ett litet stekjärn och mycket bacon fick jag steka i två omgångar. Ställ bacon åt sidan. Häll vatten i bryggaren och sedan Tagliatelle i kannan. Låt stå i ca 15 minuter. Häll av vattnet. Häll i grädde, pesto och bacon. Sedan fetaost, parmesan och soltorkade tomater efter egen smak. Låt stå och puttra ca 25 minuter. Salta och peppra efter behag.
Jättegott!

("Jättegott" i just det här fallet är en ren och skär lögn. Red. anm.)




För att det inte ska bli liv i luckan igen vill jag förtydliga att detta är ett gammalt recept och jag steker alltså INTE något i min stekpanna längre. All mat steks direkt på plattan eftersom det ansågs vara fusk om stekpannan användes.

KaffekokarKatjas favoritrecept!

Nu har jag lagat all min mat i kaffekokaren i en herrans massa månader. Sitter och kollar genom alla recept och tänkte välja ut mina topp 3.

Vi börjar med det sämsta av det bästa. På plats nummer 3 har vi:

Gulasch á la Pinky!

Jag har fått ett recept av Jessica, världsmästaren i longdriving, som hon har valt att kalla Gulasch á la Pinky.




Tid
Ca 4 timmar

Ingredienser

1 gul lök
2 klyftor vitlök
1 röd paprika
3 st färskpotatisar, råa
100 g nötfärs
2 tsk paprikapulver
1 1/2 tsk mejram
1 1/2 tsk kummin
2 msk tomatpuré
1 burk krossade tomater
4 dl vatten
1 kycklingbuljongtärning
Cremefraiche

Gör så här
Stek nötfärsen på plattan i 30 minuter, den behöver inte vara genomstekt. Hacka lök, vitlök, paprika och potatis i passande storlek och förkoka potatisen i 20 minuter. Fyll kannan med vatten tomatpuré och krossade tomater, tillsätt buljongtärningar när det börjar bli varmt. Detta tar ungefär 45 minuter. Tillsätt resten av kryddorna. Låt stå och puttra i två timmar eller tills potatisen blivit tillräckligt mjuk. Blanda cremefraiche med vitlöksklyftor, för att sedan ha i den färdiga soppan. Servera med en bit bröd om så önskas.
Jättegott!

Tack Jessica!




































Inte riktigt det godaste men det näst godaste receptet följer här, oh så smarrigt!

KaffekokarKatjas Favoritwraps.




Tid
Ca 2 timmar

Ingredienser
200 g nötfärs
Smör
Tortillas
Santa Marias Nacho Rolls med chilismak
½ påse Santa Marias Tacokrydda
Gurka
Paprika
Gräddfil
Santa Marias goda Tropical salsa
Ketchup
Majs
1/4 dl vatten

Gör så här
Bryn smör direkt på plattan. Lägg på nötfärsen och låt ligga i cirka 45 minuter eller tills det blivit gyllenbrunt. Eftersom jag nu har två kaffekokare kanske personer med en kaffekokare får steka i omgångar. Under tiden kan önskade tillbehör hackas/förberedas. Placera sedan köttet i kannan, häll på kryddor och vatten i bryggaren. Låt puttra i 20 minuter.  Lägg alla smarriga saker på tortillan och vik ihop den och njuuut! Servera tillsammans med Nacho Rolls!
Superduperjättegott!!









Vinnaren i denna ärofyllda tävling är det superenkla och fantastiskt goda receptet nedan:

Vaniljglass med VÄRLDENS godaste kaffekokarkokta chokladsås



Tid
Ca 30 min

Ingredienser
Vaniljglass
175g mörk blockchoklad (minst 50% kakao)
1 1/2 dl vispgrädde
Physalis
Sprutgrädde

Gör så här
Det bästa till sist! Häll grädde i kannan och bryt ner blockchokladen. Låt stå i 30 minuter. Servera kanske med glass och sprutgrädde. Dekorera med physalis. Egentligen blir chokladsåsen så god att den kan ätas som den är, utan tillbehör!
Jätteenkelt och superdupergott!



Matmässa!



Det där e jag och Bengt! Han är med tv-kock. Precis som jag! Fast han hade tydligen varit med i tv hundratals gånger. Han såg nästan bedrövad ut när jag berättade om min matlagningsteknik och lovade att han skulle ge mig tips och råd. Sen gav han mig salt! Jättemycket salt. Finsalt. Falksalt!




Det var även prisutdelning för årets matblogg. Jag var ju en av juryns 11 nominerade men jag vann inte. Det gjorde Tina med hennes pickipickiblogg. Men jag är glad ändå. Juryn tyckte i alla fall att min blogg var väldigt rolig. Sen har jag sprungit runt och letat potentiella sponsorer och recept till min kokbok. Det var tokigt för många som jag började prata med hade hört talas om mig redan.

Nu är det dags för en trött Katja att sätta sig på tåget hem igen till min kaffekokare.

Min nya matlåda.

Fin va? 


Tips & Sponsorer!

Hej,

Min kaffekokarkokboksblogg ska bli en riktig kaffekokarkokbok! Tokigt va? Det är Kartago Förlag som ska ge ut den och den kommer ligga på cirka 200 kronor. Ni kan redan nu maila till Kartago och beställa den på [email protected]. Den kommer att innehålla bland annat lite intervjuer, kändisrecept, massa tokiga bilder och en sjuhelsikes massa recept. Detta betyder en sjuhelsikes massa mat som kostar pengar. Jag letar därför sponsorer. Letar även folk som vill ställa upp att bidra med recept eller som kanske vill vara med, eller känner någon som skulle kunna platsa i min kaffekokarkokbok.

Tipsa hej vilt och släng in en kommentar eller maila mig på [email protected]


Tack så länge!


Trerätterskaffekokarlagad vegetarisk lyxmeny.

Boksläpp, juryfavorit och dessutom lite annat hemligt.. Dagar som denna måste firas med en lyxig trerätters middag!

Förrätt
:
Halloumi med tomat- och kaprissalsa



Ingredienser
1 portion
4 tunna skivor Halloumi
Olivolja
1 tärnad tomat
1 msk kapris
1 charlottenlök
1 citron (1 msk pressad citron, 1 citronklyfta. rivet citronskal)
Salt
Peppar

Gör så här
Skiva halloumin och lägg den på inoljad, het platta. Under tiden den göttar till sig där så kan salsaarbetet påbörjas. Hacka tomat och lök och lägg detta i en skål tillsammans med kapris. Tillsätt citronsaften och riv ner lite citronskal. Salta och peppra.Tar detta 20 minuter är det perfekt för det är just den tid det tar för halloumin att bli klar (10 min på var sida)! Garnerna med en citronklyfta och persiljekvist.
Jättegott!




Huvudrätt:
Lyxiga kaffekokarstekta bönburgare

[image-upload-157-778498.jpg]

Ingredienser
Olivolja
1/2 gul lök, hackad
1 dl riven morot
1/4 hackad röd paprika
Vitlök
Chilipulver
Koriander
150 g avrunna bönor (blandade)
1/2 dl ströbröd + lite extra
Salt
Peppar
Ost
Tomat
Avocado
Majonnäs
Sallad
Bröd

Gör så här
Hetta upp olja i kannan, lägg i lök och låt detta puttra i 10 minuter. Tillsätt morot, paprika, vitlök och chilipulver. Detta ska stå i ytterligare 20 minuter. Sedan ska malen koriander tillsättas och stå i 5 minuter. Brut sönder lite korianderkvistar och häll i dessa tillsammans med bönorna. Ta av kannan från plattan och hacka sönder röran med någon form av verktyg. Jag köttade sönder allt till en röra med hjälp av en stekspade. Krydda.
Plocka upp röran och forma den i händerna till en burgare. Täck denna med ströbröd. Stek sedan denna i olja på plattan tills den fått en gyllenbrun färg. Då jag visst gjorde en jätteburgare tog detta 45 minuter på var sida. Den kan förmodligen med fördel delas upp i två mindre burgare. Vill ni ha rostat bröd så rekommenderar jag att göra detta allra först, innan bönburgartillagning. Det tar cirka sju minuter på var sida, beroende på bröd. Lägg bönburgare i brödet och tillsätt alla favorittillbehör. Mina ser ni i receptet!
Jättegott!



[image-upload-44-709970.jpg]


Efterrätt:
Vaniljglass med VÄRLDENS godaste kaffekokarkokta chokladsås



Ingredienser
Vaniljglass
175g mörk blockchoklad (minst 50% kakao)
1 1/2 dl vispgrädde
Physalis
Sprutgrädde

Gör så här
Det bästa till sist! Häll grädde i kannan och bryt ner blockchokladen. Låt stå i 30 minuter. Servera kanske med glass och sprutgrädde. Dekorera med physalis. Egentligen blir chokladsåsen så god att den kan ätas som den är, utan tillbehör!
Jätteenkelt och superdupergott!




Tack Dreamy-Dan för assistans och mysig middag.

Kaffekokarkokboken - snart i en butik nära dig.

Det är inte bara matbloggsprisnomineringen jag tänker fira idag utan även att jag just fått klartecken från Kartago förlag att de vill släppa min blogg i bokform. Den kommer någon gång under våren 2010 och kommer ligga runt 200 spänn. Ni kan redan nu maila till Kartago och beställa Kaffekokarkokboken som kommer vara fylld med läckra recept och bilder.

[email protected]



Matbloggspriset!

NU trillade poletten ner. Ibland skjuter min statistik i höjden utan att jag fattar nånting. Men nu fattar jag! Jag har ju blivit utvald som en av juryns 11 favoriter.
KOLLA!!

Jösses vad glad jag blir. Nu ska jag göra en trerätters och fira! Kolla in recepten senare ikväll, kommer ta ett tag att tillaga.


Tack till alla som nominerat mig.




Visst gillar du Kaffekokarkokboken?

Om

Min profilbild

Katja Wulff


Kaffekokarkokboken - Ute nu!
ballonkatten.se dansorensen.se ktstrf.se

bloglovin
RSS 2.0