Söndagsfrukost


Foto: Dan Sörensen.


Tid
Drygt två timmar

Ingredienser
Macka
Ägg
Bacon
Salladsblad
Smör
Salt
Peppar

Kaffe

Gör så här
Lägg ägg i kannan och häll vatten i bryggaren. Sätt på kaffekokaren och låt stå i 50 minuter ungefär. Ta upp äggen.

Stek bacon direkt på plattan. Det är klart när det fått fin färg och är knisprigt. Torka av plattan.

Häll vatten i bryggaren och brygg genom. Lägg i presskaffe i kaffepress och slå över det heta vattnet. Rör om, låt stå och pressa efter ett tag. (Eller brygg vanligt kaffe i kaffebryggaren om du föredrar det.)

Smöra mackan, lägg på salladsblad och slicea upp ägget. Tillsätt bacon, salta, peppra och servera med en kopp kaffe.



Fint proslin va? Färgglatt och med en massa katter på! Fick det av mamma och pappa som är på besök här i Götet. Förutom fikaporslinet hade de bl.a. med sig tjusiga tallrikar i samma serie. Och ett par gulliga strumpor till mig.


Tack mamma och pappa!

Photo Booth



Helmicrad pestokyckling med klyftpotatis

Jag har blivit avrådd massa gånger att göra kyckling i kaffekokaren så har inte gjort det så mycket (men det gick ju bra så det kommer mera). Eftersom vi därför lider av kycklingbrist här hemma var just kyckling en passande rätt för microtävlingen. Dan verkade livrädd till en början men konstaterade under förtäring att kycklingen var perfekt tillagad. Jag tyckte med det blev bra. För att inte vara kaffekokartillagad vill säga.


En smula likt Gucci Katt, visst?


Tid
Betydligt snabbare än om den tillagats i kaffekokaren.

Ingredienser (2 pers + lite till katterna)
Kyckling
En hel kyckling
Olja
Grön pesto
Soltorkade tomater + soltorkade tomaterspad
Liiiiiite dijonsenap
Salt
Peppar

Potatis
8 potatisar
1 gul lök
Salt
Peppar
Timjan
Smör

Sås

2½ dl Crème Fraiche
1 tsk Grön pesto
1 tsk Mango Chutney


Gör så här
Skölj kycklingen ordentligt. Lägg den i en microsäker form. Blanda ihop olja, pesto, soltorkade tomater + spad, dijonsenap och kryddor. Smörj in kycklingen ordentligt med detta. Den ska vara riktigt flottig.

Ställ in micron på grill och micra den i 7 minuter. Vänd på den och flotta in den igen ordentligt. Grillmicra den i 7 minuter även på andra sidan och flotta in den igen. Efter den grillats en stund vill jag att den ska crispas istället så in med den igen på crisp och kör i 13 minuter. Du kan även här stanna micron och flotta in kycklingen. Vänd på den och crispmicra den i tio minuter. Den är inte riktigt klar än men det är nu potatisens tur att tillagas.

Placera den klyftade potatisen tillsammans med hackad lök i en form. Krydda och klicka på ordentligt med smör. Micra (på crisp) i en kvart. Rör om någon gång under tillagningen.

Och så var det kyllingens tur igen! Släng in den igen (nyinflottad så klart) i 5 minuter.

For dummies:
Flotta in. 7 minuter grill - kyckling sida 1. Flotta in.
7 minuter grill - kyckling sida 2. Flotta in.
13 minuter crisp - kyckling sida 1. Flotta in.
10 minuter crisp - kyckling sida 2.
15 minuter crisp - potatis (glöm inte att röra om!)
Flotta in. 5 minuter crisp - kyckling sida 2. Klar!

Blanda ner peston och mango chutneyn i crème fraichen och servera detta till potatisen och den perfekta kycklingen.
"OMFG vad har du gjort med Gucci?!!!??"


Flottig kyckling.


Potatis med skal på. Jag tycker det blir godare så och framförallt så slipper man mecket med att skala den.


Sa jag den skulle vara flottig?


HHhaaaaNOMNOMnomnom!

Foto: Dan Sörensen.




Flygande katter!

I dagens stora omröstning på Kaffekokarkokbokens Facebooksida röstades inlägget "Flygande katter" fram. Gillar du Iggy Katt och Gucci Katt ska du även gilla Facebooksidan.

Spänn fast säkerhetsbältet, nu lyfter vi!


"Weeeeeee!"


"Tjohooooo!"


"Yeeeeey!"


"Haaaiyaaah!"

Inga katter skadades under den här fotograferingen.

Foto: Dan Sörensen.




Har bidragit med en del recept till Morsan och Farsan, kaffekokarlagade recept är ju klockrent på en flytta-hemifrån-sajt! Spana in de och andra grymma tips på deras sajt.

Ska vi se om den här Kaffekokaren kan få fler fans än Leif Mannerström?

Det är skitdumt att ha en grupp på Facebook. Därför har jag nu startat upp en sida istället som ska ersätta Kaffekokarkokbokens gamla grupp.

Så ska vi se om den här gamla kaffekokaren kan få fler medlemmar än Leif Mannerström?

Hann inte ens skriva klart det här inlägget innan sidan fått fler fans än Mannerström. SÅ bra är den, spana in! Vi testar om vi kan få fler fans än Per Morberg istället.

Gilla Kaffekokarkokboken på Facebook!



Tack!


Kaffekokarkokboken vs Leif Mannerström, 1 - 0.

Grisfot med grisfotsgelé och rödbetor

Är ju med i MAX blog awards där man kan vinna hem Mattias Larsson. Man vinner inte bara hem honom utan han gör även mat till en. Jag gjorde ju en sjuuuhukt maxad kladdkaka häromdagen och kände mig superdupernöjd över mitt första tävlingsbidrag. Fram tills idag vill säga när jag kollade in de andras bidrag. Nästan ALLA andra tävlande har gjort kladdkaka. Ville även laga pizza, men det är visst ett populärt recept även det. Känner mig som världens mest fantastilösa människa nu. Började fundera på vad ingen annan kommer att göra för recept?

Grisfot. Ingen annan gör väl ändå grisfot?


Tid
1½ timme för tinade grisfossingar (i MAX-micron i alla fall)

Ingredienser
1 delad grisfot
1 lök
1 morot
6 kryddpepparkorn
2 lagerblad
Vitpeppar
En massa salt (typ 2 msk)

Rödbetor


Gör så här
Tina (om det behövs) foten. Raka, skrubba och skölj halvorna väl. Ät inget under tiden med dina nergrisade (fniss) fingrar för då smakar det riktigt illa. Jag åt en bit morot och fattade först inte varför det smakade så konstigt. Dan höll på att spy när jag berättade att moroten smakade fläsksvål. Dan höll iof på att spy varenda gång han skulle fotografera grisfötterna men han är ju också rätt känslig när det gäller mat (som inte är kaffekokarlagad).

Öh. Var var vi? Jo!

Koka upp vatten i en microsäker skål, tar ungefär 8 minuter. Lägg ner de tinade grisfotshalvorna, hackad lök, delad morot och kryddor i skålen med vatten. Vattnet måste täcka alltihopa. Kör detta på maxeffekt i 45 minuter. Ställ sedan in micron på endast 350 W och sätt igång den igen på 20 minuter.

Kanske hade det varit bäst att ångkoka denna rätten?! Kom på det nu i efterhand. Aja, det blev bra så här med.

Grisfotshalvorna är klara när de lossnar från benet och köttet är mjukt. Låt de stå i sitt spad och svalna. Spadet kommer stelna till gelé. Servera grisfoten och grisfotsgelén tillsammans med rödbetor.


Ska testa om det funkar med hårborttagningsmedel nästa gång.


Akta fingrarna för ångan när du tar av locket!


OBS! Vattnet ska täcka grisen. Den ska även ligga med svålen uppåt.


Micrad gris.


Nu är den klar!


Låt spadet stelna och geléa till sig. Servera med rödbetor.


Undrar du hur det går till när man gör grisfötter i kaffekokaren kommer du få reda på det en annan dag (det tillagas fortfarande i kaffekokaren).

Foto: Dan Sörensen.





Mitt hjärtas Dan

Jag fick de finaste alla-hjärtans-dag-presenten av Danis. En monsterteckning!


Kikar du in på hans monstersida kan du läsa den fina kärleksförklaringen med (+ hitta massa andra coola monster).


Ska laga middag till honom ikväll. Någon som har ett bra grisfotsrecept? Ja, jag menar allvar.

Rödbetsrosa kladdkaka med passionsfruktsgrädde

"Men.. är inte kladdkaka typ det enklaste man kan göra?". Det var vad jag fick höra efter åtskilliga timmars kladdkakebakande i torsdags. Möjligen enkelt om man använder sig av en ugn, men på en kaffekokare var det knepigt och framförallt kladdigt. Men jag var så himlans nöjd med receptet jag kom på (med rödbetsspad!) så ville absolut inte ge upp. Det skulle ju bli the all time most awesome kladdkakerecept! Och en ny alla hjärtans dag klassiker.

Själva receptet om vi ser till ingredienserna är förvisso the all time most awesome kladdkakereceptet (faaaahatta så god smeten var + ROSA!), men det gör ont i mig att för första gången erkänna att ugnen kanske är att föredra om den ska bli helt perfekt. Eller nej, jag fick ju faktiskt till det! Till slut.

Jag var dock tvungen att använda mig av en liten stekpanna för att lyckas. Det var mitt femte försök och jag struntar i om någon skulle kalla det för "fusk" nu faktiskt. Det var ju anledningen till att jag slutade använda stekpannan för längesedan, för att enligt flera var det fuskigt att använda ett stekjärn för matlagning på en kaffekokare. Men reglerna är ändrade, det är alltså inte fusk att använda det där stekjärnet om man ska göra just the all time most awesome kladdkaka. Punkt.


Förbannade skit att jag sabbade hela uppläggningen när jag äntligen lyckats med tillagningen.


Tid
1½ timme

Ingredienser
100 g smör
2 dl socker
2 ägg
2½ dl mjöl
150 g vit choklad
1 msk vaniljsocker
2-3 msk rödbetsspad
Smör
Ströbröd

Tillbehör
Passionsfrukt
Vispgrädde
Socker
Florsocker

Kan kaaaaanske ha missat någon ingrediens?! Dan råkade nämligen slänga receptet. Men tror det var ungefär så här.


Gör så här
Sätt på kaffekokaren. Smält smöret i kannan och häll över det i en bunke. Det tar cirka 20 minuter att smälta smöret efter att plattan hettats upp. Bryt därefter ner chokladen i kannan och smält även denna.


Rosen kan nog mycket väl vara från förra årets alla hjärtans dag.

Under tiden chokladen smälter kan du blanda i ägg och socker med smöret. Häll sedan ner mjöl, socker, vaniljsocker och slutligen den smälta chokladen. För att få kladdkakan rosa, fin och extra god ska även rödbetsspadet blandas ner. Det blir verkligen superbra! Rosa och grann. Precis som en klassisk rosa alla hjärtans dag kladdkaka ska vara.


Är lyrisk över hur bra det blev med rödbetsspadet!


Ströa och bröa en liten stekpanna, gärna hjärtformad så klart. Klicka ner smet, tänk på att det kommer svälla. Stek i 20 minuter ungefär, kakan ska fortfarande vara kladdig på toppen.


Nöjd.


Titta vilket perfekt stekjärn för en kaffekokare!


Vispa grädde, blandat med socker, hårt. Gröp ur en passionsfrukt och blanda ner det med grädden. I mitt huvud trodde jag att det skulle bli snyggt att dekorera med passionsfrukt, det låter som en snygg och sexig frukt. Passionsfrukt. Glömde att passionsfrukt ser ut som kräk.

Stäng av kaffekokaren och ta upp kakan. Pudra över florsocker. Spritsa på grädde och servera. Dekorera förslagsvis inte med passionsfrukten som sagt, men inte heller med rödbetsspad. Det ser förfärligt ut som du ser på den översta bilden, dock himmelskt gott! Äntligen!



Nej, det där var väl inte så svårt?


Men gör inte så här

Häll inte alldeles för mycket smet direkt på kaffekokaren. Okej att plattan har en liten kant men den är som sagt väldigt liten.


Ströa och bröa är tokviktigt!


Klickar du på för mycket smet och vänder ryggen till...


...ser det snart ut så här. Men visst är smeten fin?



Gör inte så här heller

Gör inte precis som ovan, fast med mindre smet. Det blir inte bra det heller.


Den som ligger på Victorias huvud är resultatet av detta försöket. Inte så lyckat med andra ord. Undrar förresten hur Daniel och Victoria firar alla hjärtans dag!?



Gör absolut inte så här
Dan föreslog att jag kunde testa att lägga smeten på folie. På så sätt kanske kakan bakas på något fiffigt vis där inne. Det funkade inte.


Kanske låter bra...


...men det var det inte.


Så här ska du definitivt inte göra
Vad var det jag skrev angående ströa och bröa? Jo, att det är tokviktigt. Så därför ska du sälvklart inte slänga ner smeten i ett stekjärn som inte är förbehandlat med just smör och ströbröd.


Frustrerad kaffekokarkock.


The aftermath.

Foto: Dan Sörensen.


Ha en riktigt mysig alla hjärtans dag! Blir det något gulligullande med ditt fnuttegull eller är du en sådan som skiter i sånt här trams?



Ligger du bekvämt?

När katterna inte ligger och trycker vid elementet chillar de i sin katthängmattaklösträdsgrej. Gucci Katt är bra mycket fetare kramgoare än Iggy Katt så hon tar upp största delen. Iggy Katt får anpassa sig bäst hon kan.


Synd att jag inte var några sekunder snabbare med kameran. Missade nämligen just en gäsping.

Dear Melitta headquarter...

Tror jag får önska mig en ny kaffekokare efter kvällens experiment. Så här ser det nämligen ut just nu:


Shit det jäste!!

Någon som kan gissa vad det är jag tillagar?

Bakdags - Kaffekokarbakade tunnbröd och plattångstunnbröd

När Maria var här bakade vi ju en massa. Nu kommer det näst sista receptet och det är på tunnbröd. Det var faktiskt bara det vi skulle göra från början men sen så spårade det ur lite. Vi gjorde nämligen även kattburgare, korvbröd och limpor som jag redan lagt ut recept på. Så småningom får du även läsa hur vi gjorde microsemlor och microkanelsnäckor (både kaffekokarbakade, creme bruleebrännarbakade och plattångsbakade). Dan var inte hemma och eftersom vi hade fullt upp blev fotograferingen lidande, men så här såg det ut!



Tunnbröd - plattångsbakade

Tid
Supersnabbt (utan degtillverkning)

Ingredienser
En deg

Gör så här
Ta pyttelite av degen och platta ut den. Sätt på plattången. Kläm degbiten i plattången. Har du en lika bra plattång som jag har är tunnbrödet klart på några sekunder. Klart är det när det fått en läcker, brun färg. Stäng av plattången.


Obakade kaffekokartunnbröd och ett nybakat plattångstunnbröd.



Tunnbröd - kaffekokarbakade


Tid
En halvtimme (utan degtillverkning)

Ingredienser
En deg
(socker, smör och kanel)

Gör så här
Sätt på kaffekokaren. Platta ut en bit deg till en cirkel som är lika stor som kaffekokarplattan. Stek tills den fått en gyllenbrun färg, cirka 15 minuter på varje sida. Jag tyckte det var supergott att bre på kanelsnäckefyllning på tunnbrödet. Iggy Katt föredrog enbart smör på sitt tunnbröd. Stäng av kaffekokaren.


Stek utan smör!


Servera tunnbröden förslagsvis på ett skitigt stengolv.


Redigering: Dan Sörensen.

Delikatess?



Foto: Dan Sörensen.


Gjorde ju fiskhuvudsoppa för ett tag sedan. Fast jag ljög när jag skrev att det var jättegott. För självklart åt jag inte det, vem vill äta ett sådant fiskhuvud (kunde inte motstå att leka lite med det bara)? Och "soppan" var gjord på typ kaffesump, tomatpuré och annat skit. Har inte ljugit så mycket i bloggen, tror detta är det enda hittepåreceptet. Och så lurades jag på första april så klart (pappa ringde den dagen och var alldeles hispig över att jag skulle ha slaktat en get).

Jag har tyckt att mina lur varit rätt uppenbara. Men icke.

Hade en föreläsning för en massa norskar och då kom fiskhuvudsoppan på tal (och bild). Fiskhuvudsoppan som är så himla vidrig tyckte norbaggarna inte alls var vidrig utan de blev alldeles till sig och pratade på om att det var en delikatess. Sen gav de mig recept på lammhjärna och fiskögon.

Blir nyfiken men har inget lamm. Katthjärna kanske funkar?

Übermaxad Kladdkaka

Jag är, som du kanske vet vid det här laget, ett stort fan av att smälta choklad i micron. Så gott som alla chokladkakor blir godare efter en stund i micron. Är med i en microvågsugnstävling och som första bidrag ville jag så klart laga något med smält choklad. Det är ju lite väl enkelt att bara slänga in en chokladkaka så gjorde en kladdkaka. En tokmaxad kladdkaka fylld med smält choklad.



Tid
20 minuter

Ingredienser
100 g smör
2½ dl socker
4 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1½ dl mjöl
2 ägg
Hackade nötter (jag hade cashewnötter, paranötter, hasselnötter och valnötter)
Daim
Dumle
Marshmallows
Florsocker

Gör så här
Lägg smöret i en skål och in med den i micron. Sätt på micron. Det tar en minut ungefär sen är det smält. Blanda ner socker och ägg i smöret. Tillsätt sedan resten av ingredienserna. Nej, förresten! Gör inte det. Det gjorde jag och det blev gott med tror det blir ännu godare om du väntar med att tillsätta dumle, daim och marshmallows. Rör ihop allt till en jämn smet.

Smöra och bröa en crispform och häll över smeten. Kör det i micron i 3½ minuter. Micron ska vara inställd på crisp. Klipp ner resten av ingredienserna i kakan och kör i micron ytterligare 3½ minuter. Pudra över florsocker och servera med ett glas kall mjölk. Grädde och glass kan skippas, den är tillräckligt mäktig redan.


Grovhackade nötter.


Det går skitfort att smälta saker i micron!


Om vanlig kladdkakesmet är god, vad tror du då denna är?


Crispformen som hör till micron.


Fint nagellack jag har va? Envisades att mina naglar skulle vara med på så många bilder som möjligt. Fiffig håll-mojäng förresten!


Foto: Dan Sörensen.



Dagens Iggy Katt.



Snart!



Nu ska jag avslöja det alla undrar... Det är JAG som är gästkocken! Så den 1 mars får du spana in tre smarriga rätter. Extra kul är att både Gucci Katt och Iggy Katt (troligtvis) är med på bilder i reportaget. Hoppas vi inte blir fula!

Finest Awards

Årets Kock var inte den enda tillställningen jag hann med under Stockholmsvisiten. Kvällen innan var den nämligen Finest Awards på Café Opera som jag och Kotten gick till. Hade som alltid väldigt roligt med honom men...

Vilken pinsam tillställning. En konferencier som hånar allt och alla och om och om och om och om igen snackade om hur idiotiskt faktumet var att hon blivit haffad för rattfylla. Nominerade hånar nominerade. Publik hånar vinnare. Samt en massa andra tokiga incidenter jag läst om i diverse bloggar.

Tacka vet jag Matbloggspriset!


Någon, Kotten och Babsan.

Kaffekokarkissarna


Foto: Dan Sörensen.

"Ofattbart!"

Sa vinnaren i Årets Kock - Tomas Diederichsen. Grattis!

Jag vet inte varför men jag började lipa. Kanske för att jag tänkte tillbaka på när jag fick reda på att jag blivit Årets Matbloggare. Han måste känna sig nästan lika stolt i detta nu.


Fick ju ändå åka hit tack vare Arla så är riktigt nöjd med att få med Arla-kossan och vinnaren på samma bild.



Ajajajaja. Jag har ju inte Dan med mig. Därför bildernas tveksamma kvalitet. Ovan ser ni i alla fall bakhuvudena på Sveriges Mästerkock-gänget. Ett par av dem i alla fall. Jag är helt säker på att den första kvinnliga Årets Kock någonsin (nej, det finns inte en enda en i Årets Kock-medlemsklubben!) är med i Sveriges Mästerkock. Hon heter Jennie Benjaminsson och bloggar på Kalasgott. Om några år så! Säkert redan nästa år.

En annan bloggare jag träffat här under dagen är Kari, kolla in hans blogg om du känner att du vill läsa mer om dagens tävling. Han har nämligen uppdaterat med bilder och text. Han har till och med lyckats få till bilder där man ser faktiska och relevanta motiv på. Utöver dessa två sa jag just hej till Bak-Maria och sen träffade jag Kinna och Annika (tack för lånet av tian!) innan idag. Och så sa jag snabbt hej till Lisa med för första gången.

Äh nu är jag trött på att hänga här i Globen. Nu ska jag ut och träffa Dödz-Danne för att ta en bärs innan jag åker tillbaka till Göteborg igen. Ska ändå bli gött att komma hem igen till Donkey Kong.


Tack för idag!



Vassaste kocken, Timo och Failmingel.

Tänkte jag skulle gå runt på området nu efter Vassaste kocken och kika in allas montrar, det har jag ju inte hunnit idag. Så ser det ut så här där inne!!!


Arlas monter.

Det är över! Jag missade hela sponsorområdet. Gick runt där alldeles för lång tid och trodde att det blivit strömavbrott men det hade stängt! Fail. Missade i alla fall inte Vassaste kocken. Jo, början missade jag så hörde inte vad utmanaren hette. Hoppades på att konferenciern skulle säga hans namn men det verkade som om han glömt det. Utmanaren vann i alla fall över Gustav, det blev 2-1. Första grenen var äggvitevispning, den vann Gustav. De två andra grenarna som utmanaren vann var lökhackning och majonnästillverkning. Utmanarens personliga rekord på majonnästillverkning var 31 sekunder så Gurra hade inte en chans.



Han i rött på bilden vann tävlingen alltså. Förresten! Fick fråga tantan bredvid mig vad den mellersta tävlingen egentligen var. Var inne i min egna lilla värld och funderade på om konferenciern var Lasse Holm. Det var ju ganska likt. Och jag tror han hette Lasse. Nej Lasse Holm hade jag känt igen va?

Under tävlingen hängde Timo bakom scenen. Han såg ensam ut när han satt där på ett bord och gungade med benen. Jag gick fram och frågade om han kunde tänka sig att ställa upp på bild. Det ville han. Jag skulle tyvärr envisas om att vara med på bilden. Så här blev den:



Jag glömde till och med säga något om Suomiwoken. Var starstruck som du ser.

Nu ska jag ner och kolla finalen. Det vore väl dumt om jag skulle  missa den också?


Trerätters lunchen på Årets Kock!

Kolla in detta då.



Alltså jag menar detta...



Jag hade en reserverad plats! Aja, jag tycker att det kändes lite coolt.

Okej käket då! Jag glömde att kolla vad det var för några som lagat till maten. Men det var säkert några höjdarkockar. Detta här var förrätten, det hade jag absolut kunnat få till på kaffekokaren med.



Det var nämligen en grön sallad och en bit tomat. Såg du Sveriges Mästerkock igår? Då kan vi nog konstatera att det var en skalad tomat va? Jag visste inte innan igår att man tydligen kan (och ska) skala tomaterna för bästa resultat. Det var gott men middagen blev godare och godare. Till huvudrätt fick vi det här:



Jag glömde att fota innehållet, blev så fascinerad av att maten kom i en liten gryta. Det var (antagligen inte exakt) potatismos med någon lök, bacon och kött.

Det godaste var, som alltid, efterrätten. Detta är nog däremot den enda rätten jag inte helt och hållet kan tillaga i kaffekokaren eftersom det var maränger på. Annars hade jag nog kunnat få till den här menyn hyffsat i alla fall!


En efterrätt med rödbetor!!

Fattar du så god efterrätten var? Det där kexet som allt grejs låg på smakade så sjukt gott. Det är årets konditor Roy Fares som kommit på rätten. Arla-Christian tyckte att det skulle bli en bra bild ifall Årets Konditor och Årets Matbloggare poseade tillsammans. Så det gjorde vi och sedan la han upp bilden på Arlas Facebooksida. Jag brukar inte sitta och gnälla när jag blir dålig på bild (det är ju så fjantigt), men wow va muppig jag ser ut. Inte klokt.

Han tog en bild till med min kamera och den blev snäppet bättre i alla fall så den kan du få se här. Den andra får du gå in på Facebooksidan för att flina åt.


Årets Konditor och Årets Matbloggare!

Nu klockan 15.00 börjar några tävlingar som jag absolut inte vill missa. Jag är nästan mer taggad på vem som vinner dessa än vem som vinner hela Årets Kock. Kommer inte riktigt ihåg vad för utmaningar det var med tror det är typ "hacka snabbt"-tävlingar och sånt. Det ska jag gå ner o spana på nu.

Hörs om en stund igen!


Rapportering från finalen i Årets Kock!

Jag har ju blivit inbjuden av Arla för att rapportera lite om vad som händer här på Årets Kock galan i Globen idag. Så nu ska jag göra det i några inlägg. Vi började toktidigt i morse med en god frukost där olika representanter från Arla berättade om kommande nyheter i deras sortiment och mattrender 2011. Ska du vara trendig i år är det egenodlat som gäller. Egenodlat, färre råvaror, enkelhet och minigrönsaker. Och så en massa annat. Temat för Årets Kock 2011 är därför passande nog döpt till "Hem till gården".

Gustav Trädgårdh var även han på plats, det är en go snubbe från Göteborg och han sitter inne med den ärofyllda titeln Årets Kock. Fast inte länge till! I skrivande stund är det knappt fyra timmar till han kan gå runt och stoltsera med den titeln (OBS nu är publiceringstiden alldeles knas). Sen är han bara en gammal föredetting. Det var i alla fall vad hans kompisar sa till honom när jag råkade stå jämte nyss och tjuvlyssna. Han själv säger att han ska bli en ännu bättre far i och med att han får mindre att göra! Det tyckte jag var fint. Hans dotter vann förresten medaljer i konståkning igår. Grattis!


Årets Matbloggare (YES, nu fick jag det sagt!) 2010 och Årets Kock 2010.

Efter frukosten promenerade vi bort till Globen. Alla sponsorerna har sina olika montrar som jag ska kolla runt i sen. I avdelningen bredvid står alla kockarna och lagar mat. Det var knäpptyst i början men nu är där ett himla liv. De tävlande kockarna ska ju tillaga två rätter till juryn och de första rätterna ska nu vara klara och upplagda. Då jag kikade snabbt var det Daniel Räms mat som skulle provsmakas till tonerna av The White Stripes Seven nation army. Konferenciererna och lite blandade kockar var framme och sniffade, kikade och smakade på en tallrik. De var rörande överens om att det var "Mycket smak i maten".

Juryn var knäpptyst men de höll säkerligen med.


"Det ser ut att vara mycket smak i maten."

Efter Daniel var det Filip Fasténs tur. Med sina 21 år är han den yngsta deltagaren någonsin i Årets Kock. Han har ju fått använda sig av samma råvaror som Daniel och de andra kockarna men har en helt annan rätt. Det var Curryrökt lax med pocherat ägg och... en massa annat. För mer djupare information kan du ju kolla Årets Kocksidan istället.

Timo Räisänen är förresten konferencier! Han har faktiskt bidragit med ett recept som jag tillagat. Suomiwok. Jag frågade ju honom om recept en gång och han svarade att (nu väljer jag finare ord) " du är inte riktigt klok, fast på ett fint sätt".

Ska nog konfrontera honom angående det där.


"Mycket smak i maten."

Gah, nu håller jag på att missa min lunch!!!


Hajdå så länge.

Bakdags igen - Korvbröd och minilimpa

Nu har Bak-Maria skrivit om hur en riktigt bra deg ska bakas. Den degen funkade galant för både kattburgare, plattångstunnbröd, kaffekokartunnbröd, kaffekokarlagade kanelsnäckor, plattångsbakade kanelplattor, kaffekokarlagade microsemlor. Mer om det sen...

Först locktångsbakat korvbröd och kaffekokarlagad minilimpa!



Tid
En timme ungefär + degförberedelser (både för korvbrödet och minilimpan)

Ingredienser
En deg

En korv
Senap
Ketchup
Rostad lök

Skinka
Gurka
Smör
Salt

Gör så här
Nu gjorde vi så att vi bakade både på locktång och kaffekokare samtidigt, vilket gick alldeles utmärkt. Så sätt på kaffekokaren och koppla in locktången. Forma till degen under tiden de hettas upp, en avlång, platt deg till locktången samt en minilimpformad deg till kaffekokaren.

Snurra korvbrödsdegen runt locktången och lägg minilimpan på kaffekokarplattan. Vrid och vänd på degarna då och då så att det blir ordentligt genombakat. Efter en timme ungefär är det klart!

Servera korvbrödet förslagsvis med en korv i och gärna senap, ketchup och rostad lök på. Minilimpan blir jättegod tillsammans med smör, skinka, gurka och en nypa salt.

Och så här såg det ut!


Locktången kan hängas upp på detta sätt på kaffekokaren. På plattan där ligger just nu kanelsnäckorna och vid sidan om ser du olika sorters tunnbröd.


När kanelsnäckorna var klara slängde vi på limpan och kattburgarna. Viktigt att vrida och vända ordentligt som sagt.


Vi gjorde till och med en ugnsbakad limpa! Så här såg minilimpan ut jämte den.


Maria paxade korven och korvbrödet.


Plattångsbakat korvbröd!


Foto: Jag & Dan Sörensen.

Dejtingsoppan!

Förra hösten bjöd Dan hem mig på mat första gången. Vi hade hånglat några gånger men var inte tillsammans så jag tyckte det var stort att han skulle bjuda mig på middag. Lite B att han skulle bjuda på soppa... Men struntsamma, gick och skröt om det ändå.

Soppan var supergod så den surplade vi snabbt i oss. Sen fortsatte vi kvällen med att kolla på Anthichrist. Inte ens när hon klippte av sin klitoris förstördes romantiken. Sen flyttade jag in.

Här kommer receptet på soppan.



Tid
5 timmar

Ingredienser
7-8 små potatisar
1 morot
1 näve purjolök
1 grönsaksbuljong
Rosmarin
Dragon
Körvel
3 msk crème fraiche
½ dl mjölk
Persilja
Peppar
Salt

Gör så här
Skala och dela morötterna och potatisarna. Hacka purjon. Lägg detta i kannan, en buljongtärning i tratten och vatten i bryggaren. Vattnet ska precis täcka ingredienserna. Tillsätt även rosmarin, dragon och körvel (haha vilket fult namn på en krydda). Nu ska detta stå i en halv evighet eftersom det måste bli riktigt mjukt. Ungefär fyra timmar. Slå sedan av ungefär hälften av vattnet.

Vispa/hacka sönder ingredienserna med en visp/slev (eller använd en mixer om du har det). Häll i crème fraiche, persilja och mjölk. Rör om och värm upp soppan igen i typ trekvart. Smaka av med salt och peppar. Stäng av kaffekokaren.

Tänd några levande ljus och servera dejtingsoppan. Kolla gärna på någon fin film sen i stil med Antichrist eller liknande (t.ex. The human centipede eller I spit on your grave) och hånglet är garanterat.


Kooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooka.


Kötta.


Hälla.


Alla bilderna (förutom den första) tog vi ute i trapphuset. Iggy Katt ville visst också vara med.

Foto: Dan Sörensen.

Visst gillar du Kaffekokarkokboken?

Om

Min profilbild

Katja Wulff


Kaffekokarkokboken - Ute nu!
ballonkatten.se dansorensen.se ktstrf.se

bloglovin
RSS 2.0