Filmsugna?

För några veckor sedan fick jag och Dan för oss att vi skulle göra en kaffekokarkokboksfilm. Den tog ca 7 timmar att filma, den ska utspela sig under 2½ timme men ska kortas ner till cirka 5 minuter. Redigeringen har vi inte orkat börja på ens, tog hundra år bara att få in allt material i datorn (jag trodde det skulle bli klart på en kväll). Vi har lagt det filmprojektet på is tills vidare..

MEN! Däremot gjorde vi en kortare film på ett annat kaffekokarrecept. Fick svar från självaste Detektivbyrån idag att de tyckte det hela var roligt och att det är okej att använda deras låt som filmmusik! Filmen är så gott som klar, den ska kortas ner på vissa ställen där den känns lite långsam (men jag gör ju receptet i kaffekokaren, hallå?!). Lagom tills nästa torsdag kommer den i alla fall att vara klar. Då är det premiärvisning minsann på Mitt Andra Hem på 2:a Långgatan här i Göteborg.

Kom förbi, drick lite öl och kika på kaffekokarkokboksfilmen "Tomtesviss" vet ja!


Det är förresten min vän Björn, och hans kollega, som ligger bakom klubben The Camera Loves You där filmen ska visas. Kika in på deras Facebookgrupp och mer om eventet (som kommer att uppdateras inom kort).


Bakom kulisserna på "Tomtesviss".

Chilicious hamburgare.

Vill ni veta hur man brygger en chilihamburgare ska ni kika här.

Vill ni se när en chilihamburgare bryggs så klicka på play.


R.I.P.



NOOOOOoooOOOooOOOooOOOOoooOOO!!



Kolla vad som hände under tillagningen av Flygande Jakob!


Åh. Kaffesugen ju.


Bakom kulisserna - GP TV.

Sa just hejdå till GPs gulliga reporter, Stina, som ringde häromdagen och bjöd in sig själv på kaffekokarlagat. Självklart var hon välkommen och in stampade hon i köket med stativ, kameror, mikrofoner och ryggsäck. Vips var lägenheten omgjord till en tv-studio. Sen var det bara sätta igång och laga mat! Ska bli roligt att se resultatet nästa vecka. Ni får nöja er med bakom kulisserna bilder tills dess.


Intervjuas och filmas. Obekväm framför kameran? Ja. Men det går snart över. ;)


GP-Stina provsmakar. Hade hon inte varit på väg till en hummermiddag hade hon stannat och ätit upp!
Sa hon.

Foto: Dan Sörensen.

Hemmagjord JELL-O.




Tid

Ca 4 timmar (med kylning)

Ingredienser

1 gelatinblad
5 dl vatten
2½ dl socker

PolkagrisJELL-O

Lite polkagrisar
Pepparmintsolja

MarshJELL-Ow
Massa marshmallows

Gör så här
Sätt på kaffekokaren. Häll hälften av vattnet i bryggaren och resten av vattnet i en skål och lägg gelatinbladet där i. Blanda i socker och eventuellt smakämne i det kalla vattnet och rör om. Tillsätt det varma vattnet. Häll över vätskan i en skål/glas/form. Placera JELL-On i frysen några timmar. Lägg i lite polkagrisar då och då under frysningen så att de därmed hamnar lite överallt i JELL-On (eftersom marshmallows bara flyter på ytan kan de läggas på direkt). När den är färdigfryst värm glaset snabbt i vamt vatten, bara så att kanterna lossnar. Håll glaset sen upp och ner och vips! Nu står JELL-On på en fin bädd av marshmallows (ifall nu det marshmallowsreceptet användes). Självklart kan den även serveras direkt ur en fin skål/glas/form dessutom.

Föredrar ni mindre blöt JELL-O än den jag tillagat rekommenderar jag att den ska förtäras direkt efter att den plockats ut från frysen eller nåt.
...!?


Känn efter då och då när det är dags att tillsätta exempelvis polkagrisar.


Någonstans gick det snett..

Foto: Dan Sörensen.

Får finbesök på torsdag.

Dessa ringde mig idag och bjöd över sig själva på mat!

MarshJELL-Ow!

Gör ni något mysigt nu på alla hjärtans dag eller tycker ni bara det är något såntdärnt tramsigt, amerikanskt jippo som blivit poppis nu för att butikerna ska tjäna pengar? För det gör dom! Definitivt på mig som älskar den amerikanska delen inne på ICA. Där finns alla möjliga roliga och sliskiga saker. Senast hittade jag lite grejjor som är perfekta för alla hjärtans dag kaffekokarmatlagning! Jag önskar er en Go dag med detta recept!



Tid
Ca 4 timmar (med kylning)

Ingredienser
1 paket JELL-O (85 g)
5 dl vatten
Marshmallows

Gör så här
Häll JELL-O pulver i kannan och hälften av vattnet i bryggaren. Sätt på kaffekokaren. När vattnet har runnit genom så rör om tills allt pulver har lösts upp. Tillsätt resten av vattnet (kallt) och rör om igen. Häll ner lite mini marshmallows i JELL-On och ställ den på kylning i några timmar. Toppa med ännu fler marshmallows, servera och mys!
Jättegott!

Som ni ser på bilderna glömde jag bort att tillsätta marshmallows som jag kan tycka är lite halva grejjen med receptet. När jag kom på det var det tyvärr för sent och JELL-On hade redan börjat stelna. Jag ska minsann snart göra om min MarshJELL-Ow, då med hemmagjord JELL-O och med marshmallows inuti.


Koka upp vattnet.



Låt stelna.



Foto: Dan Sörensen.




Kaksugen?

Göteborgs Kex gillade nog min kladdkakesmetsdopp för detta kom på posten igår! Tack så hemskt mycket!


Foto: Dan Sörensen.


Är det någon som har vägarna förbi är ni välkomna in på lite kakor med dopp.

Kika in på 365 saker idag!


Klicka.


Och hej alla ni som kikar in från 365 saker idag!




Bengt Sjöströms lite Försenade dock Fantastiska Fiskrecept.

Jag hade nöjet att träffa självaste Bengt Sjöström på Matmässan som jag var på i och med Matbloggspriset (ni kan se hur det gick med Matbloggspriset här och här). I alla fall, Bengt lovade att ge mig ett recept då jag träffade honom och tro jag blev glad när ett det damp ner i inboxen tidigare idag. Bättre sent än aldrig! Var tvungen att laga till det på studs. Liiite skeptisk var jag till en början men det smakade underbart!

Får se om det är något sånthär som herr Sjöström hade tänkt sig att det skulle bli..




Tid
Cirka 4½ timme

Ingredienser
Jag har uppskattat lite här och där utifrån Bengts recept och även anpassat det till en portion och till kaffekokaren. Originalreceptet hittar ni längst ner.

2 hårda potatisar. Jag hade ingen aning att det fanns mjuka potatisar förrän mina smulades sönder. Fick springa till affären igen och köpa hårda.
2 rödspättefiléer
½ flaska chilisås
2 dl vatten till chilisås
½ lök
En näve champinjoner
Chilisalt
Peppar
Timjan
Crème fraiche
Krutonger
Olivolja

Gör så här
Sätt på kaffekokaren. Lägg potatisar i kannan, salt i tratten och fyll på vatten i bryggaren. Låt detta stå i tre timmar, beroende på potatisstorleken. Jag bytte vatten en gång i timmen. Känn efter med en sticka emellanåt, den ska vara nästan klar. Häll sedan av vatten och potatis. Dela potatisen i små bitar.

Häll olja i kannan och ställ tillbaka den på plattan. Värm i 10 minuter och tillsätt sedan hackad lök och skivad svamp. Kannstek detta i 20 minuter. Skiva spättorna och lägg dessa tillsammans med potatisen i kannan. Salta ordentligt. Fyll på vatten i bryggaren och låt detta koka i 25 minuter (Ändrade lite på Bengts recept här, tror det kan vara bra att steka till lök och svamp innan). Häll sedan av allt vatten och lägg råvarorna i en djup skål. Tillsätt timjan.

Häll chilisåsen i kannan och vatten i bryggaren. Rör om och låt stå i ungefär tio minuter. Smaka av med salt och peppar. Ös över chilisåsen i skålen. Servera med krutonger och en klick crème fraiche. Toppa med lite timjan!
Jättegott!

Tack Bengt!


Koka potatis.


Koka lite fisk och sånt.


Häll över chilisåsen på fiskgrejset. Yum.

Foto: Dan Sörensen




Nedan följer originalreceptet från Bengt.

Enkel fiskgryta på kaffekokarvis

1fl chilisås
1l vatten
12st kokta potatisar
2hg svamp
2st sommarlökar ( eller purjo)
salt, peppar, örter t.ex. krondill eller citrontimjan
2st portionsfiléer fisk, sinn och ben fria.


Beredning

Dela de kokta potatisarna i små bitar.
Skiva svampen, skär ned löken i fina små bitar.
Tärna ned fisken.

Lägg allt i en djup skål.
Salta ganska ordentligt.
Ta det heta vattnet från kaffekokaren och slå detta över råvarorna.

Häll chilisaucen i en bringare, häll i nytt kokande vatten, smaka av med alt
och peppar

Häll av vattnet som täcker fisken, fördela fisk och grönsaker i djupa
tallrikar.
Lägg i örterna och slå på innehållet från bringaren.
Severa gärna med krutonger och eller en klick creme fraice


Smaklig enkel måltid


Bengt & Jag

Vag gör man med stickig skäggstubb?

Skäggbloggen hade hångeltema på sin blogg och kollade runt efter tips för att göra hånglet bekvämare. En stickig skäggstubb är ju inte alltid det skönaste att gnida mot läpparna. Jag blev mäkta stolt att de publicerade mitt tips som jag kom på häromdagen med lite hjälp från Dan.

Detta är tipset som får mig att skrika högt av behaglighet (är det ett ord?).



För att lösa friktionsproblemet kan man smörja in snubben i fråga med lite Aloe Vera eller nåt.

Svärmor Tinas Pasta Pesto.



Tid
Ca 30 minuter

Ingredienser
250 g färsk pasta
Olja
Salt

Pesto
150 g finhackade cashewnötter
150 g finhackade jordnötter
2 vitlöksklyftor
1 paket (ca 30 g) basilika
Lite riven parmesan
100 g riven ost
Ca 2 dl pastavatten
Olivolja
Peppar
Soltorkade tomater

Gör så här
Förberedelserna här tar längre tid än själva matlagandet så vi börjar med det!
Finhacka nötterna. Då det anses vara fusk av somliga läsare att andra hushållsredskap används än just en kaffekokare var det bara att börja hacka och hacka. Kan annars rekommendera en mixer av något slag. Häll på vatten i bryggaren ett tag in i hackningen och lägg pastan i kannan och lite salt och olja i tratten. Sätt på kaffekokaren. Låt koka i ungefär 15 minuter. Blanda alla pestoingredienser i en bunke och rör om. Då det är dags att hälla av pastavattnet häll lite av det varma vattnet i bunken med pestoingredienserna. Rör om till en jämn smet. Servera rikligt med pesto över pasta och toppa med lite soltorkade tomater.
Jättegott!


Koka pasta.


Häll lite pastavatten på pesto.


Foto: Dan Sörensen.



Bakom kulisserna kortfilm.


Foto: Dan Sörensen.

Gissa vad??!



Foto: Dan Sörensen.

Vilka roliga gissningar men nej, det är inte: maräng, sockerkaka, grädde, spettkaka, marshmallows, ost eller grädde. Har ni tröttnat på mig och min lek? Då hittar ni svaret i ett annat recept jag gjorde nyligen här. Det är samma grej som tillverkas i kannan där (fast fick inte till den snitsiga formen där).

Kaffekocalzone.



Tid

Ca 4 timmar

Ingredienser
Deg
2,5 g jäst
2 ½ cl vatten
1 tsk olja
½ krm salt
ca 5-6½ cl vetemjöl

Fyllning
1-2 skivor skinka
2-3 skivor ost
1 champinjon
Tomatsås
Pizzakrydda
Olja för stekning
Sallad

Gör så här
Smula jästen i en bunke. Tillsätt 37 gradigt vatten och rör om tills jästen är upplöst. Häll sedan i oljan, salt och vetemjöl - lite i taget. Arbeta till en jämn deg. Låt jäsa under bakduk i ca en timme.

Ta upp degen på ett mjölat bord. Dela den i två lika stora delar och forma dem så att de passar kaffekokarplattan. Smeta på tomatsås över pizzadegen och sprid över skivad skinka, skivad champinjon, skivad ost samt krydda. Pussla ihopa pizzadelarna med varandra.

Sätt på kaffekokaren. Häll rikligt med olja på plattan och låt den värmas upp. Lägg pizzan på plattan och stek den i ungefär en timme på varje sida. När det är dags att vända på pizzan - var försiktig! Den har en viss förmåga att gå sönder. Ta sedan av pizzan och servera med en härlig sallad!
Jättegott!


Skiva skinka, svamp och ost. Akta fingrarna!!


Strö över grejset på degen.


Pussla ihopa pizzan.


Blogga.


Stek.


Foto: Dan Sörensen

Visst gillar du Kaffekokarkokboken?

Om

Min profilbild

Katja Wulff


Kaffekokarkokboken - Ute nu!
ballonkatten.se dansorensen.se ktstrf.se

bloglovin
RSS 2.0