Haj så länge!

Hoppas du hade en bra julafton igår. Fick du något fint? Det fick jag! Bland annat större delen av en resa till Egypten av Dan (TACK!). Så vi drar till Egypten idag och stannar i två veckor.

Gott nytt år om vi inte hörs innan!


Iggy Katt ocg Gucci Katt får hänga med mamma, pappa och Signe Hund (som de hatar över allt annat) så länge.


Ägg

Du får ju inte glömma ägg på julbordet. Hinner inte att göra ett nytt ägginlägg för mindre kaos råder. I övermorgon flyger vi från Köpenhamn till Egypten och ska hinna fira jul i Malmö innan det. Men just nu verkar vi inte komma från Göteborg pga vädret och inställda tåg och stackars Dan är hysterisk. Särskilt eftersom jag sitter här och slöar framför datorn.


Foto: Dan Sörensen.


Tid
Jättekaffekokarhårdkokt ägg: 1h 20 min
Ganskakaffekokarhårdkokt ägg: 50 min
Kaffekokarblaskigtkokt ägg: 30 min
Kaffekokarlöskokt ägg: Omöjligt

Ingredienser
Ägg

Gör så här
Lägg ägg i kannan. Häll vatten i kaffebryggaren. Sätt på kaffekokaren. Låt stå så länge som du önskar. Slå av vattnet. Stäng av kaffekokaren.



Nej, nu måste jag packa kläder, packa ner katterna (de ska med till Malmö), fixa de sista julklapparna, låtsas vara stressad så att Dan inte gnäller på mig mer osv.




Kaffekokarkokboken i Jultidning

Vilken tjusig artikel om kaffekokarkokboken i Tidningskompaniets jultidning.


kaffekokarbloggen.se?!

Synd bara att det är fellänkat till bloggen. Kaffekokarbloggen.se?! Det är ganska lustigt att det nästan är fler som säger fel än som säger rätt på bloggnamnet. Det är en kokbok ju. En kokbok om hur man gör mat i kaffekokaren. Alltså - Kaffekokarkokboken. Inte kaffeboken. Inte kaffekokarbloggen. I så fall möjligen Kaffekokarkokbloggen. Det är liksom ingen bok om kaffe. Och inte heller en blogg om kaffekokare. Andra förslag jag hört är kaffekokarboken, kaffekokarkokboksbloggen (iof ett vettigt namn men inte alls så catchy), kaffekokarboksbloggen och en massa fler.

En gång till. Det är en kokbok. En kokbok om hur man gör mat i kaffekokaren. Alltså - Kaffekokarkokboken. I framtiden ska jag tipsa om detta.

Men det är ju struntsamma! En finfin artikel var det i en gullig tidning. Utan en massa knepiga "citat" som annars dyker upp hela tiden. Kika in på tidningskompendiets sida och önska God Jul! Där hittar du även en massa annat spännande.

Ytterligare ett måste på julbordet - julköttbullar!

Tid
Från 1½ timme (alla köttbullar får inte plats på plattan så du får steka i omgångar)

Ingredienser
500 g blandfärs
2 gula lökar
1 dl ströbröd
1 dl mjölk
4 msk glögg
1 ägg
Salt
Peppar
Smör

Gör så här

Blanda ströbröd och mjölk i en bunke. Låt detta svälla en stund tills ströbrödet sugit åt sig mjölken. Lägg i hackad lök, färs, glögg och blanda ordentligt. Krydda med salt och peppar och rör till sist ner ägget. Blanda till en jämn smet.

Rulla smeten med händerna till bollar och lägg dem på ett fat. Sätt på kaffekokaren och smält en klick smör därpå. Lägg så många bullar som får plats på plattan och stek dem i ca 45 minuter eller tills de blivit gyllenbruna. Putta runt dem då och då så de får en jämn och fin färg.
Jättegott!


Foto: Dan Sörensen.


Hugg Lommabladet idag!

Kommer från en liten ort som heter Lomma. Lokaltidningen ringde häromdagen och gjorde en intervju. Jag har varit med i Lommabladet en gång innan. Det var för kanske 15 år sedan när jag och vår dåvarande hund Tyson var med i en juluppvisning i agility på torget i Lomma. Tyson gick på en vippbräda. Han var en tjock engelsk bulldog så han kunde inte så mycket annat på agilityn än att gå på den där vippbrädan.

Åh Tyson var rolig. Han var så sjukt korkad. En gång tog jag med honom på besök hos mitt ex. Tyson foooor in genom dörren och tog första höger (hemma så fanns hans matskål in genom dörren och första höger). Men hos mitt ex fanns en trappa där, en trappa NER. Tyson trillade ner för trappan. Bumpbumpbumpbumpbumpbumpbumpbumpbumpbumpbump. Jäkla pucko. Han var lite skakis efteråt men gjorde inte illa sig.

Öööhrk. Och sen satt han typ alltid på gumpen och runkade (typ slog tassen på snoppen) i köket. Ibland var där spermafläckar överallt när man kom hem.


Just det, artikeln!



Hela tidningen kan du bläddra i här.


Lussetips!

Stekte just mina torra lussebullar i en massa smör och socker. GOTT.

Janssons Frestelse



Tid

3½ timme


Ingredienser
4-5 fasta potatisar
½ gul lök
1½ dl grädde
½ burk ansjovis
Lite av ansjovisspadet
Ströbröd
Smör
Svartpeppar
Tomat


Gör så här
Skala potatisarna och skär dem till tunna stavar. Lägg ner dessa i kannan och häll vatten i bryggaren. Sätt på kaffekokaren. Koka stavarna i typ en timme, tills de känns ganska färdiga. Skiva ansjovisen i småbitar och hacka löken under tiden.

Häll av potatisen och skölj av kannan. Lägg en stor klick smör i kannan och smält det. Tillsätt potatis och lök. Kannstek i 45 minuter. Häll sedan ner ansjovisbitarna, grädde och spadet. Koka i ytterligare en timme. Smaka av med peppar. Stäng av kaffekokaren.

Här skulle det kunna vara klart! Men jag ville testa Dans crème brulée brännare... Har du en sådan kan du klicka över lite smör och ströbröd och sedan bränna till det.

Toppa med några tomater.
Jättegott!


Akta fingrarna..


Så snygga de där konservburkarna är!


Var försiktig med spadet, tycker det smakar skit om den smaken tar över för mycket.


Jag hällde i för mycket grädde, blir det för kladdigt är det bara att hälla av.


Festligt! Ska nog starta en ny blogg med Creme Brulee brännarnisch.

Foto: Dan Sörensen.


Vad ska du göra på Nyår? Jag och Dan ska hit.

God Morgon!

Jag var inte den enda som vaknade tidigt idag. När jag tände lampan satt Iggy Katt där och filosoferade.



Tipsellitips - bloggar!

Nu ska jag tipsa om ett gäng av mina favvisar!


Danis, mina katters husse. Hans monster har invaderat mitt liv. Kolla in äckliga, dock underbara monstersida KTSTRF! Ett nytt (sjukt) monster om dagen. När du kollat in det måste du gilla hans Facebooksida. Han sitter och gnäller varje dag av att det är så få som gillat. När du ändå är inne och härjar på Facebook ska du ju även gilla Kaffekokarkokbokens Facebooksida (det hade varit så coolt om det blir över 1000 medlemmar).


Ett av mina favoritmonster - Musprutt.


Jennie!
Denna tösabit alltså, hur många bullar i ugnen har inte hon ("bollar i luften" alltså)? Hon sökte t.ex. till Masterchef nu i vår och jag är hundra på att hon kommer ta hem skiten. Nej, men jag hoppas på det i alla fall!


Maria är ett bakgeni. Hon borde även ha någon form av galen humorblogg. Det låter antagligen lite dåligt men det är inte i första hand pga hennes blogg som jag gillar henne. Det är våra mailkonversationer om diverse sjuka saker. Men det kan jag ju inte publicera här så ni får kolla in hennes blogg istället. Den är ju fin den med.


Årets Tapaskreatör bl.a. - Pytte. Jag var ju i final mot denna balla tjej om titeln men blev toooohotalt utklassad (läs om detta här). Fast det gör inte så mycket. Vann Årets Matblogg istället (hehe).


Och på tal om Matbloggspriset så har vi ju förra årets vinnare PickiPicki. Hon har den bästa julkalenderns ever. Köpa chokladkalender? Varför undrar jag när man kan kolla in hennes?


Söta Saker
. Kommentarer överflödiga.


My partner in crime - Jonathan. Han drog det korta strået och fick tävla tillsammans med mig och kaffekokaren på en scen i Lysekil, men det var som om han aldrig hade gjort något annat än att laga mat i kaffekokaren! Även han bloggar ibland om knepiga matlagningssätt, kolla in!


Fifis blogg!!! Särskilt kul är det när hon skriver inlägg och lägger upp bilder på Iggy Katts kusin Blixa. Sen är jag dessutom lite avis på henne. Jag önskar med att jag var så cool.


Kari aka Receptomaten aka Spisat. Fick äntligen träffa honom senast jag var i Stockholm. Go snubbe.


Matmammans blogg. Mysig!


Och så har jag sparat den bästa till sist... Min andra blogg - Ballongkatten! Förstås. Där kan du önska en ballongfigur om du vill. Please do för det tycker jag är kul.



Gucci önskade sig en ballongcykel på min andra blogg. Kolla så glad hon blev! Vad önskar du dig?



Dessa var de jag kom på nu efter några glas rött klockan halv tre på natten. God natt!


Foto: Dan Sörensen.


Ischoklad med polkagris

Måste bara tipsa om ischokladen jag gjorde förra året. Fatta hur mycket godare det blev med polkagrisbitar i! Sugen? Här finns receptet.



Foto: Dan Sörensen.


Nu i helgen ska jag försöka hinna orka att handla julklappar, baka pepparkakor (från scratch) samt laga Janssons Frestelse. Har du några roliga/juliga planer?

Trevlig helg!

Julklappstips!

Julafton nästa fredag... Sjukt va? Vet du inte vad du ska köpa till dina nära och kära i julklapp? Eller kanske har du ingen aning vad du själv ska önska dig i julklapp? Då har jag ett tips! En kaffekokarkokbokstisha kanske?! Du kan köpa den snabbt och enkelt på C/O Berges sajt.


Oh så tjusig den är!

Foto: Dan Sörensen.

Nu kanske du får dig ett gott (lusse)skratt!

Bakade ju lussekatter, lussesnurror och lusseplattor igår. Tänk så kul man kan ha under tiden va?


Lusseskatt.


Lekande lusskekatt.


Favorit i repris - Lussetratten.


"Heeey Gucci Katt!! Kan du röra nosen med tungan??!!"


"Öööh.. Jag tror det?"
Kolla så "död" Guccis tunga ser ut jämfört med Iggys.



Skärpning!
LusseHATT.... Håhåhohehihiha!


Foto: Dan Sörensen.


Uppdaterat eftersom det kom så mycket kommentarer om mina gullrumpor. Vill du läsa mer om dem? Katterna alltså! Presenterat dem närmre i detta inlägget (så liiiten Iggy Katt var där!).


Lussesnurror!



Se Lusseplattsinlägget för information om ingredienser och om hur du gör. Enda skillnaden är att istället för att platta ut degen till cirklar gör du en smal korv som du plattar till. Snurra denna sedan kring locktången och låt den sitta där i typ 45 - 60 minuter. Missade att ta tiden här, men när den inte är degig längre är den klar!

Jättegott!


Multitasking.


Ooops, ser du katthåret?
Du kan läsa om hur jag gjorde ett liknande recept, locktångsbröd, här.



Fick tips av Pytte att fylla snurrorna med vispad grädde och mandelmassa. Nahajs! Det ska jag prova så fort jag vågar gå ut och handla igen. Det är ju så förbannat halt ute.


Foto: Dan Sörensen.


Och vet du vad?! Mina bloggande kamrater Ninasmat-Nina och Ninasmat-David på Ninasmat.se har nyss öppnat en webbutik och kör premiärfest hela december ut. Säger bara ett ord: Julklappstips!


Julbak - Lusseplattor!



Tid
Ca 3 timmar för en lusseplatta (inklusive förberedeser)

Ingredienser (För jättemånga lusseplattor)
½ pkt jäst för söta degar
100 g smör
3 dl mjölk
1½ dl socker
1 tsk vaniljsocker
En nypa salt
1 ägg
12 dl vetemjöl
1 pkt saffran (gärna lite till om du har råd)
Russin
Smör till stekning

Gör så här
Sätt på kaffekokaren. Lägg smöret i kannan och smält det (cirka 20 minuter). Häll därefter ner mjölken i kannan och låt stå tills det blivit fingervarmt. Smula ner jästen och rör tills den lösts upp. Tillsätt socker, saffran, salt och ägg och häll över allt i en större bunke. Stäng av kaffekokaren.



Blanda ner mjölet i bunken, lite åt gången, och jobba ihop en smidig deg (allt behövs kanske inte användas). Ställ degen på jäsning i 45 minuter under en bakduk.


Katter på jäsning.


Forma degen till plattor, lagom stora till kaffekokarplattan. Tryck ner russin i plattorna om så önskas. Låt plattorna vila i ytterligare en halvtimme under en duk.


Jäs. Igen.


Sätt på kaffekokaren och klicka på en liten bit smör på plattan. När det är smält så lägg en platta på plattan och stek det i 15-20 minuter på varje sida, eller tills den fått en fin gyllene färg (glöm inte bort den, då blir den svart). Upprepa tills du inte orkar lägga ner mer tid på skiten och baka upp resten av degen i ugnen. Stäng av kaffekokaren.



Servera lusseplattorna med ett glas glögg!
Jättegott!



Lussetratt! Så roligt!!


Foto: Dan Sörensen.

Åh nu är det jul igen.


Glöm inte att skruva upp volymen!


Julmyset fortsätter - Glögg och pepparkakor!

Tycker att pepparkakor är gott, men visst är de lite överskattade? I alla fall sådanadära vanliga pepparkakor som finns att köpa eller sådana man kan baka själv efter man köpt en färdig pepparkaksdeg. Jag är nog inte den enda som tycker att själva degen är det godaste.

Men! Mammas kompis Lena, hon sitter inne med världens godaste pepparkaksrecept. Där snackar vi goda pepparkakor du. Varje jul får vi pepparkakor av henne. Eftersom jag inte bor nere i skåne längre kommer jag inte få några Lena-pepparkakor i år så ringde upp henne och frågade om receptet. Och jag fick det! Fast jag har inte orkat göra det än utan idag får du läsa om hur det går till att göra pepparkakor på kaffekokaren med köpt pepparkaksdeg. Och just kaffekokarlagade färdigdegspepparkakor är nästan lika goda som Lenas!

Jag är även nyfiken på hur man gör egen glögg, men det får också bli i senare inlägg.


Och vet du? Laga Lätt har varit på besök och jag kommer bli månadens kock, vet dock inte i vilket nummer än. Jag hojtar till när tidningen kommer. Och imorgon ska jag packa ner kaffekokaren i ryggan och till Stockholm för att hålla i en kaffekokarföreläsning för en byrå... Håll tummarna!



Tid
30 min/pepparkaka + X tid för glöggvärmning (beror ju på hur mycket glögg som ska värmas)


Ingredienser

Pepparkaksdeg
Mjöl
Smör

Glögg
Mandel


Gör så här
Sätt på kaffekokaren och klicka på lite smör på plattan. Under tiden som smöret smälter kan du ta en bit av degen och platta ut den på mjölat bakbord. Jag använde handen bara men vill du ha "finare" pepparkakor så använd förslagsvis en kavel och pepparkaksformar. Stek pepparkakorna i ungefär en kvart på varje sida.

Upprepa ovanstående tills du har tillräckligt med pepparkakor till kvällsmyset.

Diska snabbt av plattan och häll upp glöggen i kannan. Låt stå tills det blivit varmt.

Servera glöggen med mandel tillsammans med pepparkakorna.
Jättemysigt!


Stek pepparkakan tills den fått en fin färg.


Baka, baka..

Foto: Dan Sörensen.

Krya på dig Iggy Katt!

Tyvärr alla kattdudes som står i kö för att ta Iggy Katts oskuld och bli hennes ofödda barns pappa. Vi lämnade in henne för knipsning igår.



Hon är ganska deppig och känner sig ful i sin klumpiga krage. Men vi piffade till den och kolla så fin hon blev nu! Har man lidit pin får man vara fin.

Senapssill (sillamacka)

Ytterligare en klassiker på julbordet är senapssillen. I löksillen jag gjorde använde jag tre olika sorters lök och senapssillen du får recept på här är det tre olika sorters senap. Smakade som sagt inte på sillbitarna men såsen blev supergod!



Tid
Utan förberedelser - snabbt

Ingredienser
1 konservburk sill

Senapssås
2 msk vanlig senap
2 msk skånsk senap
2 msk dijonsenap
3 msk socker
2 tsk rödvinsvinäger
½ purjolök
1 dl vispgrädde
0,5 dl olja
Ett knippe dill

En macka


Gör så här
Öppna konservburken, häll av spadet, skölj sillen och lägg den i blöt i kaffekannan över natten. Torka av sillen nästa dag och dela den i mindre bitar.

Blanda ihop alla ingredienserna till senapssåsen och rör om. Blanda ner sillbitarna.

Servera förslagsvis senapssillen på en macka!


Foto: Dan Sörensen.



Sara har förresten en julkalendersblogg där hon intervjuat en ny inspirerande person varje dag. Jag blev lucka fem! Läs intervjun med mig här.


Löksill - den perfekta presenten!

Det har lukat sill i lägenheten de senaste dagarna. Äckligt. Jag kan tyvärr inte äta det längre och Dan åt inte heller senapssillen jag gjorde till honom. Såsen till senapssillen smakade jättegott (inte smuttat ens på löksillen, men det luktar gott) men själva konsistensen på sill klarar ingen av oss av för tillfället. Jag tror fortfarande jag är mätt på sill efter en sillprovning jag var på för ganska så exakt ett år sedan.

Så vad ska vi göra med all sill vi har här hemma? Passande nog fyller min kompis år idag och vi ska dra dit efter Idol. Jag frågade honom idag när jag ringde och grattade om han tyckte om sill och han svarade att "Mja, men jag har sett din äckliga sill i din blogg, jag vill fan inte ha någon sill". Så han ska få sill.

Grattis käre Jonathan!



Tid
Utan förberedelser och sånt - ganska snabbt.

Ingredienser
1 konservburk sill
0,5 dl ättiksprit
2,5 dl vatten
2 tsk kryddpeppar
2 lagerblad
½ dl socker
1 gul lök
1 röd lök
½ purjolök

Gör så här
Öppna sillkonserven och häll av allt äckel där så att bara sillen är kvar. Dan utmanade mig att smaka på vätskan i konserven, vilket jag surplade i mig utan att tänka... När jag spytt klart var det dags att skölja sillen. Lägg den sedan i blöt, i en kaffekokarkanna förstås, över natten.

Dela sillen i mindre bitar och hacka upp all lök.

Lägg ner allt utom sillen (och vattnet) i kannan och häll vattnet i bryggaren. Sätt på kaffekokaren. Låt det hela stå och götta till sig i en kvart och ställ det sedan på kylning. Stäng av kaffekokaren. Tillsätt sillen när det svalnat och häll över det i någon tjusig burk.

Piffa burken med en ballongdrake och ge bort till någon du tycker om.
Jättesmart!


Tillagning av sillsås!


På kylning. I bakgrunden ser du senapssillen. Recept på den kommer snart!


Det luktar gott och ser väl fint ut? Men kan inte smaka tyvärr.


Tror ni han blir glad?
Du har inte missat min ballongblogg va? När jag inte lagar mat i kaffekokaren leker jag ju med ballonger...

Foto: Dan Sörensen.

Nu är det dags för julmystema i bloggen!

Nu är det snart jul! Därför tänker jag försöka hålla mig till julmat här i bloggen. Först ska vi lägga in sill! Det har jag aldrig gjort innan, jag gillar ju inte ens sill. Löksill går att äta men risken finns att man, på grund av den slående likheten, tar fel och råkar äta matjessil. Alltså matjessil är DET äckligaste som finns i matväg på hela jorden. Uhhrkbläää! Blodgrapefruktjuice kniper det äckligaste i (alkoholfri) dryckesväg.

Men eftersom jag ska lägga in sillen själv är matjessillsrisken inte så stor så då är det värt. Sen tycker visst Dan att senapssill är helt okej så det kommer recept på senapssill också.

Så! Sätt igång och blötlägg sillen och ställ den i kylen i ett dygn. Det läste jag någonstans att man skulle göra. Jag vet inte varför egentligen men jag tycker det ser kul ut i kylskåpet så därför gör jag det.


Äckelpäckelsill.

Foto: Dan Sörensen.



Förresten! Jag har en väldigt rolig sillhistoria. Den är inte rolig ifall du inte gillar äckliga kräk- och bajshistorier. Då ska du sluta att läsa här och nu. Så kan du titta in här snart igen och hitta ett löksillsrecept. Hejdå!

Den är kanske egentligen inte så rolig fast du gillar sådana historier om jag tänker efter.

I alla fall! Det var en julafton för flera år sedan. Vi firade den som vanligt (på den tiden) hemma hos min mormor som fortfarande var vid liv. Det är förresten "hemma hos mig nu" eftersom jag tog över hennes lägenhet när hon kolade vippen. Men jag hyr ut den eftersom jag bor i Göteborg ju. Och den är i Lomma. Åh, så synd. Den är så stor och fin.

Nu har jag redan tappat bort mig.

Ja. Jag hade tryckt i mig en hel del löksill under kvällen och kände efter en stund att herrejewlar vad jag börjar må dåligt. Var tvungen att lämna bordet och la mig en stund på soffan och kallsvettades som aldrig förr. Och det blev värre och värre, när jag satte mig upp höll jag på att svimma och min bror erbjöd sig att köra mig hem. Jag var tydligen likblek.

Under den korta bilfärden hem kände jag att jag snart kommer explodera. Från alla håll. Jag for ut ur bilen, in i huset och in på dass. Jag fick ner byxorna och... Ja ni vet. Ungefär samtidigt som jag lättat på det värsta trycket började jag att hulka och det var bara att snabbt byta position, spola och sen kaskadspy. Och så höll jag på, fram och tillbaka, ett bra tag. Hade jag tur hann jag spola mellan omgångarna. När jag var tom svimmade jag av utmattning, med brallorna nere, på toagolvet.

Jag vaknade, alldeles groggy, en stund senare och var helt täppt i näsan. Märkte att nej, jag är inte täppt... Jag har något som sitter fast i näsan. Eftersom jag fortfarande var alldeles omtöcknad kunde jag inte röra mig från golvet utan satte bara ena fingret för den näsborren som var "tom" och blåste ut. Ut flyger en stor sillbit! Sen kom min trogna Simba Katt (som nu håller min gamla mormor sällskap) skuttandes. Han ba: Heey, fan va nice. Löksill! Omnomnom.

Äckligt? Det smakade i alla fall garanterat godare än matjessill.


Jag är en Uppstickare!

Vad har Joel Kinnaman, Basshunter, Noomi Rapace, Oskar Linnros och jag gemensamt? Jo alla är med på Shortcuts uppstickarlista i år!




Nu måste jag bara se till att få klart kokboken (fast de räknar kanske bloggen?) så att informationen om mig faktiskt stämmer...



Visst gillar du Kaffekokarkokboken?

Om

Min profilbild

Katja Wulff


Kaffekokarkokboken - Ute nu!
ballonkatten.se dansorensen.se ktstrf.se

bloglovin
RSS 2.0