Semester!



Eftersom det sket sig med Roskilde (förbannade falskbiljettförsäljare, ni skulle varit liiiite mindre puckade så hade vi gått på det) bokade vi resa till Spanien idag. Kaffekokaren stannar hemma men jag har för mig där finns en kaffekokare i vår lägenhet. I samma hus som lyan är finns det en stor mataffär. Varje gång jag handlar mat där har jag fascinerats över de skrämmande fisk- och köttdiskarna med monsterfiskar, griskultingar, gristrynen och inälvor. Kommer med andra ord att kunna tillaga fantastiska semesterrätter i vår spanska kaffekokare.

Hasta Luego!


Senaste gången jag var i Spanien.

Midsommar snart!

Varit iväg och farit och flängt lite så får ta mig i kragen och tillaga ett par rätter innan semestern sätter igång och vi flyr landet. Skulle göra Palt igår men hittade ingen mjuk potatis (det är för övrigt en ny upptäckt för mig att det finns hård och mjuk potatis). Idag snubblade jag över ett annat nytt, fantastiskt recept - Knödel! Hört talas om det förr? För det har minsann inte jag. Kaffekokarlagad Knödel. Det ska bli skoj. Nässelsoppa är med ett recept jag är bra nyfiken på, men vaddå? Måste jag ut och plocka nässlor för de finns ju inte i någon affär?! Vad finns det för andra knasiga (dock förslagsvis relativt enkla) rätter som jag borde prova på?

Nu korrläser Dan mitt inlägg och påpekar att det visst heter "fast" och "mjölig" potatis.

Knasrätterna borde ändå få vänta tills efter semestern för det är ju midsommar på fredag! Måste ju göra en midsommarbuffé! Kaffekokarkokt potatis, kaffekokarkokt ägg, kaffekokarinlagd sill.. Vad mer?
Åker till Spanien istället..


Fixade midsommarkransar till Iggy och Gucci! Visst blev de tjusiga?



Foto: Dan Sörensen.

Roskildebiljetter?

Någon som har två Roskildebiljetter över? Eller känner någon som har två biljetter över? Eller känner någon som känner någon som känner någon som har två biljetter över?


Roskilde 2009 efter konserten med världens bästa Håkan Hellström.

Fan va arg jag är att inte biljetterna är i min hand redan.

Hej sommar!



Nu är det sommar! Jag, Dan och kissekatterna drog därför iväg på oplanderad utflykt utan att veta var vi skulle hamna. Det blev en sjö vid Mölnlycke. Så unga och galna är vi. Igår var det i alla fall dags att bocka av "Årets första grillning". Så det blev körv, potatissallad och grillade marshmallows. Och en del väldigt spontana bilder. Jag lämnade kaffekokaren hemma denna gången men den absolut dras med någongång ut på picnic. Måste bara skaffa mig ett aggregat först. Någon som har ett över eller?


Dan sköter grillen förstås (grillmatlagning, inget för mig) och ser ut över sjön - inga konstigheter.


Gucci Katt var också med.


Lämnar vi Iggy obevakad en sekund är hon antingen på väg upp för träd eller på väg utför bryggor, ner i vattnet. Tur hon har koppel och sele så vi kan dra ner henne/fiska upp henne lätt.


Och så några till som du får klicka på för att se om du inte tröttnat på oss.

Foto: Dan Sörensen. Eller ja, jag tog iof bilderna på Dan.

Twitter och sånt.

Om du inte redan märkt det så har jag en superfiffig header! Där är det länkat till min facebookgrupp, twitter och youtubekanal. Klicka på de olika post-it lapparna och kolla in vad som händer!


Tapastävlingen i Stockholm!


Wille ♥ Kaffekokaren.

Nu så blir det ett inlägg om tapastävlingen som jag råkade få en finalplats i. Jag tänkte inte riktigt när jag hetsade om tävlingen att jag skulle komma till final och få laga upp maten som en jury skulle smaka på.. Men så blev det så fick glatt slänga in kaffekokaren i bilen och åka till Stockholm. Finalen var en söndag och för att göra helgen lite roligare än bara en bilresa ToR till Stockholm bestämde jag och Dan oss för att mellanlanda i hans farmors stuga utanför Jönköping. Det var tur att vi kunde hänga lite hos hans farmor för i finalen hade vi bara 45 minuter på oss att fixa maten. Min rätt tog 1½-2 timmar inklusive alla förberedelser. Mr Calle som hade hand om tävlingen tillät mig därför att förbereda maten innan, vilket för mig betydde rensning, fixning av spetten och förstekning. En dag senare när jag berättade detta för mina "motståndare" tyckte alla det var helt okej!


Ena dagen skiter jag på utedass mitt ute i skogen - Nästa dag lagar jag mat på lyxkrogar i Stockholms innerstad!

Okej, vi hamnade alla i ett kök med olika stationer. Jag kopplade in min kaffekokare och försökte se professionell ut men ska jag vara ärlig var det längesedan jag kände mig så malplacerad. Men jag njöt av varje sekund! Det var jätteroligt, alla var supertrevliga och dessutom bjöds det på vin. Något som jag förstås utnyttjade.


Skål!

Min huvudsakliga uppgift i köket, eftersom alla förberedelser var gjorda, var att vända på bläckfiskspetten så att de inte brändes fast på kaffekokarplattan. Och att göra en liten sås! Yrade omkring och försökte hitta de sakerna jag behövde och när jag frågade efter en såndär vitlökskrossare fick jag en "är-du-inte-riktigt-klok-blick" av stjärnkocken på krogen och någon kommentar om att "Jösses, det får du väl hacka själv". Var det en dum fråga? Ska man egentligen hacka själv för bästa smak eller så? Resultatet av mitt hackande blev stora vitlöksklumpar i såsen men hade i alla fall alla fingrar i behåll. Bestämde mig att inte fråga efter ketchup som jag tänkte ha i såsen med.. Tror inte att ketchup är en ingrediens som man egentligen kanske ska använda?


Kaffekokarkock vid stationen i finalköket.


5 portioner, 1 kaffekokare! Det ni!

Hehe.. Sen kom det roligaste. Provsmakningen. Rätterna skulle ut till juryn (Jürgen Grossman, Simon Källquist, Mange Schmidt och Wille Craaford) för provsmakning. De hade visst inte en aning om rätterna eller tillagningssättet. Lika liten aning som jag hade att vi kockar skulle stå och presentera tapaskreationerna inför dem medan de smakade.

- Vill du berätta om din rätt och vad den heter?
- Åh. Javisst! Det är.. Bläckfiskspett!
- Jasså, vad är det på dem då?
- Bläckfisk, lök, halloumi och en räka på toppen som jag stekt i blablablablablablablabla och sedan blablabla..
- Jahaa! Vad är det för sås då, och vad kallar du den?
- Öh såsen? Hm.. ApelsinsåååssSALSA! Apelsinsalsa? Det är.. [BLACKOUT]. Hmm. Lite apelsin? Lite chilisås. Och annat gött.
- Hmm? Okej. Apelsinen, ska vi pressa apelsinsåsen över spetten?
- Tja, alltså. Ja? Om du gillar apelsin så gör det?



Tjusigt va?

Och sen högg de in. Min första tanke när jag såg att de tog en rejäl tugga inklusive räkan och allt tänkte jag bara "NEJ! Ät inte räkan!!???". Fnissade lite hysteriskt. De var så seriösa, jag var inte riktigt på samma sida som dom så klämde stolt ur mig;

- Och allt är kaffekokarlagat!!!
- ?
- Blablablablabla, blablabla.. Bla!!



Jag: Blablabla.. Kaffekokarlagat liksom. Jürgen: WTF?
Jag i svart, Wille i rött, Mange i rutigt, Jürgen i stjärnkockoutfit och Simon, fnissandes, i vitt.

Så, där fick jag ner dem på jorden igen och gav dem kanske en förklaring till hur i helsike jag hamnat i finalen. För imponerade av spetten såg de inte ut att vara. Däremot tyckte de att det var en väldigt rolig idé och Wille Craaford (som jag dessutom var småkär i när jag var liten) geniförklarade mig efter att ha hört mer om min idé (och efter att jag förklarat för honom att "Nej, det finns ingen kaffekokarmatlagningsförening i Sverige). Så kände mig som en vinnare, fastän att de kallade min rätt "Den Ironiska" och förmodligen hamnade på en klar sistaplats! Smakmässigt vill säga. Men det spelar väl inte så stor roll?

Juryns utlåtande:

Otroligt cool blogg och att allt tillagas på kaffekokaren, men det hamnar lite under kategorin ”studenttapas”. Spetten var lite väl torra (Ja, men dom var ju gamla hallå! Red. anm.) men den lilla smaken av apelsin passade bra till vinet.


Och så här skrevs det om rätten..

”Kaffekokerskans Bläckfiskspett”

Katja eller kaffekokerskan som hon gärna kallar sig, tillagar alla sina rätter på just – kaffekokaren. Spettet bestående av bläckfisk, halloumiost och rödlök är stekt i smör, vitlök, chili och en skvätt apelsinsaft. Till detta har hon en salsa som är gjord på chilisås, vitlök och som hon själv uttrycker det – lite annat gött för att få en frisk touch på det hela! Kaffekokerskans tips för denna rätt är att ha gott om tid och serverar den gärna en skön sommarkväll med lite gott vin till! Rätten innehåller laktos men är fri från gluten.


Finalrätten! Recept hittar du här.

Foto: Dan Sörensen.


Och grattis Pytte som vann på riktigt!


Kommentera mera.

Ska börja publicera lite kommentarer som jag vill lyfta fram. Kanske veckans arga, veckan söta, veckans konstiga.. Eller vad det nu kan vara. Fast jag självklart tycker mest om alla glada kommentarerna är de arga i allra högsta grad värda att få lite mer uppmärksamhet. "Jävla Hynda" är lite av en favorit faktiskt.


Tjohoo!


Sluta lipa..

Vegansk linssoppa - kaffekokarlagad lunch med P3

Nana från P3-populär var på besök för någon vecka sedan och ville ha lite veganskt kaffekokarlagat krubb och en intervju. Hon var en trevlig filur tyckte jag och katterna. Eller ja, Iggy tyckte det. Gucci blev lite sur för att Nana verkade tycka att hon var ful och lite rälig.


Klicka på bilden för att komma till inslaget.

Intervjun kommer att sändas under torsdagen så ratta in P3 vetja!
Detta bjöds det på.

Vegansk linssoppa - kaffekokarlagad!


Tid

2 timmar

Ingredienser
½ gul lök
½ morot
Ca 2 dl linser
½-1 vitlöksklyfta
Nästan ett paket tomatkross, gärna med örter
Soltorkade tomater
1 grönsaksbuljong (+ 1 till)
(+ 1 dl havregrädde)
3 dl vatten
Babyspenat
Chilisalt
Chilipeppar
Basilika

Gör så här
Häll olja i kannan och sätt på kaffekokaren. Låt detta bli riktigt varmt, tar cirka 15 minuter. Under tiden kan du hacka löken och skiva morötterna i tunna skivor. Tillsätt detta i kannan tillsammans med krossad vitlök när oljan är varm och kannstek i 20 minuter. Häll sedan i krossade tomater, linser och delade soltorkade tomater. Lägg en buljongtärning i filtertratten och häll i vatten i bryggaren. Rör om i grytan då vattnet har bryggts genom. Låt det puttra i cirka en timme. När det har göttat till sig ordentligt så smaka av med kryddor och tillsätt spenaten. Rör om. Servera med en basilikakvist på toppen! Stäng av kaffekokaren.
Jättegott!

Ett par tips som kan tilläggas nu i efterhand.. Nana tyckte att det behövdes en buljongtärning till och sen berättade hon att det fanns något som hette havregrädde. Tycker absolut att buljongtärningen och en dl grädde kan tillsättas i samma steg som krossade tomaterna och det andra.



OBS! Linssoppan på bilden är inte detsamma som i receptet.
Receptet på denna linssoppa hittar du här.



Iggy Akrobakatt.

Häromkvällen låg Iggy och chillade så här.


Juryns utlåtande!

Så här skrevs det om mitt bidrag i Årets Tapaskratör (som jag så småningom kommer berätta mer om):


”Kaffekokerskans Bläckfiskspett”

Katja eller kaffekokerskan som hon gärna kallar sig, tillagar alla sina rätter på just – kaffekokaren. Spettet bestående av bläckfisk, halloumiost och rödlök är stekt i smör, vitlök, chili och en skvätt apelsinsaft. Till detta har hon en salsa som är gjord på chilisås, vitlök och som hon själv uttrycker det – lite annat gött för att få en frisk touch på det hela! Kaffekokerskans tips för denna rätt är att ha gott om tid och serverar den gärna en skön sommarkväll med lite gott vin till! Rätten innehåller laktos men är fri från gluten.



Juryns utlåtande: Otroligt cool blogg och att allt tillagas på kaffekokaren, men det hamnar lite under kategorin ”studenttapas”. Spetten var lite väl torra men den lilla smaken av apelsin passade bra till vinet.

 

Läs om alla bidragen här.

 


American Pie!

Att baka är inte det lättaste att göra i kaffekokaren. Har gjort en hel del efterrätter tex Chokladmousse, Panna Kaffekokarcotta och Glass med Banansås men det räknas väl inte riktigt som bakning va? Då är det tur att jag jobbar på Spot and Tell och får vara med och anrodna pajfrossor och sånt.

Söta bak- och matlagningsfantasterna Jennie (http://kalasgott.blogg.se) och Tora (http://bakdags.blogg.se) bakade upp en helt makalös pajbuffé i lördags till oss ute på Råda Säteri. Det var så fint att ingen ens vågade röra pajerna till en början. När väl den första biten låg på tallriken var däremot kalaset i full gång. Det "jobbiga" med denna dagen var att komma fram till vilken paj som var godast. Och få plats i magen med alla. Men känns inte riktigt som att man kan gnälla över det, va? Jag var rätt kaxig till en början, hade skippat frukost och allt. Klart åtta pajbitar (och massvis med vaniljsås på det) går ner..

Men njae, Pajbuffé vs Katja, 1 - 0.

Fick smakat på alla men det var långt från hela pajbitar som slank ner. Hela resten av lördagen och till och med söndagen var mitt sockerbegär stillat men nu sitter jag här med en fet godispåse på datorn. Allt är som vanligt igen med andra ord och jag blir hemskt sugen av att kolla bilderna på pajerna.





OMNOMNOMNOM!!



Pecan pie, Oooey Gooey pie, Lemon meringue pie, Key lime pie, American apple pie, Strawberry rhubarb pie, Blueberry peach cobbler och Banana strawberry cream pie! Förstår ni hur gott det var? Nästan så jag funderar på att börja använda ugn igen.


Undrar om Jennie och Tora kan köpas i fickformat så jag kan plocka fram dem dagar då jag inte orkar laga mat själv?


Jättemysigt ute vid Råda Säteri. Har ni inte varit där så åk dit på en picnic eller nåt!
Foto: Dan Sörensen.

Tack för en übermysig dag!


Kaffekokarkokbokscrew!


Från vänster: Gucci Katt (finsmakare), Dan (fotograf), Iggy Katt (matvrak) och Katja (kaffekokarkock).

Här sitter vi och chillar med kissarna på Andra Långgatan. Någon som var där i lördags på Andra Långdagen? Tokroligt, riktig festivalstämning! Det kom förresten fram två söta (lite generade tom?!) tjejer som sa de tyckte om min blogg en massa. Hur coolt var inte det då? Kände mig som värsta kändisen. Håhå!!


Njuter!

Foto: Dan Sörensen.

Iggy Katt ♥ Gucci Valross

Om du undrade i det här inlägget varför Gucci Katts look-a-like skulle vara en valross får du svaret på den frågan nu.



Tapasafton med Ridderheims & Spot and Tell!


Foto: Tina Sjöstedt
Hämtat i Spot and Tell fan page


Mamma och pappa har världens bästa lya i Spanien jag en gång i tiden hade tid att åka till med jämna mellanrum. Ja, jag bodde där till och med ett bra tag och det var wuuunderbahr! Soligt, varmt, precis nere vid havet, billig öl, Sangria och Tapas.. Det är mycket tapas just nu i kaffekokarkokboken och snart kommer en uppdatering på hur det egentligen gick i Årets Tapaskreatör.

Igår hade vi (Spot and Tell, ja men det är ju där jag jobbar på riktigt hallå!) ett event tillsammans Ridderheims som bjöd på Tapas Take Away i Jerlovs nya, tjusiga lokaler. För ett tag så kändes det lite som att vara i Spanien igen. Nästan iaf.. Jag berättade för Ridderheims att jag hamnat i Tapasfinalen och de såg mäkta imponerade ut minsann! Sen berättade jag lite mer om min rätt och beundran byttes ut mot en viss skepsis.. I alla fall! Vi blev bjudna på ett tjugotal goa rätter (totalt släpps drygt 40 rätter), till och med en bläckfiskrätt! Den smakade konstigt nog (?) inte ett dugg som min bläckfisk, men god var den ändå. Svårt att välja en favorit (jag stoppar ju glatt i mig det mesta), men var väldigt glad i Torta de Jamón Ibérico. Den går alldeles utmärkt att värma upp på kaffekokarplattan dessutom.


Foto: Terese Mörtvik
Hämtat i Spot and Tell fan page

Vi fick en goodiebag med oss hem till Dans, Iggy Katts och Gucci Katts stora förtjusning. Kanske tänkte dom att va gott det ska bli med ordentlig mat?! Hmm.. Aja. Jag, Dan och Iggy brukar ju gå till parken och ha picnic titt som tätt och nu kommer vi absolut ha tapas-picnic. Kanske detta till och med kan locka med fetknoppen Gucci Katt ut på äventyr som brukar föredra siesta framför promenader.

Hasta luego!


Jag jobbar som medlemsansvarig på Spot and Tell och måste lägga till att det var jätteroligt att få träffa flera av våra medlemmar. Är du inte medlem i vår fan page tycker jag du ska bli det. Ju fler medlemmar vi har desto oftare kan vi ordna upp roliga gratisupplevelser!


Skål!
Foto: Jennie Benjaminsson
Hämtat i Spot and Tell fan page

Ballonger!

Vet ni? Jag gör ballongfigurer då och då när jag inte lagar mat. Brukar gå omkring med en pump och lite ballonger i väskan om det skulle vara någon unge som börjar lipa på bussen eller nåt. Då gör jag en ballong så han/hon blir glad igen. Jag har mest bara gjort detta för skojs skull men eftersom mina miljoner jag tänkte tjäna på min kaffekokarmatlagning aldrig tycks komma in på kontot mitt tänkte jag försöka dryga ut kassan lite! Så vill ni ha en ballongtoka så hör av er!

Lite förslag på när jag kan vara rolig att ha att göra med.
  • Kalas - för barn. Men, nej.. Inte som en clown eller något.
  • Kalas - för vuxna. Ja, jag kan göra kuk-hattar en ballongälg.
  • Utbildning - en enkel kurs för vuxna som vill spexa för sina barn på kalas framöver.
  • Lekskola - enkel kurs för barn så de skaffar sig en hobby och inte börjar knarka/klottra eller vad barn håller på med nu för tiden.
  • Nattklubbar - att få en ballonggris ÄR roligare än att supa i baren.
  • Tåg, caféer, festivaler.. Vad/var som helst!

Hör av er om ni är sugna på lite ballongpepp!
[email protected]

Midsommarkrans.


En liden ballongälg.


Ballongsmycken.

Fler figurer jag knåpat ihop hittar ni på min dåligt uppdaterade ballongblogg.


Visst gillar du Kaffekokarkokboken?

Om

Min profilbild

Katja Wulff


Kaffekokarkokboken - Ute nu!
ballonkatten.se dansorensen.se ktstrf.se

bloglovin
RSS 2.0