Sommarsallad.Tid
2 timmar

Ingredienser
Ca 4 personer

Ris
3 dl ris som ska ta 10 minuter att koka (på ett "vanligt" sätt)
6 dl vatten
Salt

Sallad
1 påse med blandad sallad
1 bit gurka
1 paprika
1 avokado
1 burk majs
1 tomat
2-3 konserver med tonfisk i olja
½ röd lök
3 ägg
Mango Chutney (eller någon annan salladssås om du nu inte gillar Mango Chutney lika mycket som jag)
Olivolja
Ev. lite rödvinsvinäger
Salt
Peppar

Bröd (gärna Pain Riche)
Smör

Gör så här
Lägg äggen i kaffekokaren och häll vatten i bryggaren. Sätt på kaffekokaren. Låt stå i en timme. Häll av vattnet, skala och dela äggen.

Häll riset i kannan, lite salt i tratten och tillsätt nytt vatten i bryggaren. Låt stå i 1½ timme eller tills riset sugit åt sig vattnet ordentligt. Rör om lite då och då så att riset inte fastnar i kannbottnen.

Under tiden som riset kokar kan du hacka alla grönsaker som måste hackas. Blanda sedan ihop alla salladsingredienserna (kanske inte Mango Chutneyn som jag föredrar att "toppa" salladen med) i en bunke och rör om.

Lägg upp riset när det är klart på en tallrik. Stäng av kaffekokaren. Tillsätt salladen och toppa som sagt med Mango Chutney. Servera med färsk Pain Riche (med ett tjockt lager Bregott på!) och gärna ett glas vin.
Jättegott!


Koka ägg.


Koka ris.


Foto Dan Sörensen.Psst.. Du har väl inte missat vad för fiffigt som finns i min header?


Kaffekokarkokt kokkaffe

Att brygga kaffe i en kaffebryggare kanske inte är så konstigt. Läs om hur du kan göra det i receptet här. Men att det finns något som heter kokkaffe var en ny upptäckt för mig (kanske för att jag inte direkt är någon högkonsument av kaffe) så var ju tvungen att testa även det i kaffebryggaren. Det funkade jättebra! Så här gör du:Tid
Ca 45 minuter

Ingredienser
Ca 4 koppar

12 msk kokkaffe
8 dl vatten
Ev. möjlk, grädde och/eller socker eller andra sötningsmedel

Gör så här
Mät upp kokkaffet och lägg detta i kannan, samt vatten i bryggaren. Sätt på kaffekokaren. Låt vattnet bryggas genom, rör sedan om och låt stå tills allt kaffet har sjunkit till botten. Jag lät det stå sisådär 30 minuter ungefär. Häll upp kaffet i en kopp. Servera det svart eller med mjölk, grädde och/eller socker. Stäng av kaffekokaren.
Jättegott!


Låt kaffet sjunka till botten.

Foto: Dan Sörensen.

Promenad med Iggy Katt & Gucci Katt.


Ballongbloggsnamn?

En ny blogg är på G! Det är en ballongblogg där jag ska visa hur ballt det är med ballonger. Jag jobbar ju lite med det här och där men vill jobba ännu mer! Har ett namn jag tänkt på den men behöver lite fler tips. Har du något bra!?

Tack på förhand!


Alltså sådanahära ballonger. Detta är en lila Ballongkrokodil.

Palt!

Kom tillbaka från semestern inatt. För att inte deppa ihop totalt här hemma bestämde jag mig för att bjuda på kaffekokarkokt palt här hemma idag, trots att Dan var väldigt skeptisk. Jag har aldrig smakat, gjort eller en sett palt, men har länge varit sugen på att smaka (och framförallt tillaga) det för jag tyckte det lät som en skoj rätt. Kommer nog inte bli sugen på att smaka det igen på ett tag, men kan absolut laga det igen om någon där ute tycker att det är gött!Tid
Ca 2 timmar

Ingredienser
15 ganska små, mjöliga, finrivna potatisar (300 g - 400 g)
1 dl kornmjöl
0,75 dl mjöl
Ett par, tre skivor rimmat fläsk
0,5 tsk salt + salt till kokvattnet
Lingonsylt
Smör

Gör så här
Skala potatisen och finriv den (akta fingrarna!). Efter en dialektmiss mig och Dan emellan råkade jag grovriva min. Jag tyckte han sa att på den sidan rivjärnet "råriver" man och på den andra sidan "finriver" man. Eftersom potatisen ju var rå när jag rev den antog jag att den skulle rivas på den sidan (ja, jag fattar nu att det faktiskt låter jättekorkat). Han sa visst "grovriver" men jag förmodar att potatisen med fördel ska finrivas. Fast att den är rå.

Iiiiiiiiiallafall! Blanda potatisen med salt och mjöl och gegga ihop det. Ett tips är att ha vattniga händer så det inte blir så himla kletigt. Gör smeten till ca 5 stycken bollar och platta till dem. Skiva fläsket till små fyrkanter och tillsätt en liten fläskhög i mitten av den tillplattade paltbollen. Vänd sedan över degen så att fläsket försluts.

Lägg salt i filtertratten och häll vatten i bryggaren. När vattnet bryggts genom så lägg försiktigt ner paltarna i kannan och låt stå i drygt en timme.

Häll av vattnet och placera paltarna på en tallrik. Servera med lingonsylt och en stor klick smör!
Jättegott (men räcker med en liten tugga, misstänker det finns en anledning till uttrycket paltkoma)!


Grovriv Finriv potatisen.


Gegga ihop grejset.


Det är minsann ganska klurigt att göra palt!


Perfekta paltar!


Koka paltarna.


Foto: Dan Sörensen.


Visst gillar du Kaffekokarkokboken?

Om

Min profilbild

Katja Wulff


Kaffekokarkokboken - Ute nu!
ballonkatten.se dansorensen.se ktstrf.se

bloglovin
RSS 2.0