Kaffekokarkokboken på Bokmässan

Bokmässa nu igen! Förra året kaffekokarlagade jag mat i Telegrams (vårt förlag) monter. "Godaste maten på mässan" var det en som sa. Fast det visste jag väl redan! Det var inte så många som hann att prova eftersom det tog evigheter för maten att bli klar... I år ska jag ballongjobba fredag-söndag och kommer inte hinna att vara där så mycket, men på torsdag kanske. Shit, det är imorgon ju! Eller jag fattar inte det!? Vaddå "inträde främst för branschen"? Så står det om öppettiderna för imorgon, torsdag. Aja.
 
Så här såg det ut förra året!
 
Vi slog självklart på stort när det gällde marknadsföringen, kolla billboarden!
 

Varenda spårvagn i stan pryddes med våra nunor.
 
Även i busskurerna fanns vi förstås.
 
Pettersignering i Telegrams monter (titta bakom honom!).
 
Och här sitter jag! Ser du "Chingo" där i bakgrunden? Alltså inte den glade snubben utan siamesgosedjurskatten. Den hade jag med mig till montern för stämningens skull. Den ser ju ut som Gucci. Jag tror inte att någon fattade det så det blev enbart konstigt.
 
Ska du dit? I sådana fall får du snurra förbi Telegrams monter B05:51.
 

The camera loves you, kitty!

Jag kan sitta flera timmar om dagen och leta saker på Etsy. Hittar jag ingenting att klicka hem till mig själv finns det ju alltid något roligt att beställa till katterna. Eftersom hösten plötsligt har kommit tänkte jag att det måste ju vara hemskt kallt för stackars Naken-Zappa. Därför bad jag designern Jamie på NakedDogPJs att sy upp en skön pyjamas efter Zappas mått.
 
Zappa, den otacksamme jäveln, gillade inte alls sin skräddarsydda, USAimporterade designerpyjamas utan tokvägrade att ta den på sig och gömde sig förskräckt i sitt prasselrör.
 
Gucci däremot la dock tassarna på den...
 
Haha, visst är denna katt fantastisk!? Hon förvandlades till en stor lerklump som vi kunde forma precis hur vi ville. Och hon spann hela tiden. Hon älskar pyjamasen!
 
Har iof hört att katter även spinner när de tror de ska dö.
 
Foto: Dan Sörensen.

Gissa den kaffekokarbakade kakan!

Idag har det bakats hela dagen, mer om det en annan dag. Av resterna kaffekokarbakades bl.a. denna kaka. Ser ni vilket band jag inspirerats av? 
 
 
Nej, den är alltså inte klar på bilden. Pipan fick t.ex. inte plats på plattan...
 

Korvduellen

HUR trendigt är det då inte att stoppa sin egna korv? Jag trodde inte det kunde bli trendigare än vad det redan var men så läste jag att till och med självaste Blondinbella suktar efter att få stoppa. Du kan knappt ana hur übercool jag kände mig när vi gled in på saluhallen häromdagen och jag ba:
- Har ni korvstoppningsskinn? Iskallt sa jag det till hon i köttdisken.
- Du menar fjälster? Jäkla besserwisser.
- Huh? Dan nickade jakande åt mig.
- Ja, det har vi.
- Bra. För vi ska faktiskt stoppa egen korv. Sååå nice att jag klätt mig lite åt hipsterhållet just denna dag samt att Dan stod jämte mig, nyklippt i en ball Erik Hasslefrilla.
- Ok. Hon gick iväg för att hämta "fjälstret".
- Har DU stoppat korv någon gång? Frågade jag utmanande.
- Nej... Nej. Det har jag inte. Så klart du inte har din sopa, tänkte jag.
 
- Adiö! Sa jag när jag betalat för fjälstret.
 
Sedan gick vi hem och stoppade korv och nu är vi trendigare än någonsin. 
 
 
Tid
Beror på hur många korvar du orkar göra, men ca... Äh, men flera timmar beroende på hur många korvar, hur stora de blir, hur hårt stekta du föredrar dem och så ju.
 
Ingredienser (till en massa korvar)
 
Katjas kryddiga kalaskorv med grekvibbar
300 g blandfärs
1 gul lök
1 ägg
3 klippta soltorkade tomater
1 skvätt olja från burken med soltorkade tomater i
1 skvätt scharlottenlökfond
1 vitlöksklyfta
Fetaost
Några skvättar rödvin
~3 msk krossade fläsksvålar (beror på hur många "skvättar" av ovanstående ingredienser du haft i)
Riven parmesan
Ingefära
Basilika
Cayennepeppar
Oregano
Chili
Peppar 
Salt
 
Kissarnas kokta kissekattmatskorv
Kattmat
 
Danis Pestokåv (Dan har talfel och uttalar "korv" som "kåv")
300 g blandfärs
3 vitlöksklyftor
4 mixade soltorkade tomater
Basilika
Riven parmesan
Chili
Salt
Peppar
1 skvätt olivolja
Krossade fläsksvålar
 
Till alla korvar
Fjälster
Sprits
Smör
1 bädd solrosskott
Senap
 
Gör så här
Lägg fjälstret i blöt och blanda ihop alla ingredienser du vill trycka i din korv. Om köttsmeten kanske skulle bli för slaffsig är det en bra idé (om du käkar enligt LCHF) att blanda ner krossade fläsksvålar istället för exempelvis poatismjöl. Min köttsmet blev inte för slaffsig men jag tyckte det var en så bra idé med krossade fläsksvålar att de åkte i ändå.
 
Trä på det stinkande fjälstret på en sprits (om du inte har en korvstoppningsmaskin hemma) och tryck ner köttsmeten i behållaren. Spritsa ut korven och slå knut påna. Sedan är det bara att upprepa detta så länge du orkar. 
 
Sätt på kaffekokaren och smält smör direkt på plattan. Lägg på korven och stek tills de fått en gyllenbrun yta, det tar en faslig tid. Du kommer formodligen få torka bort någon mystisk, grå sörja från kaffekokarplattan emellanåt men till slut blir det bra!
 
Vill du hellre ha en kokt korv går detta med bra. Eftersom jag bara har en kaffekokare och jag planerar att laga mat på denna även i framtiden fick kissarna nöja sig med en kokt korv. Det går så klart finfint att diska kaffekokarplattan men vill ändå inte steka en kattmatskorv direkt på den. Då är det bara att slänga ner korven i kannan, hälla vatten i bryggaren och vänta i sisådär en timme. Har ingen aning egentligen, smakade inte på den av förståelig anledning.
 
Servera korven med valfritt tillbehör! Mitt tips för dagen är på en solrosskottsbädd med lite senap.
  
Några av alla sakerna vi stoppade våra korvar med.
 

Dan blandade sin korvsmet framför fotbollen så klart. Kolla vilken fit liten röv Zappa har!
 
"Spritsa det i min mun istället, biatch!"
 
Korvkul.
 
Korvstopparkock.
 
Kattmatskorven stoppas förslagsvis allra sist.
 
Vidrigt...
 
...men ganska kul!
 
Så här många korvar orkade vi stoppa.
 
Kaffekokarstekta korvar till människor.
 
Kaffekokarkokt kattmatskorv till kissar.
 

Iggy hulkar av äckel i bakgrunden, men allätar-Zappa gillade det!
 
Vilken korv vill du helst bli bjuden på?
Katjas kryddiga kalaskorv med grekvibbar
Kissarnas kokta kissekattmatskorv
Danis Pestokåv
Blää, äter inte korv
Jag vill ha alla, korvbuffé
Visa resultat
 
 

Foto: Dan Sörensen

Nu ska vi stoppa egen korv!

Eller, nej. Det är en alldeles för klyddig aktivitet för en lördagskväll. Det verkar faktiskt vara omöjligt att få i någonting i det där skinnet. Har du något tips på hur det kan gå smidigare mottages detta tacksamt.
 
 
Trevlig lördagskväll!
 
Foto: Dan Sörensen.

Vill du gå på matmässan?!

Vi har nämligen två fribiljetter till matmässan i Göteborg som pågår tom imorgon. Så har du inga söndagsplaner kan detta vara en trevlig aktivitet kanske. Vi ska shoppa loss på Freeport nu men kan lämna biljetterna till dig på vägen hem, blir väl vid 18tiden. Om du inte bort allt för långt borta vill säga.
 
Sugen? Jag har en släng av telefonpratarfobi och vågar inte svara när okända nummer ringer. Skicka därför ett sms till mig på 0739-883896 om du är intresserad. Först till kvarn!
 

I < / 3 KUK

Det rätta svaret på tävlingen ääääär:
Keso!
 
Keso, eller Cottage cheese, var alltså svaret. Det var väldigt roligt att kolla vad ni trodde det var och hur, förlåt mig, dåliga mångas gissningar var. Efter ledtrådar som "Mysigt där i stugan va! Hoppas inte bilderna var för cheesy?" trodde jag någon skulle ta det direkt men gissningar som "Flygande Jakob" kom ändå in. Fantastiskt!
 
Stort grattis till Kris som till slut gissade rätt i tävlingen och därmed får en idolbild av Zappa, om du inte ångrat dig och hellre vill ha en annan kisse förstås. Maila din adress till [email protected] så skickar vi hem det till dig när vi kommit på något (vi tycker är) skojsigt.
 
En ledtråd var ju även att det är en bristvara med Keso just nu. Detta på grund av all LCHF-hets. Har du missat detta kan du läsa om problematiken exempelvis här, här, här eller lyssna på det här (där finns även ett recept som jag inte följde, men som säkert funkar fint det med).
 
Jag tycker det är förfärligt.
 
Då jag och Dan i allra högsta grad bidrar till denna Keso-katastrof kände jag att jag måste göra något. Jag ska därför sluta köpa och börja göra egen kaffekokarlaga keso och det tycker jag att du med ska göra. Nu kanske du där hemma tänker att "Men det spelar väl ingen roll om jag gör det eller inte, jag är ju bara en i mängden. Andra får ta tag i detta problem blablablabbliblibla.". Ja, men tänk om ALLA tänker så!? Då kommer Arla inte heller i fortsättningen att hinna tillverka Keso och Kesohyllorna i butikerna förblir tomma! DU kan göra skillnad - börja redan nu! Tillsammans kan vi faktiskt vända på detta och fylla hyllorna igen med detta galet överskattade, vitkorniga guld som smakar rätt trist faktiskt. Gör din egna Keso och gör den exempelvis så här:
 
 
Tid
Oklart. Somnade i soffan och sov där hela natten. Det var klart på morgonen dock så någonstans mellan 3-12 timmar kanske.
 
Ingredienser (för en liten skitportion Keso)
2 dl fetmjölk
2 dl filmjölk
1-2 krm löpe
Lite salt
Miniskvätt grädde
 
Gör så här
Blanda filmjölk och mjölk i kannan, slå på kaffekokaren och låt detta stå i ja... Nån timme ungefär. Blanda om då och då och tillsätt sedan löpen. Låt stå nån timme till och rör om när du kommer på det. Stäng av kaffekokaren. Nu ska vasslen (?) hällas av. Gör detta exempelvis med hjälp av ett melittafilter och en kaffekannetratt. SÅ fiffigt! Det var här jag till slut somnade ordentligt (hade dock slumrat en del redan under förra steget) men det kan väl inte ha tagit så himla lång tid egentligen för det att rinna av, så 12 timmar tar det ju inte hallå. Salta och tillsätt lite grädde om du vill ha den blötare (och saltare). Detta ska du göra med det som ligger i filtertratten och ser ut ungefär som köpe-Keso alltså.
 
Servera det exempelvis med lite goa blåbär och hallon.
 
Och du! Jag läste någonstans att vätskan som runnit av används till messmörstillverkning. Jag tror aldrig att messmörshyllan kommer att sto tom i någon butik någonsin... Men om det nu skulle bli ett problem framöver håller jag faktiskt i detta nu på att kika på det. Kaffekokaren puttrar på för fullt där borta med någon vätska i (som jag är mycket tveksam till).
 
Mjölk och filmjölkskaffekokarkokning på vårt nya matbord. Fint va?
 
Även shoppat prydnadsbokstäver som är ruskigt trendigt just nu. Bokstäverna F, Å, N, G, A, D, A, G, E och N var slut så det fick bli dessa istället. Har du några fina bokstavskombinationer hemma?
 
Häll av vasslen i kaffekokarkannor eller i favoritsvankrukor.
 
Herregud vad ovärt det, under normala omständigheter, hade känts att slösa all denna tid, massa filmjölk och mjölk för en ruskigt liten portion Keso. Men världen ser idag ut som den gör och därför måste vi alla sluta vara så egoistiska och göra uppoffringar här och där.
 
Eller nej. Med handen på hjärtat... Jag kommer aldrig någonsin mer göra Keso på detta vis. Jag kommer att fortsätta att köpa Keso och på så sätt tömma Kesohyllorna. Hur kan jag då dra mitt strå till stacken?
 
Det ska jag berätta här för dig. Håll i hatten nu och spänn fast säkerhetsbältet.
 
Det mest effektiva sättet i dagens samhälle att visa sitt engagemang är på Facebook. Framförallt då genom en så kallad pic badge. Ja, men du kommer väl ihåg "Alla olika" kampanjen (hette den väl?) med den lilla handen? Satte man inte en pic badge på sin profilbild var man ju för tusan rasist. Eller vems sida var man egentligen på om man inte hade en norsk liten flagga på sin Facebookprofilbild efter det fruktansvärda terrorantentatet? Jo. På BREIVIKS sida. Men ladda upp en pic badge på din profil så är du safe och har gjort ditt.
 
Så här ser pic badgen ut som vi tagit fram. Kampanjen heter I </3 KUK och betyder ungefär: Jag söndrigthjärtar Kesohyllor Utan Keso.
På den här sidan kan du lägga till badgen på din profilbild (på både Facebook OCH Twitter dessutom). Glöm inte att tipsa dina vänner så att även de kan få sova med gott samvete om nätterna!
 
Självklart har jag och Danis redan kirrat det till våra profiler:
 
 
Foto: Dan Sörensen.
 
 
 

Ledtråd till tävlingen...

...finns faktiskt redan i tävlingsinlägget nedan - i bilden på katterna.
 
Här får du kolla på fler sköna bilder från vår stuga medan du funderar.
 
 
Mysigt där i stugan va! Hoppas inte bilderna var för cheesy?
 
Kan även lägga till att det är en bristvara som tillagas där i kannan. Bristvara är alltså ytterligare en ledtråd.
 
Oh, nu måste ju någon ta det skitfort!
 

Tävling! Vad är det som tillagas?

Ja, vad tror du? Gissa på! Första som gissar rätt får en nyfotograferad idolbild på valfri kaffekokarkissekatt hemskickad.
 
Så här gör du:
Kommentera i kommentarsfältet (så klart) vad du tror att det är som tillagas på bilden. Glöm inte att skriva vilken katts idolbild du vill ha samt din mailadress så att jag kan nå dig om du vinner.
 
Katterna som just nu går att välja på är:
- Iggy Katt.
- Katt Zappa.
- Gucci Katt. Passa på! Hon dör nog snart. AV ÅLDER ALLTSÅ.
 
Solkatterna chillar på trappan upp till vår lilla stuga.
 
Lycka till!
 
Foto: Dan Sörensen.

Visst gillar du Kaffekokarkokboken?

Om

Min profilbild

Katja Wulff


Kaffekokarkokboken - Ute nu!
ballonkatten.se dansorensen.se ktstrf.se

bloglovin
RSS 2.0