Uppstickarintervjun för Shortcut.

Fick via Svenska Matbloggare reda på att min uppstickarintervju publicerats. Kul!

Fnissade lite när jag jämförde mina svar med de andras. Vilket gäng.Shortcut måste ha fel på datumet på sajten, den 1 september 2010 hade jag inte ens en aning om vad Uppstickarlistan var.

Finalen Årets Kock 2011!

På torsdag är det, som rubriken lyder, final i Årets Kock 2011 i Stockholm. Arla som är presentatör undrade ifall jag ville hjälpa dem att blogga på plats. Det ville jag! Så någon som ska dit, tro?

Du kan läsa allt om Årets Kock 2011 här (sitter här och förbereder mig nu på allt som hända skall).


Årets kaffekokarkock 2011?

Undrar du förresten vad jag gör på bilden så vacuumförpackar jag kött. Tillagade nämligen det sous vide. Det är typ det svåraste man kan göra inom matlagning, men för mig gick det galant.

Foto: Dan Sörensen.

Bakdags - Kattburgare

Haft en bra helg? Vi har typ spelat Donkey Kong non stop och är på en jobbig bana i spelet nu. Hur irriterande som helst så därför blir det en Donkeypaus nu innan vi slår sönder något här hemma.

Hade som sagt besök från Baka Hemma-Maria häromdagen. Vi bakade sjukt mycket och det hade blivit ett mastodontinlägg ifall jag lagt upp allt vi bakade i ett inlägg, så det får bli en liten följetång av spektaklet. Här kommer det första receptet - Kattburgare.Tid
45 minuter (utan degtillverkning)

Ingredienser
En deg (du hittar precis hur du ska gå till väg hos Maria)
Whiskas blötmat
Friskies torrfoder
Salladsblad

Gör så här

Fixa till en deg enligt Marias anvisningar. Sätt på kaffekokaren. Rulla en liten del av degen till små bullar. Lägg dessa direkt på kaffekokarplattan. Stek på varje sida i en kvart (beroende på hur stora bullarna är).

Alltså för att det inte ska bli några missförstånd här måste jag ju förtydliga mig. Vad jag förstår så kallar folk ovanför Skåne (jag vet iof inte om det är en skånsk grej) bullar för frallor. Bullar är enligt samma människor detsamma som typ kanelsnäckor och sånt. Enligt mig är en rund brödboll detsamma som en bulle. En fralla är en franskbrödbulle. Och en kanelsnäcka är en kanlesnäcka.

Så.

Ta av bullarna från plattan och dela med en kniv. Lägg några godbitar mellan halvorna och toppa med favorittorrfodret. Servera kissarna hamburgarna tillsammans med en skål vatten, eller kattmjölk om det är en riktig fest!


Fixa ett bakproffs som i sin tur fixar en proffsdeg.


Stek hamburgarna. På bilden skymtas bland annat även tunnbrödsdeg för kaffekokaren samt bakade plattångstunnbröd.


"Smarrigt!"

Foto - Alla utom den översta bilden: Jag
(Dan var på jobb och kom inte hem förrän i slutskedet av bakningen).
Foto - Den översta bilden + redigering: Dan Sörensen.


Bakabakabakabakabakabakabaka.

Kaffekokaren har fått jobba ordentligt idag. Vi har bakat allt från korvbröd till semlor. Bilder och recept kommer givetvis men nu ska vi ut och dricka öl.

Ska bara spela lite Donkey Kong först.

...och skjuts med dem in i kaffekokaren.

Nu får jag snart proffsbesök av Baka Hemma-Maria! Vi ska baka bröd på kaffekokaren. Jag har ju bara bakat (antagligen rätt så oproffsiga) lusseplattor på kaffekokaren. Detta ska bli skoj!


Iggy Katt och Gucci Katt har klätt upp sig inför finbesöket.

Irish Coffee

Vi har köpt Donkey Kong Returns till Wii och har därför inte tid att laga mat. En kaffedrink hanns med igår. Det var kul att göra drinkar för omväxlings skull, får bli fler recept på sådana framöver. Passar fint också med kaffedrinkar så att man får extra energi att sitta uppe och spela långt in på nätterna.Tid
En kvart kanske.

Ingredienser
2 cl Whisky (Glennfiddich använde jag)
2 dl Kaffe
4 msk Vispgrädde
Farinsocker

Testa dig fram med måtten här. Personligen klarar jag inte av en stark Irish utan vill helst att den ska smaka grädde (hade kunnat ha en dl till i den men råkade dricka upp det) och socker.

Gör så här
Stoppa kaffe och ett filter i kaffetratten och häll vatten i bryggaren. (Om du har filter och bryggkaffe hemma vill säga. Jag gör aldrig kaffe i min kaffekokare (neeej, inte för att jag är rädd för att maten ska smaka kaffe) så fick använda mig av Dans kaffepress istället.) Sätt sedan på kaffekokaren. Vispa grädden medans kaffet bryggs. Stäng av kaffekokaren.

Häll en skvätt Whisky i ett glas och tillsätt socker. Blanda och fyll upp glaset med kaffe. Klicka på grädden och strö över lite mer socker. Servera gärna med en bit choklad!


Jaja, jag hällde över kaffet i kannan så att bilden skulle bli mer "rätt".

Foto: Dan Sörensen.


Nu ska vi spela vidare!


Tävling - Vinn High Tech Microvågsugn!

Ni som känner mig sen några år tillbaka vet att jag älskar micron. Eller nu har jag ju min kaffekokare som gör matlagningen roligare men innan kaffekokartiden klarade jag mig inte utan micron eftersom spismatlagning är det tråkigaste jag vet. Därför kommer jag nu tävla ut en micro, tipsa om några av mina favoritrecept, samt köra en duell mellan kaffekokaren och micron.


Nya Max från Whirlpool.


Snygg micro va? Galet många funktioner som jag aldrig har provat på innan. Steam funktion, 3D mikrovågssystem, upptiningsfunktion som tinar maten sjukt mycket snabbare än vanliga microvågsugnar och crisp funktion. Maxad micro med andra ord...

Hur nice hade det inte varit att vinna en sådan micro?


Jo, skitnice! Det har jag nämligen gjort i och med att jag blev inbjuden att delta i Max Blog Award där man även kan vinna hem en stjärnkock vid namn Mattias Larsson som gör mat till en. Jag som föredrar kaffekokarlagat hoppas han i så fall bjuder på en sådan meny.


Eftersom jag nu fått den där nya coola micron behöver vi ju inte den gamla. Så den tävlar jag ut nu! Det är en vit KENWOOD micro i prima skick, något skitig dock, med massa olika features:
  • Display med lysdiodslampa som kan visa korrekt time, räknar ner tiden och visar inställningar (syns inte på bilden eftersom kontakten inte är inkopplad).
  • Auto Menu. Denna visar olika program som går att ställa in. Exempel på dessa program är A1 Reheat, A4 Meat eller varför inte A5 Pasta.
  • Microwave-knapp. Okänt vad denna gör.
  • Defrost-knapp. Lämpar sig utmärkt då maten som ska micras är fryst.
  • Clock/Pre-set-knapp. Denna ställer man antagligen klockan och pre-settar med.
  • Stop/Clear-knapp. Har du tryckt fel microinställning eller kokar maten sönder där inne fast tiden inte är slut? Det gör inget! Stop/Clear-knappen löser detta.
  • Start/+30Sec./Confirm-knapp. Detta är min favoritknapp och i stort sett den enda knappen jag använder. Med den fiffiga +30Sec-funktionen tycker jag inte det behövs någon annan inställning. Det är bara att maxa +30Sec-knappen till önskad tid är inställd.
  • Timer-Weight-Auto Menu-vridknappen. Denna är så hightech att jag faktiskt aldrig använt den. Har råkat stöta till den ett par gånger och då visas rena grekiskan i displayen. Detta löses enkelt med Stop/Clear-knappen.
  • Handtag som man enkelt kan öppna dörrluckan med och plocka in/ta ut mat.
  • I micron finns även en snurrplatta i glas som ger en någorlunda jämn uppvärmd mat om du har tur.
I detta pris ingår även ett plastskydd som kan sättas över tallriken för att undvika stänk från maten. Frakt är givetvis inkluderad i priset - om du bor i Göteborg vill säga. Annars får du stå för frakten själv.Foto: Dan Sörensen.


Hur ska du då göra för att ha chansen att vinna denna charmiga microvågsugn? Det finns två olika tillvägagångssätt.

Det första alternativet är:


1. Skriv ett inlägg om Kaffekokarkokboken i din blogg.
2. Klistra in denna bilden i inlägget.
3. Länka till denna tävling i inlägget.
4. Skriv en motivering på varför just DU ska vinna en high tech microwave från KENWOOD.
5. Kommentera under detta inlägg att du är med och tävlar.Annars går det andra alternativet lika bra:

Gå med i Kaffekokarkokbokens Facebookgrupp och skriv en liten hälsning (du kan gå med i Facebookgruppen även fast du inte vill vinna micron).


Lycka till!


Tävlingen pågår tills tidigast den 27/1 2011 eller tills jag blir av med micron/kastat den på tippen.Läs mer om tävlingen jag är med i här.

Snart..

...är det dags för tävling!Kom förbi igen senare ikväll för detta bör du inte missa.


Så här rengör du kaffekokaren.

Nä, nu börjar det bli alldeles för snuskigt här! Det får jag väga upp med ett rengöringsinlägg. Flera gnäller nämligen över hur ohygieiskt det skulle vara att laga maten på kaffekokaren. Snicksnack säger jag! Eller, jag vet inte hur det ligger till med er spismatlagare men jag rengör mina matlagningsredskap varje gång efter användning.

Och det går till så här:

Diska kaffekokaren
.
Efter (och inför om den stått och dammat ett tag) varje matlagningstillfälle.


Tänk på att dra ut kontakten innan, förutom detta gör du ungefär på samma vis som när du diskar en stekpanna. Kaffekokaren går ju inte sönder för att det kommer vatten på plattan (som många tror), den är ju tätad eftersom den faktiskt ska tåla att det kommer en annan vätska, kaffe, nerdroppandes på plattan.I bakgrunden skymtar du även en nydiskad kanna. Tänk att du diskar ett vanligt glas när du diskar den så ska även det gå finfint. Tratten är inte svårdiskad den heller.


Skrapa bort brända matrester från kaffekokarplattan.
Efter du råkat glömma bort mat på plattan som bränts vid.

Att bränna vid maten kan hända även de bästa kockarna. Nu är kaffekokaren så fiffigt utformad att en såndär skrapa till spisen fungerar jättebra att skrapa bort brända rester med. Använd denna endast när skiten verkligen inte går bort efter disken så att du inte repar plattan. Det är typ livsfarligt med teflon ju. Så detta tipset kanske är superdåligt egentligen.

Om det nu är teflon plattan är gjord av vill säga?


Den har varit betydligt skitigare...


Kalka av kaffekokaren.
Med jämna mellanrum för bästa smak.

Det är superenkelt! Häll ner 1 dl ättiksprit blandat med ½ l vatten i bryggaren och slå på kaffekokaren. Brygg genom det och sen kör med rent vatten genom bryggaren 4-5 gånger innan du använder den till matlagning (eller dryck) igen.


Fiffigt va?


Foto: Dan Sörensen.

Eat my pussy, pussy!


"Smakar fisk!"

Väntat på en anledning till att börja röka?

Här har du den!Ladda ner och skriv ut ett eget cigarettetui (gratis till och med) på KTSTRF.


Hihi. Dans monster är så roliga, visst? Cigarettetuiet är nog min favorit hittills. Eller ja, efter Kaffekokarkocksmonstret förstås!Kamelquesadillas!

Nu är det lite drygt en vecka sedan vi kom hem från Egypten och i allra högsta grad dags för ett Egypteninspirerat recept och inlägg. Det roligaste i Egypten (förutom att hyra en fotograf) var att rida kamel, snorkla och åka fyrhjuling i öknen. Och det tråkigaste var att bli magsjuk. Så tänkte dela med mig av ett recept blandat med några av våra semesterbilder i det här inlägget.

Oscar Kamel var en kamel som bodde på hotellet. Vi gick och hälsade på honom varje dag och första dagen fick vi rida på honom. Jag har sedan dess varit sjukt sugen på att tillaga honom så här kommer receptet. Eftersom quesadillas är Egyptens nationalrätt fick det bli just det.
Tid
2 timmar

Ingredienser
(för 2 quesadillas)

En kaffekokarplatta kamelfärs (funkar hyffsat även med vanlig blandfärs)
4 tortillabröd
Rödlök
Majs
Tomat
Gurka
½ vitlöksklyfta
Riven ost
Smör
Peppar
Creme Fraiche
Salsa


Gör så här
Sätt på kaffekokaren och smält lite smör på plattan. Har du kamelfärs hemma kan du lägga på det på plattan, använd annars blandfärs. Bryn färsen, det tar typ tre kvart. Förresten! Innan du lägger på färsen så pressa ner lite vitlök i den.

Har du köpt vanliga tortillabröd i butik lär inte dessa få plats på kaffekokarplattan, så klipp till dem i lagom storlek. När färsen är klar så släng på den på två av bröden, peppra och tillsätt de andra ingredienserna som du är sugen på (jag tog majs, rödlök, tomat och ost). Den viktigaste ingrediensen är OST! Så se till att du sparar plats till den. Lägg på de två andra bröden som lock och försök att trycka ihop quesadillasen så gott det går.

Jo! Efter att du stekt färsen får du snabbt torka av kaffekokarplattan. Quesadillasen ska nämligen rostas på plattan nu så skippa allt vad flott heter och lägg mumset direkt på plattan. Rosta på varje sida i ungefär en kvart. Servera med en liten sallad, salsa och creme fraiche. Stäng av kaffekokaren.
Jättegott!Stek färsen!
Fin vattenpipa va? Det var den andra vi köpte. Den första ville vattenpipesnubben ha 900 egyptiska pengar för (drygt 1000 svenska pengar). Han fick till slut 450 egyptiska pengar. Senare samma kväll tappar Dan den i golvet... Några dagar senare köper vi denna vattenpipan för 45 egyptiska pengar. Hur dum i huvudet får man bli? Och vi som tyckte vi hade prutat så förbaskat bra.


Tortillabröden du köper i butik passar visst inte så bra...


... så de måste klippas till.


Pimpa quesadillan. Fin kamel va?


Och en annan fin kamel är Oscar Kamel.


Så här såg han ut från kamelryggen.


Tillbaks till receptet!


Rosta quesadillan.
Visst är Gucci Katt gullig i sin Egypten-scarf?


Vi hade med oss en sådan hem som minne från när vi åkte fyrhjuling i öknen. Då var man nämligen tvungen att se ut så här för att vara ordentligt skyddad mot sol och sand!


Gucci Katt var ute i öknen hon med!!! Hon är också skyddad mot sol och sand. Synd bara att hon glömde solbrillorna hemma.


Gott?


Jättegott!Hahah, på tal om Dan! Det ABSOLUT roligaste var när jag och Dan skulle till Mc Donald's. Alltså jag gjorde ett så jäkla bra prank på honom och timingen kunde inte bli bättre. Båda två var så magsjuka i dödsdiarrén och ingen av oss klarade av den giftiga buffén på hotellet så vi bestämde oss för att åka till Mc Donald's och få i oss riktig mat. På vägen dit hade folk varit skitjobbiga + magsjukan + vi var bakis + vi var toookhungriga + + bakistörstiga + att snubben i kassan var så jäkla jobbig. Han lyssnade inte på Dan under beställningen utan höll på med 20 andra saker och var rätt otrevlig. Jag märkte hur vansinnig Dan började bli.


Här ligger vi bredvid varandra med varsitt dropp. Vi var tydligen jättenära på att bajsa ihjäl oss och läkaren var sur för att vi inte kommit in till honom tidigare. Inte konstigt man var lite tjurig ibland.

När vi väl fått vår mat skulle jag först in och tvätta händerna och sedan när jag var tvättad var det Dans tur. Då passade jag på att öppna hans hamburgerkartong, plocka ut hamburgaren, ta en STOR tugga på den och sedan packa in den igen.

I vanliga fall hade ju inte Dan gått på detta (jag har till och med gjort detta pranket tidigare). Men eftersom hans stubin redan var så sjukt kort exploderade han innan han ens hunnit tänka efter och - utan att säga ett ord - reste sig upp, puttade bort sin stol och började rusa mot kassan. VANSINNIG!
Jag skrek:
- DAAAAN!

Han vände sig om - utan att säga ett ord - och visade upp sin tuggade hamburgare. Han såg galen ut. Sedan vände han sig - utan att säga ett ord (men med crazy eyes) - om mot kassan igen. Här funderade jag en bråkdels sekund på att låta honom springa till kassan, kasta hamburgaren på den där jäkla snubben i kassan och skälla ut personalen... Det hade ju varit så himla kul... Men istället skrek jag:
- Det var jaaaag!

Hans min när han vände sig om var nästan lika rolig som den vansinniga minen han hade strax före.

Ojojoj, va skoj. Men jag antar att du skulle varit på plats och sett det hela.Fifan va nice!


Foto (alla fina vill säga): Dan Sörensen.Kaffekokarkokboksföreläsningskryssning.

Idag är jag på Stena Line och kaffekokarkokboksföreläser. Jag har en egen loge. Med godis. (Coolt.)
Duktig på att måla naglarna va?!


Prinsesstårtor.

Kommer du ihåg vilken fin kaffekokarlagad prinsesstårta jag gjorde till mig själv på min födelsedag?? Det är kanske det receptet jag är mest nöjd med av alla recept. I alla fall topp tre. Jag har ju en blogg till, Ballongkatten. Den är förmodligen Sveriges världens snyggaste dessutom (tack Dan). Idag testade jag på att göra en ballongvariant av prinsesstårta. Är inte liiiika nöjd med den som min kaffekokarlagade men tycker ändå den blev väldigt fin. Eller hur?


Ballongprinsesstårta.


Kaffekokarlagad prinsesstårta. Vilken är finast??

Såg ni förresten Sveriges Mästerkock? Fasiken va bra Kalasgott-Jennie är! Grattis!


Foto: Dan Sörensen.Mangomarinerad Kyckling

Tillagade som sagt kyckling några dagar innan vi drog till Egypten. Hittar inte receptet jag skrev ner (om jag nu ens skrev ner det) så det får bli lite luddigt. Kan inte tänka mig att det är någon där ute som tänker tillaga det så det är skitsamma ändå.

Får även lägga till en varning om att kyckling måste tillagas ordentligt blablabla. Bara så att du vet.Tid
5 timmar


Ingredienser

1 kycklingfilé (vågar du inte prova på att kaffekokarsteka den själv kan du ju köpa en färdiglagad)
Olivolja
Mango Chutney
Citron
Chilipeppar
Bacon

Sås

Grädde
Mango Chutney
Sweet Chili... Tror jag.
Hackade jordnötter
Gul lök
Peppar
Smör

Ris
Salt

Sallad


Och förmodligen en massa annat gött som jag inte kommer ihåg.Gör så här
Blanda ihop ingredienserna till marinaden. Dela kycklingen i mindre bitar och lägg ner dessa i en fryspåse. Häll även i marinaden och slå en knut på påsen. Massera in marinaden ordentligt så att hela kycklingen är täckt.
Lägg riset i kannan, vatten i bryggaren och salt i tratten. Sätt på kaffekokaren. Låt stå i ungefär 1½ timme (eller tills riset sugit åt sig allt vatten). Rör om då och då så att det inte fastnar i botten, det är ju ett helsike att diska bort. Häll av riset och diska av kannan. Sätt folie över riset.
Stek bacon direkt på plattan i cirka 45 minuter. När de blivit lätt knapriga är de klara. Ta av dem från plattan och diska snabbt av den.
Nu ska såsen fixas! Det är bara att hacka till löken och kannsteka den i smält smör först - cirka 20 minuter (efter det att smöret smält). Häll i reseten av ingredienserna och låt stå i 45 minuter (beroende på hur mycket grädde du har i). Det ska alltså stå tills det blivit varmt. Häll av såsen i en skål och sätt folie över.
Och så kycklingen. Klipp upp fryspåsarna och släng på kycklingbitarna direkt på plattan. Stek dessa i typ en timme (har jag för mig). De ska i alla fall ha fått en ordentligt fin färg och ska absolut inte vara rosa i mitten för då dör du. Vänd då och då på bitarna. Stäng av kaffekokaren när de är klara.Servera kycklingen med såsen, riset (snyggt jag fick till det va på presentationsbilden?) och en fräsch sallad. Garnera rätten med bacon och nötter.
Jättegott!


Imorgon är det dags att storhandla! Så nästa recept blir kanske ett på Oscar.


Foto: Dan Sörensen.

Hemma igen!

Då var veckorna i Egypten avklarade. Det sämsta med att bo på All Inclusive hotell i Egypten är att buffén där vi bodde måste varit giftig och vi var magsjuka hela resan (och det har hållit i sig även här hemma). Det är tur att det sämsta lätt vägs upp av att även alkoholen är gratis och det inte gör så mycket att man måste skita hela tiden eftersom man ändå måste springa på toa och kissa konstant.

På hotellet fanns även en fotograf man kunde hyra och här är ett litet urval av vår photo session. Enjoy. 
Vackert va? 


Några dagar innan vi drog till Egypten gjorde jag ett recept i kaffekokaren med kyckling! Har blivit varnad en massa gånger att kyckling måste tillagas ordentligt och yada yada. Men kunde inte hålla mig längre och självklart fungerade det finfint. Tror jag. Var det kanske anledningen till vår magsjuka?

Recept kommer upp ikväll!


Hihi kolla Iggy Katt förresten. Hon är glad att vara hemma vid sitt element igen.


 

Hejhej från Egypten!

Landet där ett litet paket tamponger kostar mer än en limpa cigg.


Jag och kamelen Oscar innan vi slaktade honom och stekte till honom på kaffekokaren. Recept kommer.

Hur har du det?

Visst gillar du Kaffekokarkokboken?

Om

Min profilbild

Katja Wulff


Kaffekokarkokboken - Ute nu!
ballonkatten.se dansorensen.se ktstrf.se

bloglovin
RSS 2.0