Kaffekokarkokad äppelchutney!
Var nere i Malmö häromhelgen på namngivningsceremoni för min gulliga brorson Wilgot. Jag är nu inte bara stolt fadder till Thilde utan nu även till lille Wille! I alla fall så fick jag med mig en massa äpplen hem som blev till äppelchutney. Några stycken i alla fall, de andra har ruttnat nu.
Tid
2-3 timmar
Ingredienser
3 äpplen
1/2 gul lök
1 msk riven ingefära
1 morot
1/2 chili
1/2 dl vitvinsvinäger
1 dl vatten
1,5 dl socker
2 msk honung
Chiliflakes
Chipotle chili
Chilikrydda
Nån chilikrydda till jag inte kommer ihåg namnet på
Curry
Olja
Gör såhär
Sätt på kaffekokaren och kaffekokarfräs hackad lök, ingefära och chili i olja i en halvtimmes tid. Dela äpplena i bitar och riv till moroten och tillsätt detta tillsammans med vinäger, socker, honung och kryddor i kannan samt vatten i bryggaren. Låt det puttra på ordentligt tills allt blivit så geggigt som du vill ha det. Smaka av med mer kryddor, jag gjorde min riktigt het och fin (som du ser) med alla möjliga chilisorter jag hittade här hemma.
Servera den smarriga chutneyn förslagsvis med några goda ostar eller vad du nu är sugen på.
Stäng av kaffekokaren.
Rör om lite då och då!
Häll över äppelchutneyn i en burk som går att försluta väl.
Men visst heter det väl ändå äpplechutney egentligen och inte äppelchutney?
Världens gladaste unge! Här ser han inte så glad ut, men det var nog för han spydde sekunden efter. Här är en film på min instagram där han är så gooo!!!
Foto: Dan Sörensen.
Meowtfit of the day!
Haha! Jag har så roligt med Gucci nu om dagarna (som du kanske märker) så det får bli en ny blogg om det hela - meowtfit of the day. Här inne på denna bloggen borde det ju vara största delen kaffekokarlagad kan man tycka.
Än så länge är där inte så många mjaoutfits men det ska komma nya varje var och varannan dag! Tills vi tröttnar eller strumpbyxorna tar slut. Är du förresten sugen på nytt, kaffekokarlagat recept så kommer det upp ett imorgon. Ses igen då!
Däckatt i soffan.
Vem har inte gjort den här gamla klassikern nån gång?
Dagens mjaoutfit!
Regnbågsris!
Har tidigare kaffekokarkokat konfettispagetti och det blev så fint att jag så klart blev pepp på att fortsätta leka med karamellfärgerna. Det färgranna resultatet blev det hära regnbågsriset.
Tid
1 timme
Ingredienser
Ris (klibbfritt är att föredra, dvs det jag inte använde)
Karamellfärg
Gör såhär
Sätt på kaffekokaren, lägg riset i kannan och vatten i bryggaren. Jaaa, men sen är det bara att kaffekokarkoka på tills det är klart vettu. Beror på vad för ris du använder och så men det tar väl en trekvart kanske. Stäng av kaffekokaren.
Dela upp riset i olika skålar och droppa ner en gnutta karamellfärg däri. Låt stå. Blanda ihopa alla de olika färgerna till en magisk regnbågsrisexplosion!
Servera.
Tog ingen skoj bild på när riset kokades denna gång. Men här är en gammal riskokarbild som jag tycker är grann. Kolla så liten Zappa är!
Foto: Dan Sörensen.
Kaffekokarlagad kattmat för känsliga kattmagar
Zappa är ofta dålig i magen och när han då skiter fylls hela lägenheten med den mest fasansfulla stanken du kan tänka dig. Sphynxrasen är ganska ofta dåliga i magen och efter snack med veterinär fick vi några tips. Ja, det finns ju torrfoder man kan köpa just för detta besvär. Då detta är svindyrt och Zappa är lika stor i maten som Dan anammade jag några av veterinärens tips - nämligen kokt ris och kokt fisk (men tänk på att kissar även kan vara känsliga mot detta!). Detta i sig är inte så sexigt enligt Zappa så det blandat med specialtorrfodret ska nu få bukt med hans besvärliga buk.
Tid
1,5 timme
Ingredienser
Ljus fisk som inte är så fet
Ris
Specialtorrfoder
Gör såhär
Dela fiskfilén i mindre bitar och lägg de i kannan. Häll vatten i bryggaren och sätt på kaffekokaren. Kaffekokarkoka i sisådär en kvart och fiska sedan upp firren. Tänkte att riset skulle smaka lite godare enligt en katt så därför la jag sedan ner riset i samma vatten som fisken kokats i. Och där fick det koka på tills det var klart. Stäng av kaffekokaren och låt det hela svalna.
Blanda ris med fisk och torrfoder och servera till ränneskitskatten.
Photobombande Guccii i förgrunden. I bakgrunden ser du hur bajsZappa inspekterar den fina vasen jag gjorde mha ett fiskhuvud. Fin va?
Gott? Gottgottigottgott.
Foto: Dan Sörensen.
Svintarmssnopp!
Kunde inte riktigt hålla mina ballongvikarfingrar i styr när jag lekte med prinskorvar häromdagen. Likadant blev det igår när jag kom över en svintarm.
Svintarmssnopp!
Mycket könsfixering på bloggen numera. Kul!
Testikeltacos!
Det står fredagsmys på kvällens schema för många av oss och den mest klassiska rätten vid ett sådant tillfälle måste väl ändå vara tacos? Ikväll tycker jag du ska överraska där hemma med en kär gammal klassiker, fast med en kul twist - nämligen att använda fårtestikel som protein. Jag kom över de gyllene bollarna efter att jag vandrat runt i Saluhallen. Jag har skrivit det förr, jag älskar att gå och titta på maten där - och man bör ju prova på att laga rätter med de mindre "attraktiva" ingredienserna när tillfälle ges. Det är väldigt billigt men framförallt är det väl jäkla bra att försöka äta så mycket som möjligt på djuret om man nu ska äta kött.
Förra gången blev jag kär i de små grisaknorrarna och denna gången fick fårtestiklarna mig på fall. Nu med facit (dvs recepten) i hand väljer jag testikel framför knorr alla dar i veckan. Det är enklare att laga, festligare att laga, det går mycket snabbare (kan vara fördel ibland), har en skojsigare konstistens (jag hatar när man måste gnaga saker från ben och brosk) och är enligt mig mycket godare.
Man ska ju rensa testiklarna, vi la upp en film på det igår om du missade. Fasiken vilken go känsla det var att rensa dem, lite som att klämma finnar. Och vem kunde tro att i första snittet man tar i testikeln så tittar en snippa ut! Nu blir alla helt "Hur i hela friden tror hon att en snippa ser ut egentligen...", men kolla själv då i filmen!
Mumsfillibäbä!
Tid
1.5 timme
Ingredienser
Fårtestiklar (jag använde mig av 2 st som mättade mig mer än tillbrääkligt)
Tacokrydda
Olja
Tacoskal
Gurka
Rödlök
Paprika
Majs
Riven ost
Jalapeno
Sallad
Tomat
Guacamole (Dan gjorde den, recept finns i mitt mer traditionella tacorecept)
Salsa
Och annat smarrigt
Gör såhär
Jag visste varken hur testikel ska smaka, hur den ska se ut och framförallt inte hur den tillagas. Men tror nog jag fick till den himla bra genom att först då rensa testiklarna (se filmen). Skölj av kulorna ordentligt och dela dem i något mindre bitar. Eller ja, det beror väl på hur välhängd fåret var, kanske det inte behövs. Men en av kulorna jag köpte var helt jäkla enorm.
Lägg testikelbitarna i kannan, häll vatten i bryggaren och sätt på kaffekokaren. Kaffekokarkoka i sisådär 20 minuter. Hacka upp dina tillbehör under tiden och förbered guacamole och sånt skit om du vill ha det.
När testiklarna blivit genomkokta, dvs (vad jag tror är) mer gråaktiga och svampiga samt mindre manetkonsistensiga, så häll av vattnet och skölj bort böset från bollarna. Det fastnar en massa gammal testikelslem som jag inte tror ska vara kvar där. Eftersom de ska bli testikeltacos valde jag nu att kötta upp dem i mindre bitar, typ som testikelfärs. Krydda med tacokrydda så klart.
Hetta upp olja direkt på kaffekokarplattan och släng på tacotestikelfärsen. Kaffekokarstek tills det fått fin, gyllene färg. Stäng av kaffekokaren när så har skett.
Servera testiklarna med allt vad du vill ha i din testikeltaco och låt fredagsmyset börja!
Hur kan man inte bli kär i dessa?!
Lärorikt var det med att dissekera kulorna. Jag trodde iaf inte att det skulle bli så fina testikelfiléer som det blir!
Kaffekukarkokning.
Kaffekukarstekning.
Kaffekukarkock som gillar att ha många ballar i luften så att säga!
Hur smakar det då? Min första tanke var "som kyckling". Fast med något svampigare konsistens. Du vet såndär mjölkchoklad som lanserades för några år sedan, den med bubblor i? Om den motsvarar testikel så är kyckling den vanliga chokladen. Dan (som är himla kräsen och äckelmagad egentligen vågade smaka testikeltacon och åt tom flera tuggor) förklarade det bättre, eller han försökte iaf. Efter min chokladliknelse började den gamle vegetarianen med "Det påminner mer om sådant vegetariskt..." "QUORN!" avbröt jag. "Nja, det finns en annan som..." "JA, Quorn är det ju som!!" avbröt jag igen, fast jag inte alls vet. Så jag vet inte riktigt vad det egentligen var det var han skulle säga, men jag tror han hade förklarat det bra om han fått tala till punkt. Det smakar alltså ungefär som det Dan skulle säga fast med lite pungsvettseftersmak och -lukt. Men det sista tror jag nog att jag inbillade mig.
Förresten! Vad ska du kolla på ikväll? Fotbollsmatchen eller Idol och Anders BAGGE?
Hahaha...
Och du. Förtjänar inte detta en nominering till Matbloggspriset så ger jag upp! Det är så jag vill gå in och nominera mig själv igen, detta är det bästa receptet tycker jag sedan kattsoppan. Nominera här! ÅH! Nu kom jag ju dessutom på ett annat gammalt fint, kaffekokarlagat testikelrecept som gjordes efter Katt Zappas kastrering - Två små pungrätter.
Äh, här kommer filmen igen. Kolla snippan som tittar fram. Ha!!
Foto: Dan Sörensen.
Ballaste kaffekokarreceptet någonsin!
Ja, det ballaste receptet kommer upp imorgon. Kika in här igen då! Du får en sneak pick så länge.
Vad tror du det kan bli för kuligt? Hahaha, det är absolut ett av mina favoritrecept!
Film: Dan Sörensen.
Jag har gjort hundkorv!
Vid sidan av kaffekokarmatlagning och katter är ju ballongvikning mitt stora intresse. Därför blev det såhär när jag köpte korv innan idag.
Iggy hälsar på hundkorven Prins så som djur gör när de hälsar på andra djur.
Kolla in mina ballongfigurer på min andra blogg ballongkatten.se!
Krabbelurtårta!
Åt du, som jag, en helsikes massa krabbelurer (eller skrabbelucker som vi också kallade dem) fram tills du var typ 11? Och sedan dess har de varit totalt bortglömda, lite som manicklar, risifrutti (jo? nä? joo!) och... öööh, kommer inte ens ihåg fler saker. Det är ju dumt tycker jag för de är ju väldigt goda. Därför vill jag nu tipsa om detta gamla fina barndomsrecept i en upphottad tårtvariant.
Jag har tidigare tillagat pannkakor och annat kladdigt direkt på kaffekokarplattan men då jag råkat repa kaffekokarplattan nu efter 4,5 års matlagande på den har den blivit dum att steka på (måste alltså börja kolla på en ny kaffekokare nu -> ♥ !). Ja, men du vet väl vad som händer när det är repor i din stekpanna? Maten fastnar och så är det dessutom cancerframkallande = inte bra. Idag blir det därför ett smörgåsgrill/kaffekokarrecept. Asså fasiken vad bra smörgåsgrillen är att baka i, jag skrek rätt ut i extas flera gånger över dess förträfflighet!
Tid
1 timme
Ingredienser
Krabbelurer
1,5 dl socker
4,5 dl mjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
4,5 dl mjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1,5 dl mjölk
2 ägg
Blåbärssylt
Jag kommer inte ihåg men kanske:
2,5 dl blåbär
0,5-1 dl socker
4,25 myntablad
Saften från en halv lime
Smör
Vispegrädde
Lite vaniljsocker till vispegrädden
Några maränger
1-3 myntablad till piff på toppen av krabbelurtårtan
Intakta blåbär för piff
Gör såhär
Blanda alla torra ingredienser till krabbelurerna i en bunke. Tillsätt blöta ingredienser och rör om till en jämn smet.
Koppla in smörgåsgrillen och sätt på kaffekokaren. Nu ska det nämligen multitaskas! I med blåbären i kaffekokarkannan och resten av syltingredienserna med. Krossa blåbären och rör om då och då medans krabbelurerna bakas i smörgåsgrillen.
Klicka alltså ner krabbelursmet i en smörad smörgåsgrill och stäng igen den. Efter några minuter är första omgången klar och det är bara att fortsätta med nästa sats. I krabbelurtårtan på bilden är det två omgångar (alltså fyra krabbelurer) som används men den går säkert att göra hur hög som helst. Om du bara ska använda fyra krabbelurer i tårtan märker jag i skrivande stund att du får börja tidigare med sylten så att den hinner bli klar. Det går ju skitfort att göra fyra krabbelurer i smörgåsgrillen.
Vispa grädde med lite vaniljsocker och krossa några maränger. I byggandet av krabbelurtårtan på bilden gick det till så här: En krabbelur, ett lager blåbärssylt, en krabbelur till, ett lager krossade maränger och vispad vaniljgädde, ytterligare en krabbelur, ett lager vispad vaniljgrädde med lite sylt, sista krabbeluren och så toppingen - vispad vaniljgrädde, intakta blåbär, basilikablad och maräng.
Dra ut smörgåsgrillen, stäng av kaffekokaren och servera krabbelurtårtan med ännu mer vaniljgrädde och intakta blåbär.
Smörgåsgrillen och kaffekokaren - vilket jäkla team!
Så vackert och smidigt att jag får en tår i ögat.
Foto: Dan Sörensen.
Och, ja just det! Matbloggspriset vill jag ju vinna! Så nominera Kaffekokarkokboken här. Är du skeptisk till om Kaffekokarkokboken faktiskt ska vinna? Läs då övertygande anledningar här.
Kanelbullens dag!
Tyckte precis jag bloggade om kanelbullens dag. Grattis på den igen! I detta inlägg hittar du recept på kaffekokarlagade, våffeltångsbakade, toasterbakade, ugnsbakade och diskmaskinsbakade kanelbullar.
Throwback Thursday - Timo Räisänen tycker jag är lite efterbliven (på ett fint sätt)
Hej Katja.
Jag har aldrig testat att laga mat i en kaffekokare. Det är ju
skitroligt. Och lite efterblivet på ett fint sätt.
Vad jag kan utläsa från din blogg så verkar det bli rätt varmt på den
plattan. Pasta och nudlar har ungefär samma koktid som på en vanlig
spis.
Testa det här:
Koka nudlar så de nästan är klara och lägg dem sedan i kallt vatten.
Torka ur kannan och här i lite olivolja. Vänta tills det är så varmt
som möjligt och häll sedan i ett halvt paket bacon som du skivat i
centimeterstora bitar. Häll bort oljan och lägg baconet på
tidningspapper.
Häll i lite mer olja i kannan, låt värmas, och häll i en finhackad
vitlök, en finhackad chili, baconet och en knapp deciliter strimlad
vitkål. Låt detta stå och götta till sig ett par minuter under
omrörning och häll sedan på nudlarna.
Rör om och häll i två matskedar soyasås, en matsked sesamolja, hälften
av en halv pressad citron och en tesked socker.
Rör om och låt det bli varmt.
Ät.
Lycka till.
/timo
Naturligt uppställda jämte varann på Årets Kock galan.
Konfettispaghetti!
Såg som sagt detta inlägg och bestämde mig för att testa. Det ser ju himlans festligt ut med färgglad pasta. Och superduperenkelt att göra egen! Jag skulle även kunna sätta rätt mycket på att detta kan vara en populär rätt bland barn.
Tid
1 timmish
Ingredienser
Pasta
Karamellfärger
(Salt + typ köttbullar och sånt om du vill)
Gör såhär
Häll vatten i bryggaren och eventuellt en nypa salt i tratten. Sätt på kaffekokaren. Bryt ner spaghettin i det varma vattnet och låt det kaffekokarkoka tills det är klart. Slå därefter av vattnet och dela upp spaghettin i olika skålar. Stäng av kaffekokaren. Tillsätt diverse färger och låt stå tills spaghettin (eller vilken pasta du nu vill använda dig av) sugit åt sig av färgerna.
Klart! Visst blir det fantastiskt tjusigt?
Kaffekokarkoka spaghettin.
Kan eventueeeeellt ha överdoserat karamellfärgen en aning. All tog slut.
Fasiken vad fint och färgglatt!
Matchar hårband med pasta, det du! Bara det är värt en nominering här.
Foto: Dan Sörensen.
Bra anledningar till att nominera Kaffekokarkokboken i Matbloggspriset!
Det är dags att nominera favoritmatbloggen till Matbloggspriset igen. Jag vet ju att Kaffekokarkokboken redan vunnit Stora Matbloggspriset ett år men jag tycker den borde vinna varje år så nominera därför här - Matbloggspriset.
Bra anledningar att nominera Kaffekokarkokboken:
- Ja, för den borde som sagt vinna varje år.
- För att Katt Zappa inte fått vara med om det. Han fanns inte på den tiden.
- Det börjar bli lite patetiskt att jag skryter om det hej vilt fortfarande, det är ju tre år sedan Kaffekokarkokboken vann. Men vinner den i år kan jag börja skryta skamfritt igen. Ett tag.
- För att den är bäst.
Äh, det där var mina anledningar som jag skrev när jag just nominerade Kaffekokarkokboken till priset, du kan komma på dina egna och skriva dem i formuläret på nomineringssidan.
Lite andra anledningar jag kommit på nu under tiden jag skrivit detta inlägg:
- Kaffekokarkokboken är felstavat på diplomet som vi fick, det står Kaffekokarboken.
- Årets pristagare får ge ut en bok. Det finns redan en Kaffekokarkokbok men hade varit coolt att få ge ut en Kaffekokarkokbok med kaffekokarlagade LCHF-kattmatsrecept (som även funkar till barn och andra smådjur).
- För att det hade varit roligt att ha på sig den där flamingotunikan igen vid "samma" tillfälle. Alltså som en vinnare av Matbloggspriset där på scen. Vad konstigt liksom. Alla kommer ba bli helt "HUR TÄNKTE HON NU??!".
- Jag tycker att jag är så snygg på den bilden här precis nedan. Kanske inte är den bästa anledningen, eller ens en aledning. Men nu fick jag det sagt.
- Jag mår bara så himla bra av att vinna saker.
- För att "A" ska flippa igen. Haha! Kanske den bästa anledningen av de alla. (Kolla kommentarerna under detta inlägg som A skrivit för att du ska fatta vad jag menar.)
- Inte i någon annan matblogg hittar du så många inlägg om katter. För ärligt talat, det är ju så mycket roligare med katter än med mat.
Å nu tittar du och tänker att "Så snygg är hon ju inte där".
Foto: oskarpmask.wordpress.com
Kaffekokarboken?! Nu vill jag vinna ett till som gärna är felstavat igen, typ Kaffekokarkukboken.
Vad finns det för fler bra anledningar? Nominera med de (eller ta mina) här.
Tack.
Färgglatt!
Gjorde ett recept tidigt i somras (härifrån snodde jag idén) som jag helt glömt av! Varit på Dan idag att han ska fixa bilderna som togs men då han har ett riktigt jobb om dagarna kunde han fixa det först ikväll. Så recept kommer senare i afton.
Det passar ju bättre nu egentligen när jag tänker efter. Amen du vet, färgglad pasta nu när vi går mot en färggladare årstid och löven förvandlas till alla möjliga härliga och fantastiska färger och sånt... skitsnack.
Usch och fy för att sommaren är över.
Jag förstår inte varför Dan "glömde" sin matlåda varenda dag?
Såhär såg Dans matlåda ut som jag gjorde till honom efter att receptet var klart, god hemmafru som jag ändå är. Försökte, som du kanske ser, i samma veva att göra färgglada kaffekokarlagade korvettis, men de blev rätt vidriga till utseendet. Men senare ikväll får du se att pastan faktiskt blev ganska fin och mysig ändå.
Lila korvetti. Mer aptitligt recept på kaffekokarlagad korvetti finnes här.