Helenas blomkålssoppa
Fick ett recept på blomkålssoppa av Helena. Jag tror aldrig ens jag har använt blomkål någon gång som ingrediens i matlagning, tycker det är så gött att knapra i mig det rått. Det visade det sig att det gjorde sig alldeles förträffligt även efter några timmar i kaffekokaren.
Tid
4½ timme
Ingredienser
1 potatis
1 liten lök
½ blomkålshuvud
6 dl grönsaksbuljong, dvs vatten + buljongtärning (Helena använde ½ buljongtärning här till ½ l vatten)
Drygt 100 g Philadelphiaost (Helena använde hälften)
Smör
Salt
Peppar
Bacon
Bröd
Smör
Vitlök
Gör så här
Sätt på kaffekokaren. Knaperstek bacon i nästan en timme. Under tiden kan du förbereda allt annat, dvs skära, skala hacka och ha dig. Ta av bacon från plattan när det är färdigstekt, dra ut sladden till kaffekokaren och diska av den.
Sätt i kaffekokarsladden för nu är det dags för soppan! Klicka ner smör i kannan och låt det smälta. Häll öven den finhackade löken, den finstrimlade potatisen och kannfräs detta i en halvtimme. Ös därefter ner vatten i bryggaren, en buljongtärning i tratten och blomkålen i kannan. Blomkålen ska vara finhackad även den ifall du nu inte känner för att koka soppa halva natten. Detta ska nämligen kannkoka nu tills det har blivit mjukt och går att mosa sönder ordentligt till en hyfsat slät soppa.
Så! Mosa sönder soppan till en hyfsat slät en efter ungefär 1½ timme (som sagt beroende på hur stora delar du haft i). Tillsätt därefter osten och låt den smälta i den varma soppan, det tar sisådär ytterligare en halvtimme till.
Vill du ha vitlöksbröd till är det bara att blanda ihop smör med vitlök, steka detta på plattan och lägga på även brödet. Efter en kvart på varje sida är det vitlökskaffekokarstekta brödet redo att förtäras tillsammans med soppan. Pricken över i-et är baconen som du bryter över härligheten.
Tack Helena för detta smarriga recept!
Glöm inte att diska av kaffekokarplattan efter kanelbullebaket om du inte vill att bacon ska smaka kanelbulle.
Choppettichop. Chop.
Tips! Bilder på ingredienser som är i luften funkar alltid finfint...
... det funkar nästan lika bra som när kissekatter photobombar.
Kaffekokarstek tills brödet blivit gyllenbrunt.
Foto: Dan Sörensen.
Tid
4½ timme
Ingredienser
1 potatis
1 liten lök
½ blomkålshuvud
6 dl grönsaksbuljong, dvs vatten + buljongtärning (Helena använde ½ buljongtärning här till ½ l vatten)
Drygt 100 g Philadelphiaost (Helena använde hälften)
Smör
Salt
Peppar
Bacon
Bröd
Smör
Vitlök
Gör så här
Sätt på kaffekokaren. Knaperstek bacon i nästan en timme. Under tiden kan du förbereda allt annat, dvs skära, skala hacka och ha dig. Ta av bacon från plattan när det är färdigstekt, dra ut sladden till kaffekokaren och diska av den.
Sätt i kaffekokarsladden för nu är det dags för soppan! Klicka ner smör i kannan och låt det smälta. Häll öven den finhackade löken, den finstrimlade potatisen och kannfräs detta i en halvtimme. Ös därefter ner vatten i bryggaren, en buljongtärning i tratten och blomkålen i kannan. Blomkålen ska vara finhackad även den ifall du nu inte känner för att koka soppa halva natten. Detta ska nämligen kannkoka nu tills det har blivit mjukt och går att mosa sönder ordentligt till en hyfsat slät soppa.
Så! Mosa sönder soppan till en hyfsat slät en efter ungefär 1½ timme (som sagt beroende på hur stora delar du haft i). Tillsätt därefter osten och låt den smälta i den varma soppan, det tar sisådär ytterligare en halvtimme till.
Vill du ha vitlöksbröd till är det bara att blanda ihop smör med vitlök, steka detta på plattan och lägga på även brödet. Efter en kvart på varje sida är det vitlökskaffekokarstekta brödet redo att förtäras tillsammans med soppan. Pricken över i-et är baconen som du bryter över härligheten.
Tack Helena för detta smarriga recept!
Glöm inte att diska av kaffekokarplattan efter kanelbullebaket om du inte vill att bacon ska smaka kanelbulle.
Choppettichop. Chop.
Tips! Bilder på ingredienser som är i luften funkar alltid finfint...
... det funkar nästan lika bra som när kissekatter photobombar.
Kaffekokarstek tills brödet blivit gyllenbrunt.
Foto: Dan Sörensen.
Kommentarer
Postat av: natalie
ser sjukt gött ut, och vart fasen haru köpt uggleduken?!
Postat av: Katja
Ja, det var smarrigt!
Den, och matchande grytlappar, köpte vi på Coop. Det är egentligen en kökshandduk. Toksöta!
Postat av: Linnéa
Tack för att ni finns.
Postat av: Moa - Nybliven mamma till Ella ♡
Det måste va asjobbigt att göra allt med kaffekokaren :o haha.
Postat av: Ernst
Använder du någonsin kaffekokaren till dess tänkta syfte, dvs koka kaffe?
Postat av: Katja
Ernst - Sambon föredrar presskaffe så därför dricker även jag sådant kaffe. Fast innan jag flyttade in till honom så använde jag kaffekokaren även att brygga kaffe i.
Postat av: Ann
Kissemissen ser ut som en Alien :-) Fnissade gott!
Postat av: Rebecka
Vart är uggleduken från? Superfin!
Trackback