Rödbetsrosa kladdkaka med passionsfruktsgrädde

"Men.. är inte kladdkaka typ det enklaste man kan göra?". Det var vad jag fick höra efter åtskilliga timmars kladdkakebakande i torsdags. Möjligen enkelt om man använder sig av en ugn, men på en kaffekokare var det knepigt och framförallt kladdigt. Men jag var så himlans nöjd med receptet jag kom på (med rödbetsspad!) så ville absolut inte ge upp. Det skulle ju bli the all time most awesome kladdkakerecept! Och en ny alla hjärtans dag klassiker.

Själva receptet om vi ser till ingredienserna är förvisso the all time most awesome kladdkakereceptet (faaaahatta så god smeten var + ROSA!), men det gör ont i mig att för första gången erkänna att ugnen kanske är att föredra om den ska bli helt perfekt. Eller nej, jag fick ju faktiskt till det! Till slut.

Jag var dock tvungen att använda mig av en liten stekpanna för att lyckas. Det var mitt femte försök och jag struntar i om någon skulle kalla det för "fusk" nu faktiskt. Det var ju anledningen till att jag slutade använda stekpannan för längesedan, för att enligt flera var det fuskigt att använda ett stekjärn för matlagning på en kaffekokare. Men reglerna är ändrade, det är alltså inte fusk att använda det där stekjärnet om man ska göra just the all time most awesome kladdkaka. Punkt.


Förbannade skit att jag sabbade hela uppläggningen när jag äntligen lyckats med tillagningen.


Tid
1½ timme

Ingredienser
100 g smör
2 dl socker
2 ägg
2½ dl mjöl
150 g vit choklad
1 msk vaniljsocker
2-3 msk rödbetsspad
Smör
Ströbröd

Tillbehör
Passionsfrukt
Vispgrädde
Socker
Florsocker

Kan kaaaaanske ha missat någon ingrediens?! Dan råkade nämligen slänga receptet. Men tror det var ungefär så här.


Gör så här
Sätt på kaffekokaren. Smält smöret i kannan och häll över det i en bunke. Det tar cirka 20 minuter att smälta smöret efter att plattan hettats upp. Bryt därefter ner chokladen i kannan och smält även denna.


Rosen kan nog mycket väl vara från förra årets alla hjärtans dag.

Under tiden chokladen smälter kan du blanda i ägg och socker med smöret. Häll sedan ner mjöl, socker, vaniljsocker och slutligen den smälta chokladen. För att få kladdkakan rosa, fin och extra god ska även rödbetsspadet blandas ner. Det blir verkligen superbra! Rosa och grann. Precis som en klassisk rosa alla hjärtans dag kladdkaka ska vara.


Är lyrisk över hur bra det blev med rödbetsspadet!


Ströa och bröa en liten stekpanna, gärna hjärtformad så klart. Klicka ner smet, tänk på att det kommer svälla. Stek i 20 minuter ungefär, kakan ska fortfarande vara kladdig på toppen.


Nöjd.


Titta vilket perfekt stekjärn för en kaffekokare!


Vispa grädde, blandat med socker, hårt. Gröp ur en passionsfrukt och blanda ner det med grädden. I mitt huvud trodde jag att det skulle bli snyggt att dekorera med passionsfrukt, det låter som en snygg och sexig frukt. Passionsfrukt. Glömde att passionsfrukt ser ut som kräk.

Stäng av kaffekokaren och ta upp kakan. Pudra över florsocker. Spritsa på grädde och servera. Dekorera förslagsvis inte med passionsfrukten som sagt, men inte heller med rödbetsspad. Det ser förfärligt ut som du ser på den översta bilden, dock himmelskt gott! Äntligen!



Nej, det där var väl inte så svårt?


Men gör inte så här

Häll inte alldeles för mycket smet direkt på kaffekokaren. Okej att plattan har en liten kant men den är som sagt väldigt liten.


Ströa och bröa är tokviktigt!


Klickar du på för mycket smet och vänder ryggen till...


...ser det snart ut så här. Men visst är smeten fin?



Gör inte så här heller

Gör inte precis som ovan, fast med mindre smet. Det blir inte bra det heller.


Den som ligger på Victorias huvud är resultatet av detta försöket. Inte så lyckat med andra ord. Undrar förresten hur Daniel och Victoria firar alla hjärtans dag!?



Gör absolut inte så här
Dan föreslog att jag kunde testa att lägga smeten på folie. På så sätt kanske kakan bakas på något fiffigt vis där inne. Det funkade inte.


Kanske låter bra...


...men det var det inte.


Så här ska du definitivt inte göra
Vad var det jag skrev angående ströa och bröa? Jo, att det är tokviktigt. Så därför ska du sälvklart inte slänga ner smeten i ett stekjärn som inte är förbehandlat med just smör och ströbröd.


Frustrerad kaffekokarkock.


The aftermath.

Foto: Dan Sörensen.


Ha en riktigt mysig alla hjärtans dag! Blir det något gulligullande med ditt fnuttegull eller är du en sådan som skiter i sånt här trams?



Kommentarer
Postat av: Dan

DET VAR INTE JAG SOM SLÄNGDE RECEPTET!!!

2011-02-13 @ 22:40:01
URL: http://dansorensen.se
Postat av: katja

Nej, du "vek till och med ihop det fint" och placerade det i soporna.

2011-02-13 @ 22:42:28
URL: http://kaffekokarkokboken.blogg.se/
Postat av: annsoh

vc

2011-02-13 @ 22:59:21
URL: http://annsoh.blogg.se/
Postat av: annsoh

Kör igång dagens blogg! Gå in och anmäl dig! :D

2011-02-13 @ 22:59:27
URL: http://annsoh.blogg.se/
Postat av: Maria

Här gulligullas så jäkla mycket alla de andra 364 dagarna så jag skiter i trams-alla-hjärtans-dag.

Jag har struntat i den dagen ett par år nu.

De två första åren glömde jag visst bara bort att berätta för sambon att jag slutat fira den dagen...

(Men nu vet han och slipper köpa rosor för 300 spänn styck)



Ang- popcornen så tänker jag mer att man har dem och olja på plattan. Och folien över som ett tält. Så man slipper popcornfyverkeri i köket..



Skitsöt stekpanna! Vart är den ifrån?

2011-02-13 @ 23:45:02
URL: http://bakahemma.com
Postat av: Josefine

Jag är imponerad över kämparglöden! Om man ändå besatt det tålamodet...

2011-02-14 @ 16:59:41
Postat av: Alfred

Här är en till som är enormt imponerad av tålamodet och viljan!

2011-02-16 @ 20:44:45
Postat av: katja

Josefine & Alfred - Äh, jag tycker i efterhand att jag gav upp lite för lätt. Tror det ska gå att få till även utan stekpanna. Ska testa mer en annan gång. Nu är jag trött på kladdkaka för ett tag. :)

2011-02-16 @ 21:05:33
URL: http://kaffekokarkokboken.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
dansorensen

Visst gillar du Kaffekokarkokboken?

RSS 2.0